MIOT Z HODOWLI ,,GRAJĄCE Z WIATREM''

Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: MIOT Z HODOWLI ,,GRAJĄCE Z WIATREM''

Post autor: Ania W »

Agata ale hodowla zwierząt to trochę coś innego niż związki małżeńskie ;)
W hodowli inbred był, jest i będzie, ale ma czemuś służyć. I jego wykorzystanie wymaga konkretnej WIEDZY na temat przodków psów i DOŚWIADCZENIA! A tutaj niestety okazało się, że tego wszystkiego zabrakło.
No i w przypadku ogarów co było powtarzane jest setki razy- mamy i tak spokrewnioną populację więc po co jeszcze to potęgować? W imię czego?
Ja rozumiem założenie kupienia sobie suki do pary pod psa(choć jest to niezgodne z moją wizją planowej hodowli, bo co jeśli okaże się, że akurat ta para nie daje dobrych dzieci? Oczywiście jeżeli wystarczy obiektywizmu na taką ocenę ) tylko myślę, że po prostu trzeba szukać wtedy niespokrewnionej pary. Da się - w " Gra z Wiatrem" się dało...i w kilku innych jeszcze też ;)

Dlatego jeżeli właściciel uważa, że zarówno suka jak i pies są warte rozmnażania to myślę, że po prostu przy następnych miotach powinien rozważyć wybór innego reproduktora dla suki (przy jej pełnych uprawnieniach), a Kantar niech kryje niespokrewnione suki - jest psem użytkowym,sprawdzonym, z uprawnieniami, Ch.Pl, z dobrym rodowodem, nie powinien narzekać na brak powodzenia.
Może i ktoś kogoś znielubił, może się zdenerwował...ale w niektórych postach jest trochę informacji, które można wykorzystać w przyszłości.
Awatar użytkownika
Agata

Post autor: Agata »

No toć wiem, że hodowla psow i małżenstwa to dwie rożne bajki, choć jak sie spojrzy na sytuacje w niektorych rodach krolewskich na przestrzeni dziejow - skutek może być tak samo opłakany :lol: .

Stosowanie inbredu rozumiem, ale to chyba - jak napisałaś - łatwą sztuką nie jest :niewka: . I właśnie nawet dobry inbred trzeba w nastepnych pokoleniach "rozcienczyć", tu chyba najwiekszą role ma właściciel hodoli, w ktorej do inbredu doszło, żeby uczulać nabywcow szczeniakow - potencjalnych hodowcow przecież - na to, żeby nastepne pokolenia były prowadzone ze szczegolna starannością. I znowu ciśnie mi sie "pod palce" mysl, że brakuje nadzoru...
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

No brak nadzoru, ale i brak wiedzy ze strony hodowców...To znaczy ja wiem, że Polacy naród przekorny - i tak zrobią po swojemu ale dla czystego sumienia może warto kierować potencjalnych hodowców na chociażby kilkugodzinne (wiem- mało ale coś ;)) szkolenie z zakresu "podstawowych podstaw" genetyki, opieki i regulaminów...i dopiero potem wbicie hodowlanki.
Te kilka godzin spędzone "w ławce" to i tak pikuś w porównaniu z tym ile spędza się "w szczeniakach".
A baza jest naprawdę fajnym narzędziem,żeby zerknąć na pokrewieństwo przed kryciem i ewentualnie wybrać przynajmniej mniejsze zło...
Awatar użytkownika
kantar
Kontakt:

Post autor: kantar »

JESZCZE RAZ POWTARZAM DOBÓR SUKI I MIOT BYŁ JAKNAJBARDZIEJ PRZEMYSLANY POD WZGLEDEM GŁOWNIE ŁOWIECKIM I NIE INTERESUJA NAS WYLICZENIA BO WIELE OGAROW BIEGA PO POLSCE ZUPELNIE DO OGAROW NIE PODOBNE I PROSZE ,,USIASC'' NA NICH.
NASZE PSY SA BARDZO DOBRE OTRZYMUJA OCENY DOSKONALE I NIC WIECEJ NAS NIE INTERESUJE , PRZYDOMEK JAK PRZYDOMEK , JAK BEDZIE MOZLIWOSC NA NASTEPNYM MIOCIE ZMIENIMY PRZYDOMEK , NIE ZROBILSIMY TEGO UMYSLNIE I KAZDY POWIENIEN TO ZROZUMIEC ALE NIE ....

PSY NAPEWNO NIE TRAFIA NA KANAPY TYLKO DO LASU W RECE MYSLIWYCH TAM GDZIE ICH MIEJSCE!

I OSTATNIA RZECZ Z WIELKIM ZALEM OGLASZAM ZE NIGDY WIECEJ NIE OGLOSZE NIC NA TYM FORUM COKOLWIEK MIALOBY BYC TO ZWIAZANE Z NASZYMI PSAMI .

