Re: Naleweczki, likiery i inne.....
: czwartek 11 gru 2008, 08:37
22
Smorodinówka
2 l czarnych porzeczek oczyszczonych z szypułek
1 l spirytusu 96-procentowego
1 l nalewki listkówki
3 goździki
1 kawałek cynamonu (1 cm)
2 laski wanilii
2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
Porzeczki opłukać, osączyć, zmiksować, przełożyć do słoja, zalać spirytusem, włożyć goździki, cynamon i wanilię rozciętą wzdłuż no pół.
Zamknąć słój i pozostawić w cieple lub na słońcu na 2 miesiące (często nim wstrząsać).
Następnie nalew zlać do innnego słoja, a owoce zasypać cukrem, dodać miód i postawić w ciepłym miejscu na 5 - 6 dni.
Gdy cukier się rozpuści, zlać syrop, przefiltrować, połączyć z nalewem i listkówką.
Pozostawić w chłodnym miejscu na 6 miesięcy.
Jeśli nalewkę przetrzyma się no owocach przez rok, będzie wyborna.
Przechowywana długo po rozlaniu do butelek staje się coraz lepsza
Listkówka z czarnych porzeczek
2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz z pędami (bez ugniatania)
1 l żytniówki
1/2 łyżeczki do kawy kwasku cytrynowego
1 szklanka cukru
Listki wraz z pędami opłukać, osączyć, włożyć do słoja, zalać 2 szklankami żytniówki, zamknąć, a potem odstawić w chłodne miejsce na tydzień.
Następnie zlać nalew i przechować w zamkniętej butelce, a liście zalać resztą wódki i pozostawić w chłodzie na 2 tygodnie.
Zlać wyciąg znad liści i połączyć z poprzednim nalewem, a liście zasypać cukrem, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu na 4 - 5 dni, aż cukier się rozpuści.
Często mieszać.
Syrop zlać, nalewkę połączyć z syropem, wsypać kwasek cytrynowy wstrząsając, wymieszać.
Następnie nalewkę przefiltrować rozlać do butelek, zamknąć je szczelnie odstawić na 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.
Smorodinówka
2 l czarnych porzeczek oczyszczonych z szypułek
1 l spirytusu 96-procentowego
1 l nalewki listkówki
3 goździki
1 kawałek cynamonu (1 cm)
2 laski wanilii
2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
Porzeczki opłukać, osączyć, zmiksować, przełożyć do słoja, zalać spirytusem, włożyć goździki, cynamon i wanilię rozciętą wzdłuż no pół.
Zamknąć słój i pozostawić w cieple lub na słońcu na 2 miesiące (często nim wstrząsać).
Następnie nalew zlać do innnego słoja, a owoce zasypać cukrem, dodać miód i postawić w ciepłym miejscu na 5 - 6 dni.
Gdy cukier się rozpuści, zlać syrop, przefiltrować, połączyć z nalewem i listkówką.
Pozostawić w chłodnym miejscu na 6 miesięcy.
Jeśli nalewkę przetrzyma się no owocach przez rok, będzie wyborna.
Przechowywana długo po rozlaniu do butelek staje się coraz lepsza
Listkówka z czarnych porzeczek
2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz z pędami (bez ugniatania)
1 l żytniówki
1/2 łyżeczki do kawy kwasku cytrynowego
1 szklanka cukru
Listki wraz z pędami opłukać, osączyć, włożyć do słoja, zalać 2 szklankami żytniówki, zamknąć, a potem odstawić w chłodne miejsce na tydzień.
Następnie zlać nalew i przechować w zamkniętej butelce, a liście zalać resztą wódki i pozostawić w chłodzie na 2 tygodnie.
Zlać wyciąg znad liści i połączyć z poprzednim nalewem, a liście zasypać cukrem, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu na 4 - 5 dni, aż cukier się rozpuści.
Często mieszać.
Syrop zlać, nalewkę połączyć z syropem, wsypać kwasek cytrynowy wstrząsając, wymieszać.
Następnie nalewkę przefiltrować rozlać do butelek, zamknąć je szczelnie odstawić na 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.