Agresja w stosunku do innych psów

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Re: Agresja w stosunku do innych psów

Post autor: kasiawro »

Psyk jak sam tytuł wątku mówi chodzi o agresję do innych psów :)
Awatar użytkownika
Psyk
Gadu-Gadu: 1000254

Post autor: Psyk »

Wydaje mi się, że agresja jest agresją, ale może się mylę.

Przykład - mały burek - stary już pies - rzucił się na Psyka, a ten nic, bawić się z nim chciał. Musiałam podejść i odgonić tamtego psa, bo mu się do szyji rzucał. A do większych psów - większych mam na myśli jego rozmiarów również, nie koniecznie większych od niego podchodzi z dużym respektem. Albo nie podchodzi bo się boi jak pies warknie. Ucieka między nogi ;) Taki mały bohater ;D
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

No niby tak...ale są psy agresywne w stosunku do innych psów( zazwyczaj tej samej płci), a nigdy nie okazujące agresji wobec ludzi.
Jeżeli chodzi o Psyka to na razie nie można uogólniać, bo on jest na to za młody - trzeba poczekać aż skończy 2-3 lata. Teraz to on jest dzieciuchem więc nie ma się co dziwić nie rzuca się na starsze psy, nawet małe ;)
Awatar użytkownika
aniamam

Post autor: aniamam »

Wrzos jak był w wieku Psyka to też był taki grzeczny....ale teraz potrafi burczeć i czasem "polować" na konkurenta, cóż hormony nieraz biorą górę nad rozsądkiem; ale staram się czuwać i wyłapywać wcześnie takie momenty....i skupiać wtedy uwagę Wrzosa na czymś innym
Ania M., Wrzos z Zatrzebia & Elja Sokoli Lot
Awatar użytkownika
delia

Post autor: delia »

O widzę, że Westa bardzo podobna do braciszka z tym "polowaniem" na obce psy. Może ma ktoś pomysł jak oduczyć psa, właściwie sukę znaczenia terenu i rzucania się na psy nie okazujące z daleka uległości? Metoda marchewki niestety nie działa :placzek:
Awatar użytkownika
SARABANDA

Post autor: SARABANDA »

Tak się zastanawiam w kontekście wypowiedzi w tym wątku ale nie tylko na temat agresji i ciekawa jestem ile właścicieli ogara może z czystym sumieniem powiedzieć że ma psa nie agresywnego tzn takiego którego bez problemu może puścić właściwie do każdego psa nie okazującego agresji.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Ja wiem kto....BasiaM :silacz:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
SARABANDA

Post autor: SARABANDA »

A Diunka nie?
Wiem jaki jest tytuł wątku i wyliczanie psów nie-agresywnych może być źle widziane ale ciekawa jestem ilu właścicieli może to powiedzieć o swoim psie. Ja od razu mogę napisać że Sarka nieagresywna a Czupryna agresywna wobec psów które się jej boją szczególnie jak jest na smyczy. Puszczona luzem grzeczna i częściej sama bywa celem ataku.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
ania N

Post autor: ania N »

Ano widzisz i to cały problem z określeniem agresji u psów. Fiorda mogę spokojnie puścić do psa nie agresywnego ale już Jurka nie bo będzie chciał go zgnoić. Wbrew pozorom Fiord chce się najpierw zakolegować a włoch pokazać że on maczo.
Natomiast na pewno nie mogę powiedzieć że jest to "ciapek" który nigdy ząbków nie pokaże, zwłaszcza na wystawowym ringu i w stosunku do swoich "ulubionych" samców ogarów. ;)
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wigro

Post autor: Wigro »

Mówicie o różnych sprawach, jeżeli pies warczy na wszystko co się rusza to jest żenada,
ale jeżeli Fiordzik robi bodiczek Wigrusiowi na polowaniu bo nie ustalili czyj to jest ciepły trop, to nie jest agresja, tylko pilnowanie zasobów.
Potem grzecznie weszli razem do bonanzy, bez awantury,
a obaj nie są ciapki, raczej.
Ogar dobry:Gęby długiej. Paznokci tępych. Zadu przestronnego, łakomy, zwajca.
ODPOWIEDZ