Egzamin poprawkowy zaliczony !!!!! Cała nasza ogarza trójka wróciła z Dyplomami I stopnia !!!
W dniach 23-24 listopada 2019 odbyła się Ocena Pracy Dzikarzy w Warunkach Naturalnych zorganizowana przez PZŁ oddział Rzeszów oraz przez PSIARZY GALICJI. Zgłoszonych i obecnych psów różnych ras myśliwskich -26 .
Dwa dni polowania - 7 miotów łącznie .W pierwszym dniu gościło nas w swoim łowisku Koło Łowieckie "Bażant"
4 Mioty - teren ekstremalnie trudny - jary, wąwozy, darnina ....
Najwłaściwszym wyposażeniem dla podkładaczy , sędziów i naganiaczy wydawał się być czekan i raki
I tak : pierwszy miot - do powtórki - brak dzików- kolejne mioty zaliczone i piękna praca psów , mnie zachwyciły osobiście , poza ogarami oczywiście

, łajki.
Łatwo w pierwszym dniu nie było - nawet szarża się trafiła w jednym z miotów.
Na pokocie ułożono jednego jelenia ( byk), 9 dzików, jednego lisa.
Królem Polowania został Kol. Marcin , który nie tylko świetnie gra w siatkówkę i godnie reprezentuje nasz kraj, ale również jest doskonałym strzelcem

.
W drugim dniu powtórka pierwszego miotu w Kole Łowickim "Bielik" Budziwój -nie jestem pewna, czy dobrze zapamiętałam nazwę koła

i oczywiście obecność dzików była zagwarantowana - wiec wszystkie psy zostały ocenione; potem , kolejne dwa mioty już poza oceną , ale przy udziale i aktywnej pracy psów uczestniczących w ocenie. Na pokocie ułożono 12 dzików i 2 lisy.
W ocenie wzięło udział 8 ogarów, 1 karelski pies na niedźwiedzie, 3 gończe polskie, 1 alpejczyk, 1 płochacz niemiecki , oraz gończe słowackie i łajki (chyba po sześc w każdej rasie). Gościnnie towarzyszyła wszystkim piękna ogarza sunia LEŚNA ARIA z Wiślanej Osady - na razie jako obserwator

Wszystkie ogary zaliczyły konkurs- za co wielkie brawa
Dziękujemy organizatorom a w szczególności: kol.Grzegorzowi Buremu za wspaniałą organizację, jak zwykle doskonalą gościnę , jakiej zawsze doznajemy na pięknym Podkarpaciu a sędziom i asystentom za zaangażowanie i bardzo dobre sędziowanie

DB!!!!