"Mogłabyś jeszcze przepis na masę do piernika podać?" czy chleba ?
Bo jak chleb to proszę bardzo, a piernik to przekładam domowymi powidłami.
Chleb robię tylko na zaczynie, najlepiej żytnim.
Chleb orkiszowy z miodem
Zaczyn:
50 g zakwasu żytniego; jeśli nie ma go w domu ani w sąsiedztwie to trzeba dodać pokruszoną kromkę chleba żytniego, najlepiej oczywiście zakwasowego);
75 g mąki orkiszowej (typ 650- 700, jasnej)
100 g letniej wody - wszystko zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce, ale nie na kaloryfer czy płytę kuchenną; w jakiś kątek, gdzie jest ciepło
Odstawić na 12-24 godziny
Następnie dodać:
275 g wody
30 g miodu
500 g mąki orkiszowej (może być mieszana 650 - 1400, raczej jasnej)
1,5 łyżeczki (10 g) soli; najlepiej grubej
Składniki zaczynu wymieszać ze składnikami na ciasto. Można zagniatać ręcznie (10-15 minut) lub mikserem (6-7 minut), aż ciasto będzie gładkie.
Miskę przykrywamy (ściereczką, przezroczystą folią) i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość - od tego uzależniamy czas fermentacji. Zdarza się, że trwa ona krócej, innym razem - dłużej, do 3 godzin.
Długą blaszkę (keksówkę) posmarować olejem i wysypać otrębami (żytnimi lub orkiszowymi). Włożyć do niej wyrośnięte ciasto i ponownie przykryć folią lub ściereczką. Przedtem odłożyć ca 10 dkg zaczynu i wstawić w zamkniętym naczyniu do lodówki. Będzie starterem do następnych chlebów. (Mój zaczyn zaczął się 5 lat temu

)
Można też zamiast pieczenia w keksówce, uformować okrągły bochenek i przełożyć go do wyrośnięcia do koszyczka wysypanego mąką.
Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wypełnić całą formę.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Wstawić chleb, jeśli był w koszyczku to go z niego wyjąć i położyć na blasze wysmarowanej olejem. Po 10 minutach zmniejszyć do 200 st C i dopiekać kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć, posmarować wodą i spróbować pozwolić mu zupełnie ostygnąć.
Robię też chleb mieszany, ale to w oddzielnym poście.
Bogna i Wilga