przydomki hodowlane
Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
Re: przydomki hodowlane
Witam i dziękuję adminowi za dodanie.
Ja rozumiem że macie ogary , hodujecie , trzymacie się razem, popieracie się wzajemnie.
Ale ciekawa jestem czy ktoś z Was stojąc w takiej sytuacji odważył by się na zmianę przydomka, dziewczyna dowiedziała się o Goniwiatrach jak suka była pokryta, pasowało dać zapowiedź miotu, zmieniając przydomek , jakie dać ogłoszenie, a druga sprawa , w Związku nikt nie gwarantował że nowy przydomek dojdzie zanim szczenięta opuszczą hodowlę, miała ryzykować i sprzedawać kundle?
Jola
Ja rozumiem że macie ogary , hodujecie , trzymacie się razem, popieracie się wzajemnie.
Ale ciekawa jestem czy ktoś z Was stojąc w takiej sytuacji odważył by się na zmianę przydomka, dziewczyna dowiedziała się o Goniwiatrach jak suka była pokryta, pasowało dać zapowiedź miotu, zmieniając przydomek , jakie dać ogłoszenie, a druga sprawa , w Związku nikt nie gwarantował że nowy przydomek dojdzie zanim szczenięta opuszczą hodowlę, miała ryzykować i sprzedawać kundle?
Jola
- Malgosiaczek_27
Esko, tutaj nie chodzi o to, że "się znamy, trzymamy razem i popieramy". Chodzi o zwykłe "pisane czy nie pisane" zasady. Zakładając hodowle, można sprawdzić w internecie, nie ruszając się z domu, bądź przy czyjejś pomocy, czy przydomek podobny do tego który chcemy nie istnieje już w bazie. Jeśli istnieje, i "ktoś był pierwszy", to powinniśmy to uszanować. A akurat przydomek Goniwiatr widnieje i w bazie ZKwP i w bazie FCI. Wystarczyło sprawdzić, nie było by problemu i obawy czy nowy przydomek dojdzie na czas czy nie. Niby zasady są proste, a jednak wiele osób nic sobie z nich nie robi. Czy niewiedza jest tu dobrym wytłumaczeniem?
tylko tak dla sprostowania. Przydomek Goniwiatr w bazie FCI ukazał się w ostatnim czasie, kilka miesięcy po tym jak w bazie FCI zamieszczony był przydomek Herbu Goniwiatr.Malgosiaczek_27 pisze: A akurat przydomek Goniwiatr widnieje i w bazie ZKwP i w bazie FCI. Wystarczyło sprawdzić, nie było by problemu i obawy czy nowy przydomek dojdzie na czas czy nie.
Pozdrawiam Alina i gończy polski CAR ( Nero) i EKSTER (Axel)
- http://www.gonczepolskie.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

