Strona 6 z 8
Re: Ogórki małosolne
: czwartek 14 lip 2016, 16:41
autor: kasiawro
Sarabanda ja nie miałam na myśli liści tylko korzeń chrzanu, nie wiem jak Hania?
Liście daję, ale do normalnego kiszenia.
W małosolnych jeszcze jak chcę szybko to właśnie zalewam ciepłą wodą i siostra robi dziury przez środek w ogórku, a sąsiadka poradziła mi naciąć u góry i dołu ciut ciut i tak robię.
Re: Ogórki małosolne
: czwartek 14 lip 2016, 16:44
autor: SARABANDA
Kasiu, nie komentowałam Twojego wpisu tylko uzupełniałam własny.
Kupiłam dodatki do kiszenia w pakiecie i nawet nie widziałam że nie ma korzenia chrzanu.
Zalałam gorącą wodą, niektóre obcięłam na końcach inne nie i różnicy żadnej nie widzę.
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.
Re: Ogórki małosolne
: czwartek 14 lip 2016, 17:14
autor: Marzena i Czarek
Ja nakłuwam widelcem. Można na dno naczynia włożyć piętkę od chleba, przyspiesza kiszenie i daje charakterystyczny posmaczek.
Re: Ogórki małosolne
: piątek 15 lip 2016, 08:31
autor: Paulina_T
kasiawro pisze:
Czyli przekładacie do słoików aby zatrzymać proces kiszenia?
Nie, żeby zatrzymać proces kiszenia wkładam do lodówki. Do słoików przekładam, żeby mi wszystko w lodówce kiszonym zapachem nie poprzechodziło

Re: Ogórki małosolne
: piątek 15 lip 2016, 16:15
autor: Marzena i Czarek
Żeby zatrzymać proces kiszenia trzeba przełożyć w zimne miejsce, najlepiej do lodówki lub piwnicy. Mogą być w słoju, kamiennym garnku. Jeśli się mieszczą w lodówce. Jak większa ilość to trzeba przełożyć do mniejszych słoików. Można też małosolne zrobić w słoikach na zimę.
Re: Ogórki małosolne
: sobota 16 lip 2016, 12:48
autor: uncja
ogórek małosolny......
prosty i sprawdzony przepis

Re: Ogórki małosolne
: sobota 16 lip 2016, 21:01
autor: Ania W

Ja to jednak chrzan bym do pyska wsadziła

No i jak tu zatrzymać proces kiszenia

Re: Ogórki małosolne
: niedziela 17 lip 2016, 10:12
autor: hania
Ja korzeń dodaję
SARABANDA pisze:
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.
To nie było moje pytanie ale ja wkładam do lodówki

Re: Ogórki małosolne
: niedziela 17 lip 2016, 12:19
autor: SARABANDA
hania pisze:
SARABANDA napisał(a):
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.
To nie było moje pytanie ale ja wkładam do lodówki
Faktycznie

chyba zmęczona jestem, urlop by się przydał.
Dojadam resztkę ze słoika w lodówce i dzisiaj kiszę następne.
W sumie to skoro do nowo nastawionych dobrze jest dolać wody z poprzedniego kiszenia, to może by w ogóle nie myć słoja, wylać tylko wodę z koprem i wsadzać nowe ogórki ?
A kisicie buraki albo marchew?
Re: Ogórki małosolne
: niedziela 17 lip 2016, 22:18
autor: hania
Ja kisiłam wielowarzywny słoik (marchewka i buraczki też w nim były) i było bardzo smaczne, ale hitem był kiszony kalafior. Dobrze, że sobie przypomniałam, muszę zrobić.