Naleweczki, likiery i inne.....
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13068
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
pyszne tez tak uważam!!!
Mam pytanko kiedyś byłam Brzeźnicy na szkoleniu i Kasia od Ajszy albo Hania częstowały czymś bardzo gęstym i bardzo smacznym może podacie dziewczyny ten przepis bo chętnie zrobię
Mam pytanko kiedyś byłam Brzeźnicy na szkoleniu i Kasia od Ajszy albo Hania częstowały czymś bardzo gęstym i bardzo smacznym może podacie dziewczyny ten przepis bo chętnie zrobię
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Nalewka 19
Nalewka z truskawek
Składniki:
1 kg truskawek
25 dag cukru
1/2 litra spirytusu
1 limetka
Sposób przyrządzenia:
Truskawki oczyścić, umyć, przesypać do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 4 dni, często potrząsając słojem. Po tym czasie wlać spirytus rozcieńczony z 1/2 szklanki wody. Zamknąć słój i odstawić na 6 tygodni. Potem zlać alkohol do innego słoja. Limetkę sparzyć, wycisnąć sok i po przecedzeniu wlać do nalewki, dodać skórkę z limetki. Wymieszać i odstawić do sklarowania na 2 tygodnie. Ponownie zlać, przefiltrować i odstawić na 3 miesiące.
NIEZŁA!!!!
Nalewka z truskawek
Składniki:
1 kg truskawek
25 dag cukru
1/2 litra spirytusu
1 limetka
Sposób przyrządzenia:
Truskawki oczyścić, umyć, przesypać do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 4 dni, często potrząsając słojem. Po tym czasie wlać spirytus rozcieńczony z 1/2 szklanki wody. Zamknąć słój i odstawić na 6 tygodni. Potem zlać alkohol do innego słoja. Limetkę sparzyć, wycisnąć sok i po przecedzeniu wlać do nalewki, dodać skórkę z limetki. Wymieszać i odstawić do sklarowania na 2 tygodnie. Ponownie zlać, przefiltrować i odstawić na 3 miesiące.
NIEZŁA!!!!
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
A to był chyba domowy ajerkoniaczek. Rewelacja!kasiawro pisze:pyszne tez tak uważam!!!
Mam pytanko kiedyś byłam Brzeźnicy na szkoleniu i Kasia od Ajszy albo Hania częstowały czymś bardzo gęstym i bardzo smacznym może podacie dziewczyny ten przepis bo chętnie zrobię
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
AjerkoniakAnia W pisze:A to był chyba domowy ajerkoniaczek. Rewelacja!kasiawro pisze:pyszne tez tak uważam!!!
Mam pytanko kiedyś byłam Brzeźnicy na szkoleniu i Kasia od Ajszy albo Hania częstowały czymś bardzo gęstym i bardzo smacznym może podacie dziewczyny ten przepis bo chętnie zrobię

