Klubowa Wystawa OP i GP, Piotrków Trybunalski, 20.08.2011 r.

Archiwum - Wystawy w 2011 roku

Moderator: BACHMATsforanemroda

Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Klubowa Wystawa OP i GP, Piotrków Trybunalski, 20.08.2011 r.

Post autor: Ania W »

miszakai pisze:
Obraź się Łoza...Chyba przesadzasz Aniu :nunu: Łoza jest mniejszą, drobniejszą suką ale proporcjonalną, z ładnym pigmentem itd. i jak widać są sędziowie, którym taki typ się podoba...
Ale ja naprawdę nie kokietuję ;)
Ja znam plusy dodatnie i plusy ujemne mojej suki :)
I choć generalnie podoba mi się taki typ ogara "sprężystego" to wiem, że do klasycznej ogarzej piękności jej brakuje ciut ciut ;) A faktyczną jej wartość pewnie można by poznać dopiero po wypuszczeniu ze 3 miotów po różnych psach i dokładnej obserwacji dorosłych potomków...do czego zapewne nigdy nie dojdzie ;)
Raczej chodziło mi o to, że niezależnie od tego jakbyśmy dumni nie byli z naszych psów to wystawy rządzą się pewnymi prawami i już. A oprócz praw dochodzi jeszcze spory udział szeroko rozumianego szczęścia (ale innego od tego na plaży ;) )
hucuł

Post autor: hucuł »

Przyznam, że niezależnie od faktu, że "wszystkie dzieci są moje" /z tych moich/ i żadnego się nie wypieram /tymczasem/, to jednak nie wszystkie chciałbym zobaczyć w grupie hodowlanej. I wogóle nie wszystkie chciałbym widzieć na wystawach i hodowli. Jednak niektóre tak bardzo bym chciał, że aż muszę. I staram się.
Jeśli chodzi o "selekcjonowanie na podobność" zgadzam się z Węszynoską. Jeśli niczego nie szukamy, kryjemy jedyną suczkę Azorem, a później bratem jego, tatą, lub synem, to mamy szansę :zly2:. Pieski są zwykle dość podobne, a przynajmniej można takie wybrać nawet po prawdziwym "NN" ;). Ale jakie są kryteria oceny w konkurencjach hodowlanych, to szczerze mówiąc jeszcze do tego nie doszedłem /myślę o obiektywnych/. Asia wspomniała, że bywa tak, że ten sam sędzia w ciągu jednej godziny ustawia grupę bardzo wysoko, a za chwilę na wystawie przyznaje tylko jednemu jej przedstawicielowi ocenę dosk. , a grupa pominięta w hodowlance wygrywa u tego samego schizola prawie wszystkie klasy /bez jednej/. Można wyciągnąć wniosek, że podobne do siebie bardzo słabe eksterierowo i do tego nieco popaprane psychicznie psy, to coś lepszego, niż doskonałe, wygrywające klasy, ale różniące się od siebie eksterierowo?
Nie chcę tego oceniać i nigdy nie przestanę się dziwić, że sa do tego chętni.
I żeby nie było - pisałem o wystawie w Białymstoku w kontekście GP.
Więc chyba po pierwsze brak kryteriów, jakimi sędzia miałby się kierować, a po drugie dobór sędziów... Bo w moim przypadku u tego samego Pana pies doskonały i wygrywający w konkurencji nagle zmienił proporcje i wyszedł z bdb. bez konkurencji. Zawsze warto poszukać kogoś kumatego.
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Darianna pisze:A ja mam pytanie o kwestię finansową. Jak rozumiem do dnia klubu jest ta cena pierwsza a tylko gdy to płacone będzie na wystawie to ta wyższa cena? Czy do 5 trzeba zapłacić? Czyli do dnia zgłoszeń?
do 5 sierpnia trzeba zapłacić...potem obowiązuje 150 zł
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

hucule piszesz tak jakbyś wczoraj zaczął na wystawy jeździć ;)
Ja mam ocenę jednego psa od jednego sędziego na trzech różnych wystawach na przestrzeni ok roku takie że jakbym pokazała same opisy to ktoś by stwierdził że ma bardzo zróżnicowane typy psów w hodowli. I co w związku z tym - ano nic :)
Co do podobieństwa to moim zdaniem nie chodzi o porównywanie białych znaczeń - chodzi o typ psa.
Przecież wszyscy sobie zdajemy sprawę, że zarówno ogary jak i gończe bardzo się rozjechały i dwa skrajne przypadki w obu rasach mogą być przy odrobinie dobrej woli nawet uznane za przedstawicieli innych ras. I moim zdaniem, chociażby w przypadku ogara warto teraz poświęcić trochę uwagi wyrównaniu rasy - a to nie to samo co produkcja klonów.
Awatar użytkownika
weszynoska
Kontakt:

Moje numery zgłoszen to 35 i 36....a na ta drugą wystawę coś ponad 100...

ciut maławo...

aszemi...ilu masz chętnych na integrację :jezyk_3:
Obrazek
ludwik

Post autor: ludwik »

heh a ja mam 33 i 34 a zgłaszałem po Tobie :jezyk:
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

A skąd wiadomo jakie numery?
Ja dzisiaj zgłosiłam Łozę i nie wiem jaki mam numer :niewka:
ludwik

Post autor: ludwik »

przyjdzie meil potwierdzający zgłoszenie nr...
Awatar użytkownika
weszynoska
Kontakt:

przychodzi potwierdzenie
Obrazek
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

ludwik pisze:heh a ja mam 33 i 34 a zgłaszałem po Tobie :jezyk:
Może odliczają od końca ;)
ODPOWIEDZ