Hodowlane ABC

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza

bea100

Re: Hodowlane ABC

Post autor: bea100 »

Ja nie rozpatruję tego w kategorii "poświęceń". Tak trzeba było i tyle. Podałam przykład tego, jak pasja dodaje sił :hi_1:
Awatar użytkownika
carmen
Gadu-Gadu: 0

Post autor: carmen »

mam pytanie odnośnie hodowania. Szczenięta często rodzą się różne wielkosciowo, hodowca dbając o nie, przystawiając najmniejsze do tylnich, najbardziej mlecznych sutków może pomóż im szybciej rosnąc... Czy zatem jest właściwosc, że mając do obejrzenia 2 miesięczne ogarki mamy pewnośc, że ten, który jest największy taki pozostanie? a może jest to jeszcze później - oglądając pół roczne szczenię możemy to dopiero z większym prawdopodobieństwem stwierdzic.
(Zakładam, że wszystkie szczeniaki w miocie są po odsadzeniu jednakowo dobrze odżywiane.)
Określ swoją wizję przyszłości. Zastanów się jaka jest jej cena? Postanów, że ją zapłacisz...
Awatar użytkownika
dorob62
Gadu-Gadu: 7212705

Post autor: dorob62 »

Nie wiem czy to odpowiedź na Twoje pytanie ale może rzuć okiem na to:
http://aurach.republika.pl/wybor.htm
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
carmen

Post autor: carmen »

dzięki Dorob, napewno komus się przyda ten test :)
ja pytam troszkę o coś innego - czy możemy na podstawie małego szczeniaczka określic nie tylko prawidłowosc budowy ale czy wielkosciowo szczeniaczki zachowują swoje proporcje względem siebie. Rozumiem, że budowa mniej więcej zostaje ale czy w porównaniu z rodzeństwem ten największy raczej taki pozostanie?
Określ swoją wizję przyszłości. Zastanów się jaka jest jej cena? Postanów, że ją zapłacisz...
Awatar użytkownika
dorob62

Wiem że o coś innego:):) Tu hodowcy muszą się wypowiedzieć właśnie:)
My wzięliśmy małego szczeniaczka, i teraz też Nemrod nie należy do największych psów. Choć oczywiście jeszcze rośnie. Ale jest mniejszy od rówieśników.
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Myślę, że w przypadku 2-miesięcznego szczeniaka możemy przypuszczać ale oczywiście w przypadku szczeniaka 6-miesięcznego jest jednak wiecej przesłanek.
Powiem szczerze, że mnie czasami zaskakuje to w jakim kierunku idzie rozwój szczeniaka.
Czasami widać od razu i "efekt końcowy" jest zgodny z przewidywaniami a czasami jest dużym zaskoczeniem ;)
bea100

Post autor: bea100 »

Carmen: każde szczenię od urodzenia jest inne. Oczywiście kształt czaszki pozostaje. Reszta? Nie do przewidzenia. Chyba można mówić bardziej o wyczuciu hodowcy, niż o innych przesłankach ;) . O "eksterierowym efekcie końcowym" możemy mówić u 2/3 letniego ogara...ale też nie zawsze. Są i takie ogary, które mimo ukończonych 3 lat to im starsze tym robią się piękniejsze i właściwie cały czas się budują i zmieniają - jakby rozwijają. Czasem sukom doskonale robi urodzenie potomstwa. Są samce, które budują się naprawdę bardzo długo. To, że jakieś szczenię było najmniejsze czy największe w miocie- o niczym nie przesądza. Te najmniejsze mają zwykle największy "potencjał" :P . Genetyki się nie oszuka- ale wielką rolę tutaj mają do spełnienia docelowi opiekunowie- od tego jak będą prowadzili u siebie- ogromnie dużo zależy.
Ostatnio zmieniony czwartek 06 lis 2008, 14:32 przez bea100, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

bea100 pisze:Czasem sukom doskonale robi urodzenie potomstwa. Są samce, które budują się naprawdę bardzo długo.
Fajnym przykładem suki, która była ładna ale teraz to wypiękniała i zrobiła się "kobieca" jest sunia Weszynoski, bardzo mi się podoba po tych szczeniakach ;)
Awatar użytkownika
dorob62

Włączyłam się w wątek w tym momencie... i jak przeczytałam to zadanie
Są samce, które budują się naprawdę bardzo długo.
to pomyślałam w pierwszej chwili, że mówicie o ludziach:) Jakoś tak ź budową domu mi się skojarzyło:):):) :D
Awatar użytkownika
Asiun
Gadu-Gadu: 4129240

Post autor: Asiun »

dorob62 pisze:Jakoś tak ź budową domu mi się skojarzyło:):):)

A mi z psychiką :jezyk:
Obrazek
ODPOWIEDZ