PROCENTY PROSZE WYLICZAC ,,ALA'' OGAROM KTORE WOGOLE ICH NIE PRZYPOMINAJA A JEST ICH MASA ROWNIEZ NA WYSTWACH ... A NIE CZEPIAC SIE BOG WIE CZEGO JAKBYSMY JAKIES KUNDLE STWORZYLI... SZKODA TYLKO ZE Z CHAMPIONA I BARDZO LADNEJ SUKI PO RODZICACH POLUJACYCH ,MALE SA ZDROWSZE NIZ NIE JEDNE
BRAK SŁOW
http://www.chasspol.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

kantar pisze:NASZE PSY SA BARDZO DOBRE OTRZYMUJA OCENY DOSKONALE I NIC WIECEJ NAS NIE INTERESUJE
Dla mnie EOT bo to tłumaczy wszystko.
Awatar użytkownika
aganowaczek

Post autor: aganowaczek »

kantar
CapsLock Ci się zaciął? Przestań krzyczeć, bo drażnisz człowieku.
W jednym poście piszesz, że Twoje psy są niespokrewnione, w drugim, że celowo dobrane, w trzecim próbujesz zakrzyczeć innych, w czwartym próbujesz się obrażać na świat cały i ogarkowo w szczególności...
Fajnie, że szczeniaki spełniają Twoje oczekiwania co do rozwoju rasy. Super, że są zdrowe. Czy będą zdrowe w przyszłości tego nie wiesz.
Ale wypowiedzi w stylu "ja mam super psy, bo polują a wy macie psy do doopy, bo to kanapowce" jest delikatnie mówiąc nie na miejscu. Każdy z nas zapewnia dla swoich psów najlepsze warunki jakie może im stworzyć, więc obrażanie w ten sposób właścicieli blokowych czy innych kanapowców jest przesadą.
Jednocześnie krzyczysz, że ktoś się Ciebie czepia :niewka:
Wiesz co ja (jestem bardzo początkującym hodowcą z dorobkiem 1 miotu) bym zrobiła, gdyby się okazało, że mój przydomek jest bliźniaczą kopią innego zarejestrowanego wcześniej? Po prostu tak po ludzku przeprosiłabym za swoją niewiedzę i zmieniła swój przydomek. A nie atakowała i obrażała wszystkich dookoła.
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK :-)
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

aga - przeprosiny się pojawiły. Chociaż ja nadal uważam, że wina leży przede wszystkim po stronie ZKwP, który sam na swojej stronie napisał wytłuszczonym drukiem:
Żaden przydomek o brzmieniu identycznym lub bardzo zbliżonym do już zarejestrowanego
(występujący w bazie ZKwP lub w bazie FCI) nie może być zarejestrowany.

Ponieważ przynajmniej jedną z osób logujących się pod nickiem kantar raczej nie interesują konkretne argumenty ani podstawowa wiedza na temat hodowli i woli wszystko zakrzyczeć myślę, że wątek można uznać za zamknięty.
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

kantar pisze:I DLA CIEKAWSKICH OCZYWISCIE ZE PLAN, 4 MIESIECY CZEKALISMY NA PRZYDOMEK BO TAK DZIALA ZKWP
Związek działa jak działa czasami lepiej, czasami gorzej. Każda odpowiedzialna osoba/hodowca zanim będzie myślała o kryciu pomyśli o przydomku, zrobieniu uprawnień dla swoich psów (można to zrobić czekając na przydomek), a potem będzie kryła.
Tutaj wyszło chyba trochę odwrotnie .... :mysl_1:
Przydomka się nie czepiam bo to uważam nie Wasza wina a zatwierdzających.
Kantar hodowli Z nad Faliwody proszę nie obrażać, bo w żaden sposób sobie nie zasłużyli na to, ani psy, ani hodowca.
qzia pisze: Można spokojnie i logicznie wytłumaczyć motywy krycia.
Można Qzia jasne, tylko trzeba chcieć i umieć.
qzia pisze: A tak na marginesie to bardziej znane hodowle też mocno spokrewnione krycia robią i jakoś krzyku nie ma.
W ostatnich latach jakoś nie zauważyłam mocno spokrewnionych albo tak mocno :mysl_1: być może coś przeoczyłam? Chciałam zwrócić uwagę na to, że ilość reproduktorów znacznie się zwiększyła i być może kiedyś to był powód przemyślanych imbredów....?

Kantar i ja znowu powtarzam: POKORA!
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

"Pan z Warszawy" już zmienił lokalizację :jezyk: A ćwe a ćwe, ta Warszawa paskudna kanapowa, blokowa się za człowiekiem wlecze :wow_3: :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

Związek powinien zakazać tak spokrewnionych kryć i nie uznawać ich wtedy problem by się skończył.
Każdy ma prawo się mylić ale jak widać nie każdy chce wyciągnąć lekcję.
Jesteśmy daleko daleko za...... dla mnie eot
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
ODPOWIEDZ