BasiaM pisze:a jak jakiś się nie uda to tylko dlatego, że sępiące ogry wymodliły to śliniąc się pod kuchnią
taaa z utylizacją nie ma problemu
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
SKŁADNIKI:
20 dag mąki
1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. wody
4 jaja (rozdzielone)
kawałek słoniny do smażenia (ale można też smażyć na oleju)
nadzienie (słodkie lub tzw. słone)
WYKONANIE:
Jaja umyć, rozdzielić żółtka od białek ; mąkę przesiać, wsypać do naczynia, dodać mleko, żółtka, wodę, ubijać trzepaczką ręczną lub elektr. ; z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z przygotowanym wcześniej ciastem (mieszać łyżką) ; kawałek słoniny nadziać na widelec i smarować nim rozgrzaną patelnię (smażyć obustronnie) ; na patelnię wlewać tyle ciasta, aby pokryć całkowicie dno patelni (te naleśniki są grubsze od tych "niebiszkoptowych") ; przed każdorazowym wlaniem ciasta rozgrzaną patelnię posmarować słoniną (lub wlać olej) ; ja smażę na patelni o średnicy ok. 18 cm, bo większe trudniej się przewracają i mogą się "zniszczyć") ; można je zwijać w rulon lub składać na pół (ja tak robię); mi z tej proporcji i przy takiej wielkości patelni wychodzi 4 lub 5 naleśników ; są dość sycące i ja najadam się jednym.
Nadzienia :
- posiekane orzechy z cukrem pudrem, wanilią i rodzynkami, można polać jakąś słodką polewą
- świeże owoce sezonowe (lub z kompotu, z puszki) z bitą śmietaną, polewą czekoladową lub ajerkoniakową (lub inną słodką)
- owoce z alkoholu (alkoholem można polać wierzch naleśników; można skropić je dodatkowo spirytusem i podpalić, ale mi to nie wychodzi)
- polane tylko gęstym syropem owocowym
- szpinak zapiekany z serem lub z jajkiem, na wierzchu roztopiony ser żółty, polane sosem czosnkowym (moje ulubione)
- mięso mielone z papryką pomidorami, cebulą, polane ostrym sosem
- pieczarki....... itd. co kto lubi
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Ostatnio zmieniony środa 19 paź 2011, 18:05 przez 1e2w3a, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja takiego omleta czasem robię ale na malutkiej patelence:
1jajo
3 niezbyt czubate łyżki mąki
szczypta soli
łyżka śmietany
łyżka oleju
Białko ubić, resztę oprócz mąki wymieszać i dodać do ubitego białka delikatnie mieszając. Dodać mąkę przesianą i połączyć widelcem jak najdelikatniej i na patelenkę.
Z dżemem, cukrem pudrem, czekoladą-dla dzieci zawsze pyszny
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Naleśniki smażę na zwykłej stalowej patelni (nie z grubym dnem ! )i mleko o temp. pokojowej i jajko też ,bo jak prosto z lodówki to naleśniki przywieraja i krusza się
Sezon ogórkowy, paprykowy cukiniowy, pomidorowy....., może by coś tak upichcić z tych warzyw.
Dziś na obiad zafundowałam mojej rodzinie danie jarskie - paprykę faszerowaną ziemniakami i serami. Syn i córka trochę pokręcili nosami, bo chyba się już przejedli tymi warzywami, ale nie odmówili i zjedli. Mąż natomiast nie psioczył, że się powtarzam tylko wsuwał, aż miło.
PAPRYKA FASZEROWANA Z SOSEM CZOSNKOWYM I OSTRYM POMIDOROWYM (dla 4. osób)
SKŁADNIKI:
- 4 papryki czerwone (lub innego koloru)
- 7,8 ziemniaków średniej wielkości
- ser topiony (op.100 g), ser żółty (ok. 150 g)
- sól, cukier, pieprz (ziołowy lub zwykły)
- 1/4 szkl. śmietanki kulinarnej, 1/4 szkl. wody, mąka ziemniaczana (1,5 łyżeczki), ew trochę kwaśnej śmietany, łyżeczka kopiasta masła, ząbek czosnku, sól - SOS CZOSNKOWY
- 1 średni pomidor lima, woda, ostra sproszkowana papryka, sól, mąka ziemniaczana (1,5 łyżeczki) - SOS POMIDOROWY
- lubczyk suszony lub świeży (lub jakieś inne zioła)
WYKONANIE:
Ziemniaki ugotować, gorące ubić tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Do gorących dodać ser topiony i połowę startego sera żółtego, sól, pieprz, lubczyk i dokładnie wymieszać.
Zagotować wodę w garnku. Paprykę umyć przekroić na pół, oczyścić z pestek, ostrożnie wykroić szypułki. Jak woda się zagotuje to wrzucać do niej połówki papryk, aby je zblanszować (papryki powinny lekko zmięknąć, ale nie stracić kształtu). Tak przygotowane papryki napełniać farszem ziemniaczano serowym. Wierzch posypać pozostałym serem żółtym.Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a na spód nalać trochę wody. Przykryć i zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. (jak nie dysponujemy naczyniem z przykryciem, można użyć folii aluminiowej).
Jak papryka zapieka się w piekarniku można przygotować sosy i surówkę. Sos czosnkowy : rozmieszać w rondelku mąkę ziemniaczaną, wodę, śmietankę i zagotować (cały czas intensywnie mieszając) do momentu zgęstnienia (nie doprowadzić do wrzenia). Rozetrzeć na stolnicy nożem czosnek z solą (można przepuścić przez praskę lub zetrzeć) i dodać do sosu. Dodać masło i ew. trochę śmietany kwaśnej. Sos pomidorowy : Zmiksować w kubeczku pokrojony na cząstki pomidor, uzupełnić wodą do 1/2 wys., dodać mąkę ziemniaczaną, ostrą paprykę, wymieszać i zagotować do zgęstnienia, intensywnie mieszając.
Po zapieczeniu wyłożyć na talerze. Polać sosem dookoła papryki. Podawać z surówkami (najlepiej kolorystycznie wyglądają te w kolorze zielonym).