Allegro

bea100

Re: nierodowodowe ogary na allegro

Post autor: bea100 »

wladekbud pisze:
bea100 pisze: "Psem rasowym jest wyłącznie pies posiadający rodowód. Rodowód jest to dokument wydawany przez Związek Kynologiczny w Polsce, potwierdzający, że dany psi osobnik należy do danej rasy.
Czyli jak mam psa zakupionego z legalnej hodowli, z wydaną metryką to nie jest jeszcze rasowy? Dopiero po wydaniu rodowodu staje się rasowy?
Jeśli by się ktoś czepiał papierologii ;) - to właściwie tak.
Metryka to tylko podstawa do wydania przez ZKwP rodowodu- czyli dokumentu potwierdzającego rasowość danego psa. To tak jak u ludzi- nie masz PESEL (dowodu) to nie istniejesz :tia:
Dopiero jak składasz metrykę w konkretnym oddziale, dostajesz numer oddziałowy i w tym momencie dopiero możesz np psa wystawiać na ringach jako "rasowego"- numer oddziałowy jest potrzebny a w miejsce numeru rodowodu wpisujesz " w przygotowaniu". Inaczej- czyli na podstawie samej metryki- Twój pies nie może startować na wystawach psów rasowych. Rasowy=rodowodowy należy traktować dosłownie ;)
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

Też mi się tak wydaje bo co z tego że ma metrykę?? Jeśli dojdzie do krycia suki z samą metryką lub krycia psem z samą metryką to i tak z tego wyjdą "kundle"- poprawcie mnie jeśli jest inaczej ;)
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

wg. mnie powinno się od razu wydawać szczenięciu rodowód....a wbijac rejestrację jesli ktos chce wystawiać i hodować....
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Moim zdaniem pies z metryką jest psem rasowym ALE nawiązując do porównania bei : metryka i numer psa w oddziale (tatuaż) to właśnie taki PESEL przyznawany każdemu w momencie urodzenia...tylko z czasem przestaje to wystarczać i jest potrzebny numer i seria dowodu czyli numer rejestracji w PKR.
Kiedyś trzeba było w ciągu pierwszego roku życia psa wyrobić mu rodowód-teraz metryka jest ważna przez całe życie psa.
Teoretycznie człowiek bez dowodu może przeżyć całe życie (tylko co to za życie ;) ) ale jest mu niezbędny w wielu sprawach formalnych- tak jak psu rodowód do wystaw,konkursów czy rozmnażania.

Węszynosko byłoby miło ...ale nie sądzę że to kiedyś wejdzie - teraz na jednym psie zarabiają dwa oddziały..lub jeden oddział dwukrotnie ;)
Awatar użytkownika
Bart
Gadu-Gadu: 3449511

Post autor: Bart »

Dzisiaj rozmawiałem z gościem sprzedającym te psy. Powiedział mi, że już za późno na zamówienia. Ja mu podziękowałem i dodałem: Jak się nazywają rodzice sprzedawanych szczeniąt? Gość odparł: Psy są nasze w domu je trzymam. Zapytałem go z jakich hodowli są rodzice szczeniąt, na co gość odpowiedział, że on nie ma takich informacji.
Łazik i Zojka
bea100

Bart pisze:...Jak się nazywają rodzice sprzedawanych szczeniąt? Gość odparł: Psy są nasze w domu je trzymam. Zapytałem go z jakich hodowli są rodzice szczeniąt, na co gość odpowiedział, że on nie ma takich informacji.
Pośrednik ?
To bardzo nie dobrze, że nie wiemy o tych szczeniakach nic :zly3:
Awatar użytkownika
carmen
Gadu-Gadu: 0

Post autor: carmen »

myśle, że nie pośrednik a dobrze wie co robi.
Określ swoją wizję przyszłości. Zastanów się jaka jest jej cena? Postanów, że ją zapłacisz...
Józef
Gadu-Gadu: 3660621

Post autor: Józef »

Może zdrowe są? Zawsze to 5 Ogarów więcej. Byle zdrowych.
http://www.ogarpolski.strefa.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
Awatar użytkownika
Zahar
Gadu-Gadu: 3783165

Re: Allegro

Post autor: Zahar »

Paula pisze:http://allegro.pl/item581200395_ogar_po ... wodem.html

Cytuj:
OGAR POLSKI
PŁEĆ SUKA
WIEK 18 MIESIĘCY
Z RODOWODEM /PELNA DOKUMENTACJA RODOWODU/
Aszemi pisze:Pytałam o nią i jest to Niwa Stary Sad matka Pomna- Stary Sad, ojciec umer- ostoja ogara.
Cena spadła, można ją kupić już za 800 zł. Mam nadzieję, że hodowca o tym wie...
Aukcja powtórzona: http://allegro.pl/item593153710_ogar_po ... wodem.html
bea100

Re: Allegro

Zapewne nie wie. Przed chwilą napisałam maila do P Marty ze Starego Sadu- hodowczyni. Podałam jej też tu do nas linka.
ODPOWIEDZ