Tropowce - informacje dotyczące szkolenia i konkursów

Awatar użytkownika
ania N
Gadu-Gadu: 0

Re: Tropowce - informacje dotyczące szkolenia i konkursów

Post autor: ania N »

U nas tropienie to pierwszy etap który mała bardzo lubi - drugi to zabawa z "dzikiem". Bystra jest rozdarta z natury :D więc nie trzeba jej długo prowokować ale wygląda to tak.

I tutaj Jacek rusza skórą a właściwie wczuwa się w zwierza - mała się fajnie uczy oszczekiwać dzika z przodu a atakować jak ucieka.

https://www.youtube.com/watch?v=oXH_yWC ... tGJNlcdlbw" onclick="window.open(this.href);return false;

Poniatowski Dwór - pamiętamy o Was, za jakieś tydzień kończymy pewien etap remontu i wtedy spróbujemy się umówić na jakieś fajne ścieżki w większym gronie .

Planujemy też za jakiś czas pojechać do zagrody w Wierzchowiskach koło Lublina - to jakby co damy znać. ;)
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

:happy3: :happy3: A to się Rysio ucieszy jak się dowie o zagrodzie. ;-)
Awatar użytkownika
Poniatowski Dwór
Kontakt:

Post autor: Poniatowski Dwór »

super zabawa z tym dzikiem - tez tak próbowałam (ale jestem chyba za słabo przekonywująca) ... Husi szczeka bardzo chętnie - cokolwiek usłyszy w domu lub na działce- nawet jak usłyszał Bystrą w laptopie (w ramach akcji poszukiwania dzika znalazłam dzika wydającego dzicze dzwięki na youtube -Husarz nawet kilka razy szczeknął...)
Właśnie do Wierzchowisk obiecywał nas zabrać kuzyn myśliwy - ale możemy wybrac sie wspólnie - bardzo mamy ochotę spotkac sie z Wami - wspólny wielki spacer ogarów sie nam marzy i oczywiście poznanie Was... :zgoda:
Wierzę, że uda nam sie zgrac terminy...
z Poniatowskiego Dworku pozdrawiają Ania i Łukasz z dziećmi
oraz AS-ANI, HUSARZ, FELIX, MINA, ARIADNA i ZADZIOR
https://www.facebook.com/Ogary-Polskie- ... 921752356/
Kontakt do HODOWLI 515061115
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Oglądając Wasz filmik to myślę, że on bardzo ładnie tropi - systematycznie, spokojnie, w dobrym tempie. Skóra nie robi na nim wrażenia...nawet tak, żeby chciał się poszarpać.
Różnie się mówi o oszczekiwaniu:
- jedni twierdzą, że prawdziwy oszczekiwacz ma to wrodzone i chodzi o przywołanie reszty stada to znalezionego łupu. Nauczyć niby można ..ale to już nie to ;)
- są oszczekiwacze wyuczone na komendę opartą na skojarzeniu : skóra> szczekam
- dużo młodych psów szczeka...bo się boi i z wiekiem jak już dopada je rutyna (zwłaszcza taka związana ze sztuczną ścieżką ) i wiedzą, że to nic takiego to przestają.

Dla mnie to dobry materiał na oznajmiacza, bo był moment, że fajnie wrócił do przewodnika tak jakby chciał się pochwalić. Dodatkowo plus, że on nie fiksuje się na skórze - są psy, które skórę szarpią,gryzą, nie szczekają ale za nic nie dadzą się od skóry odciągnąć.

W każdym razie moim zdaniem potencjał jest! :silacz:
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Puściłam filmik z Bystrą jak Cyga przy kominku kolejne "człony" tasiemca wygrzewała ;) Usłyszała, rozszczekała się a teraz siedzi zamyślona wpatrzona w okno :? Co mi z psem się zrobiło :? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

miszakai pisze:Co mi z psem się zrobiło :? :)
Do Jaśkowa z nią ;)
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Moje też przybiegły do pokoju jak usłyszały Bystrą, nawet Pasia zdradziła się, że ma dobry słuch :).
Ania W pisze:Oglądając Wasz filmik to myślę, że on bardzo ładnie tropi
Gdzie ten filmik bo ja nie widzę?
Poniatowski Dwór chciałam Wam jeszcze powiedzieć, że nikt Wam głowy, ani psu nie urwie jak pies przejdzie ładnie ścieżkę, a dzika nie oszczeka. Zagaj też nie oszczekuje dzika, za to jak dorósł zaczął pilnować dzika. Sporo ogarów dochodzi do końca i nie oszczekuje,a piękne oceny na dyplomie mają :).
Awatar użytkownika
Poniatowski Dwór
Kontakt:

dzięki za opinie i uwagi... bardzo dla nas są wszystkie cenne :szacun_1:
a filmik jest na naszym blogu "Husarz i Mina w Poniatowskim Dworze"
Awatar użytkownika
ania N

Post autor: ania N »

miszakai pisze:Puściłam filmik z Bystrą jak Cyga przy kominku kolejne "człony" tasiemca wygrzewała ;) Usłyszała, rozszczekała się a teraz siedzi zamyślona wpatrzona w okno :? Co mi z psem się zrobiło :? :)
Hi Hi najwyraźniej Bystra zagrzewa ogary do boju. :gleba:

Ale tak na poważnie - jak ona się rozszczeka w domu to Fiord jej śpiewnie asystuje a Jura -rzewnie wyje. :D :mysl_1: Cosik musi w tym szczeku być. ;)
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Poniatowski Dwór
Kontakt:

:hi_1: :hi_1: :hi_1:
DZICZA ZAGRODA I ŚCIEŻKA TROPOWA W WIERZCHOWISKACH (Wierzchowiska Drugie 112a)
umówieni jesteśmy na najbliższą niedzielę na 11-12 godz. z Panem Piotrem w zagrodzie i potem weźmie Husarza na ścieżkę tropową :happy3:
Zapraszamy inne ogary - Pan Piotr dla każdego zainteresowanego może zrobić ścieżkę (20 zł od ogara) - więc dajcie znać, aby wiedział ile ogarów będzie (w sobotę wieczorem mam mu podać liczbę) kont. do mnie 515061115 lub do Pana Piotra 508176230 (dzwonić do niego wieczorem w sobotę bo w Wierzchowiskach nie ma zasięgu).
Pogoda ma być na plusie, jakieś słonko może nawet wyjdzie - Super byłoby się spotkać :hi_1: :hi_1: :hi_1:
ODPOWIEDZ