- Malgosiaczek_27
Ale w ZKwP był już wcześniej, zapewne przed Herbem Goniwiatr, a to również nic nie pomogło. Tu nie chodzi o to, że ja stoję za hodowlą Goniwiatr. Nie znam nawet hodowczyni, choć znam parę psów z jej hodowli. Chodzi mi o to, że gdy się chce zrobić coś dobrze, to przerabia się wszystkie opcje i bierze pod uwagę wszelkie zasady, starając się być również fair wobec innych. Nie tłumaczmy się w żadnej sprawie niewiedzą. Bo niewiedza, to nic innego jak nasza wina, niedopatrzenie z naszej strony.
Małgosiaczek, ja akurat o bazie przydomków dostępnej dla wszystkich, dowiedziałam się przy okazji zamieszania z goniwiatrami, moja niewiedza, ale czy to jest nasz obowiązek, jeśli tak to w Związku powinni informować o tym, nie każdy to wie.
- Malgosiaczek_27
Esko, żeby było jasne...ja nie atakuje tutaj Ciebie tylko staram się zrozumieć i tłumaczyć zdenerwowanie hodowczyni z tamtej hodowli. Zakładając hodowle powinno się poznać reguły. Nie można najpierw robić potem myśleć czy dobrze. Widzisz teraz tłumaczysz, że o tym i o tamtym dowiedziałaś się po fakcie. Tylko czy dowiadywałaś się o regulaminie hodowli, o zasadach rejestrowania przydomków? Nie można zawsze liczyć na "urzędników". Oni mogli by powiedzieć, że nie mieli pojęcia iż osoba rejestrująca hodowle nie wiedziała nic o jej zasadach, bo przecież to takie oczywiste, że najpierw się trzeba z nimi zapoznać. No i też by mieli racje. Niestety. Tym bardziej w dzisiejszych czasach, gdy w internecie wystarczy wpisać hasło "przydomki hodowlane" i pojawiają się tematy na forach dotyczące ich wyboru, a także informacje o bazie.
Malgosiaczek, to sprostowanie było po to, aby przedstawiane informacje były zgodne ze stanem faktycznym!
Nikt nie ma obowiązku sprawdzać. Nawet ostatnio podawałam link do bazy FCI hodowcy który ma od wielu lat zarejestrowaną hodowlę w ZKWP, a potem w FCI. Nie znał linka do bazy i nic w tym nadzwyczajnego nie ma
, a więc wynika jasno, że nie sprawdzał.
Kolejny z którym rozmawiałam tez nie sprawdzał.
To związek ma obowiązek spradzić.
Gdybym chciała wystąpić o przydomek, opierałabym się na istniejącej bazie.
Baza ta jednak wg przykładów których juz mnóstwo podalam, nie wskazuje w żaden sposób, aby tak nadany przydomek mógł wywoływać takie nieporozumienia.
Sfor podałam wcześniej ile jest i nic się tam nie dzieje ( łącznie FCI i ZKWP ok. 280).
Dodane słowo Herbu? Tez sa takie przydomki
np.
Herbu Oksza
Oksza
Herbu Dzik
Dzik
albo
Lew W Herbie
Herbu Lew
Przyznanie przydomka dokonuje Związek, nie hodowca.Związek zarejestrował obydwa przydomki. Malo tego z pięciu propozycji to Związek wybrał TEN. FCI zarejestrowało przydomek obydwu hodowli , jako pierwszy Herbu Goniwiatr, potem Goniwiatr , jak widać nie widząc w tym problemu.
Nikt nie ma obowiązku sprawdzać. Nawet ostatnio podawałam link do bazy FCI hodowcy który ma od wielu lat zarejestrowaną hodowlę w ZKWP, a potem w FCI. Nie znał linka do bazy i nic w tym nadzwyczajnego nie ma

Kolejny z którym rozmawiałam tez nie sprawdzał.
To związek ma obowiązek spradzić.
Gdybym chciała wystąpić o przydomek, opierałabym się na istniejącej bazie.
Baza ta jednak wg przykładów których juz mnóstwo podalam, nie wskazuje w żaden sposób, aby tak nadany przydomek mógł wywoływać takie nieporozumienia.
Sfor podałam wcześniej ile jest i nic się tam nie dzieje ( łącznie FCI i ZKWP ok. 280).
Dodane słowo Herbu? Tez sa takie przydomki
np.
Herbu Oksza
Oksza
Herbu Dzik
Dzik
albo
Lew W Herbie
Herbu Lew
Przyznanie przydomka dokonuje Związek, nie hodowca.Związek zarejestrował obydwa przydomki. Malo tego z pięciu propozycji to Związek wybrał TEN. FCI zarejestrowało przydomek obydwu hodowli , jako pierwszy Herbu Goniwiatr, potem Goniwiatr , jak widać nie widząc w tym problemu.

- Malgosiaczek_27
O retyyy.... widzę że się nie rozumiemy
Obowiązek obowiązkiem, a ja tu mówię o zwykłej postawie koleżeńskiej i nie wchodzeniu komuś w paradę. To, że nie mamy obowiązku mówić komuś "dzień dobry", nie znaczy że nie możemy być osobami kulturalnymi i to "dzień dobry" powiedzieć. Czyż nie prawda? To że ktoś czegoś nie sprawdził, i miał olewczy stosunek, to nie znaczy że my musimy być tacy sami. Psychologia tłumu...ktoś robi tak, to i ja nie muszę się starać, bo nie mam obowiązku...to nie jest chyba dobry tok myślenia. To zwykłe zwalanie odpowiedzialności, owszem związek ma w tym olbrzymią swoja winę, ale i tak to nie tłumaczy tego, że ktoś po prostu coś zaniedbał i sam nie postarał się za bardzo.

Na tyle sfor, herbu , łąk itd. itd .......to widać, że to strasznie
niekoleżeńskie towarzystwo
Proszę mi wskazać, gdzie w regulaminie hodowli pisze, że hodowca ma sprawdzić propozycje w bazie?

Proszę mi wskazać, gdzie w regulaminie hodowli pisze, że hodowca ma sprawdzić propozycje w bazie?

- Malgosiaczek_27
Na pewno nie w całości ale zdarza się i niekoleżeńskie...jak wszędzie, i jak dla mnie to wcale nie jest śmieszne tylko bardzo smutne.Alina pisze:Na tyle sfor, herbu , łąk itd. itd .......to widać, że to strasznieniekoleżeńskie towarzystwo
![]()