O przepis męczyć Kasię, czyli Quzie.
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Nalewka 20
Nalewka cynamonowa mocna
Składniki:
1 l spirytusu
10 g kory cynamonowej
3 szklanki wody
1 szklanka miodu
Sposób przyrządzenia:
korę cynamonową kruszymy i zalewamy w słoju spirytusem i 2 szklankami wody, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Jedną szklankę wody doprowadzamy do wrzenia, schładzamy do temperatury 40 stopni C i dokładnie mieszamy z miodem, w 14 dniu macerowania dolewamy ten roztwór do słoja i pozostawiamy jeszcze na 24 godziny. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Niezła:)
Nalewka cynamonowa mocna
Składniki:
1 l spirytusu
10 g kory cynamonowej
3 szklanki wody
1 szklanka miodu
Sposób przyrządzenia:
korę cynamonową kruszymy i zalewamy w słoju spirytusem i 2 szklankami wody, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Jedną szklankę wody doprowadzamy do wrzenia, schładzamy do temperatury 40 stopni C i dokładnie mieszamy z miodem, w 14 dniu macerowania dolewamy ten roztwór do słoja i pozostawiamy jeszcze na 24 godziny. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Niezła:)
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
- qzia
- Posty: 7820
- Rejestracja: piątek 07 lis 2008, 09:09
- Gadu-Gadu: 9909298
- Lokalizacja: Garwolin
- Kontakt:
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Ajerkoniak latwo zrobic. Nawet Kubus potrafi. Wlasciwie to nawet sam mikser zrobi.
Skladniki:
10 zoltek, szklanka cukru, 2 puszki skondensowanego slodkiego mleka, 1 szklanka spirytusu.
Zoltka mieszamy z cukrem az do uzyskania kogla mogla. Na tym etapie poprzestaja dzieci. Potem dodajemy mleko. Jesli ktos lubi rzadszy ajekoniak to mozna jedno slodkie mleko zastapic nieslodzonym. Na koniec powli spirytus. Uwazamy, zeby nie wlewac zbyt duzo na raz, bo moze sie zwazyc. Jesli ktos lubi mocnijszy to moze dodac 1,5 szklanki.
Ajsza uwielbia wylizywac kieliszek. Musze ja pilnowac, bo zabiera ze stolu i zanosi sobie do klatki. Raz nawet swisnela cala butelke, ale na szczescie nie umiala otworzyc.
Kasia
Skladniki:
10 zoltek, szklanka cukru, 2 puszki skondensowanego slodkiego mleka, 1 szklanka spirytusu.
Zoltka mieszamy z cukrem az do uzyskania kogla mogla. Na tym etapie poprzestaja dzieci. Potem dodajemy mleko. Jesli ktos lubi rzadszy ajekoniak to mozna jedno slodkie mleko zastapic nieslodzonym. Na koniec powli spirytus. Uwazamy, zeby nie wlewac zbyt duzo na raz, bo moze sie zwazyc. Jesli ktos lubi mocnijszy to moze dodac 1,5 szklanki.
Ajsza uwielbia wylizywac kieliszek. Musze ja pilnowac, bo zabiera ze stolu i zanosi sobie do klatki. Raz nawet swisnela cala butelke, ale na szczescie nie umiala otworzyc.
Kasia
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
qzia
No wiesz Kasia, im nie chodziło o "zwykły" ajerkoniak (zwykły był tu nr 4) tylko o ten co Ty robisz jakiś specjalny:):):)
No wiesz Kasia, im nie chodziło o "zwykły" ajerkoniak (zwykły był tu nr 4) tylko o ten co Ty robisz jakiś specjalny:):):)
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13068
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
i o taki właśnie mi Kasiu chodzi, bo ja jestem nie bardzo w gotowaniu i robieniu różnych takich rzeczy - Dzięki za przepisqzia pisze:Ajerkoniak latwo zrobic. Nawet Kubus potrafi. Wlasciwie to nawet sam mikser zrobi.
Kasia
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
To juz wiem na co pójdzie końcówka spirytusuqzia pisze:Ajerkoniak latwo zrobic. Nawet Kubus potrafi. Wlasciwie to nawet sam mikser zrobi.
Skladniki:
10 zoltek, szklanka cukru, 2 puszki skondensowanego slodkiego mleka, 1 szklanka spirytusu.

Daliście jej za mało czasuAjsza uwielbia wylizywac kieliszek. Musze ja pilnowac, bo zabiera ze stolu i zanosi sobie do klatki. Raz nawet swisnela cala butelke, ale na szczescie nie umiala otworzyc.
Kasia

Re: Naleweczki, likiery i inne.....
21
Nalewka świąteczna
Składniki:
½ litra spirytusu
2 szklanki przegotowanej wody
4 łyżki miodu
1 łyżeczka nasion kminku
4 małe papryczki chili
Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać nasiona kminku. Gotować przez 15 minut, odcedzić kminek przez sito. Wodę schłodzić do temperatury 40 stopni C, rozpuścić w niej miód, połączyć ze spirytusem, odstawić w zamkniętym naczyniu na 24 godziny. Nalew przefiltrować. Przelać do czystych butelek, do każdej dodać umyty i pozbawiony nasion strączek chili. Szczelnie zamknąć i odstawić na 30 dni. Ponieważ trunek jest mocny podajemy go w małych kieliszkach. Znakomicie wpływa na trawienie.
Nalewka świąteczna
Składniki:
½ litra spirytusu
2 szklanki przegotowanej wody
4 łyżki miodu
1 łyżeczka nasion kminku
4 małe papryczki chili
Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać nasiona kminku. Gotować przez 15 minut, odcedzić kminek przez sito. Wodę schłodzić do temperatury 40 stopni C, rozpuścić w niej miód, połączyć ze spirytusem, odstawić w zamkniętym naczyniu na 24 godziny. Nalew przefiltrować. Przelać do czystych butelek, do każdej dodać umyty i pozbawiony nasion strączek chili. Szczelnie zamknąć i odstawić na 30 dni. Ponieważ trunek jest mocny podajemy go w małych kieliszkach. Znakomicie wpływa na trawienie.
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley