Reakcja na szczepienie???
Re: Reakcja na szczepienie???
Z moich obserwacji i z rozmów z kolegami po fachu wynika, że wstrząs po szczepieniu znacznie częściej występuje jeśli szczepi się preparatami różnych firm- i tak było u opisywanej tu suni- najpierw dostała Biocan a potem Vanguard. Wiem o kilku przypadkach podobnych reacji właśnie w takich sytuacjach- pierwsze szczepienie Biocan a kolejne innej firmy (Nobivac, Vanguard), dlatego też, mimo iż sama Biocanami szczepię tylko wściekliznę (na kilka tysięcy dawek użytych w ciągu ostatnich 6-7 lat nie mieliśmy ani jednego przypadku niekorzystnych objawów), mam zawsze w lodówce 2-3 dawki "zakaźnych" Biocanów dla psiaków, które trafiają do nas na kontynuację szczepień a mają już rozpoczęte właśnie tym preparatem. Jak do tej pory nie mieliśmy wstrząsów ani innych powikłań i mam nadzieję, ze tak pozostanie.
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Agag cenna informacja, poparta Waszym doświadczeniem.
Ja będę o tym informować.
Ja będę o tym informować.
- ania N
- Gadu-Gadu: 0
Bystra w dobę po drugim szczepieniu miała cały brzuch zsypany pryszczami. Na drugi dzień zaczęły przygasać.
Muszę sprawdzić szczepionki.

„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja u siebie w gabinecie stosuję zasadę, że szczepię tymi samymi szczepionkami co poprzednio, czyli jak Biocan, to Biocan, jak Vanguard, to Vanguard, jak Nobivac to Nobivac, itd....; ale widuję nieraz w książeczkach zdrowia, że pies za każdym razem jest szczepiony czym innym......Ja na 11 lat pracy w zawodzie i pewnie kilka tysięcy wykonanych szczepień, reakcję alergiczną u psiaka (spuchnięte powieki i uszy) miałam tylko raz......
Ania M., Wrzos z Zatrzebia & Elja Sokoli Lot
O proszę!
Myślę że to bardzo ważne informacje dla hodowców, żeby mogli w razie czego poprosić o konkretną szczepionkę.
Dzięki!
Myślę że to bardzo ważne informacje dla hodowców, żeby mogli w razie czego poprosić o konkretną szczepionkę.
Dzięki!
Nie tylko dla hodowców- kolejne szczepienia wykonywane są już często u nowych właścicieli.Ania W pisze:O proszę!
Dzięki!
Ja się staram nie mieszać producentów, większość moich znajomych robi tak samo, bo mimo, iż zmiana preparatu nie jest błędem bo szczepionki zwykle zawierają podobne antygeny- mogą mieć inne adiuwanty, substancje konserwujące i tu może być ryzyko NOP (nieporządana reakcja poszczepienna). Zawsze warto zgłosić takie niepokojące objawy lekarzowi, nawet jeśli są tylko przejściowe, typu jednorazowe wymioty czy przejściowa biegunka- my zgłaszamy to wtedy producentowi szczepionki i jeśli z danej serii jest więcej takich przypadków produkt jest badany pod kątem jakości i bywa wycofywany jeśli okaże się, że nie spełnia norm.
- miszakai
- Kontakt:
Jestem bardzo ciekawa waszych perypetii z Elją. Cały czas gdybamy do dziś czy ten wstrząs u Śnieżki nie rozpoczął pewnego rodzaju nadwrażliwości neurologicznej potem a w konsekwencji 2 ataków. Teraz ma na maxa odczyny po próbach i notorycznie odkładaną nawet wściekliznę.
U Elji była reakcja późna poszczepienna, około 2,5-3 godz. po szczepieniu zaczęła puchnąć okolica głowy, innych objawów nie było; szybko zareagowała na podane leki p/alergiczne. Była szczepiona szczepionką tej samej firmy co pierwsze szczepienie w hodowli.
Później kolejne szczepienie musiałam przełożyć , bo leczyłam u niej zapalenie pęcherza moczowego - dostawała m.in.antybiotyk przez 2 tyg i nie było żadnej reakcji na podane leki, dostawała też Furaginum - żadnych efektów ubocznych.
2 tyg. temu została zaszczepiona szczepionką innej firmy, obserwowałam Elję przez 3 godziny po szczepieniu - żadnych niepożądanych reakcji.
Do tej pory rozwija się prawidłowo, nie ma żadnych reakcji alergicznych na pokarm, na podawane leki p/pasożytnicze. Nie zaobserwowałam u niej żadnych niepokojących objawów klinicznych.
<<<<niestety w mojej pracy coraz częściej spotykam się z reakcjami poszczepiennymi, ale prawie wszystkie mają miejsce max. do 1 godz. po szczepieniu>>>>
Później kolejne szczepienie musiałam przełożyć , bo leczyłam u niej zapalenie pęcherza moczowego - dostawała m.in.antybiotyk przez 2 tyg i nie było żadnej reakcji na podane leki, dostawała też Furaginum - żadnych efektów ubocznych.
2 tyg. temu została zaszczepiona szczepionką innej firmy, obserwowałam Elję przez 3 godziny po szczepieniu - żadnych niepożądanych reakcji.
Do tej pory rozwija się prawidłowo, nie ma żadnych reakcji alergicznych na pokarm, na podawane leki p/pasożytnicze. Nie zaobserwowałam u niej żadnych niepokojących objawów klinicznych.
<<<<niestety w mojej pracy coraz częściej spotykam się z reakcjami poszczepiennymi, ale prawie wszystkie mają miejsce max. do 1 godz. po szczepieniu>>>>
Ania M., Wrzos z Zatrzebia & Elja Sokoli Lot
- marek kornicki
Wiyam Wszystkich 
Nasza Sunia Turnia jest po sterelizacji,czy należy zmienić jej karme ?
Obecnie karmimy Ja karma Brit Premium Junior large ( sunia ma 1 rok i 2-mc.).
Bardzo ja lubi !
Czy może zmiejszyc iloscowo w podawaniu ? ( by nie tyla ?).
I może więcej dłuższych spacerow ?
Proszę o podpowiedz

Nasza Sunia Turnia jest po sterelizacji,czy należy zmienić jej karme ?
Obecnie karmimy Ja karma Brit Premium Junior large ( sunia ma 1 rok i 2-mc.).
Bardzo ja lubi !
Czy może zmiejszyc iloscowo w podawaniu ? ( by nie tyla ?).
I może więcej dłuższych spacerow ?
Proszę o podpowiedz

......" Wiernosci i przebaczenia ucz się od psa "...../ Bogumil Buczynski /
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Marku to nie ten wątek.
Tutaj masz wątek o karmach suchych:
http://ogarkowo.pl/viewtopic.php?f=47&t=208&start=470" onclick="window.open(this.href);return false;
Tutaj o sterylizacji:
http://ogarkowo.pl/viewtopic.php?f=9&t=795&start=90" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak będziecie w okolicy Tomka sklepu zapraszam, też podpowie i zobaczy młodą
Tutaj masz wątek o karmach suchych:
http://ogarkowo.pl/viewtopic.php?f=47&t=208&start=470" onclick="window.open(this.href);return false;
Tutaj o sterylizacji:
http://ogarkowo.pl/viewtopic.php?f=9&t=795&start=90" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak będziecie w okolicy Tomka sklepu zapraszam, też podpowie i zobaczy młodą