Aszemi pisze:Co do właścicieli psów to każdy ma prawo zapytać dowiedzieć się więcej i odmówić krycia jeśli coś nie będzie pasowało więc ja listę suk uważam za stratę czasu! .
W takim razie stratą czasu jest robienie jakikolwiek baz i zestawień….Po co ?
Wystarczy porozmawiać…
Na mnie na przykład żadnego wrażenie nie robią „fajerwerki” w postaci championatów czy interchampionatów lub innych tytułów związanych z konkursami piękności ale doceniam, że ktoś takie zestawienie zrobił, bo to też obrazuje w pewnym sensie stan rasy a i dla niektórych może być ważne.
Aszemi pisze: A w psach sie przebiera po to żeby pokryć jak najlepiej dla dobra rasy mając świadomość posiadanej suki- jej zalet/wad etc.
No właśnie gdyby to magiczne dobro rasy rzeczywiście było celem nadrzędnym dla wszystkich…
Bo ja mam wrażenie, że czasami w psach nie przebiera się w ogóle. Kryje się, bo się podoba, bo blisko, bo zaprzyjaźniony, utytułowany lub dobrze zareklamowany…
Aszemi pisze: Co nie zmienia faktu że jak ktoś ma ochotę to może listę suk hodowlanych stworzyć
Myślę, że jeżeli ktoś ma ochotę to nie tylko może ale i powinien stworzyć taką listę.
Tak jak napisałam wcześniej – para ( także rodzicielska) ta dwa psy a właściwie pies i suka. Niejednokrotnie zdarza się tak, że suka pozostawia po sobie więcej potomków niż niejeden reproduktor. Moim zdaniem im więcej wiemy o tym jakie psy/suki są lub mogą być użyte w hodowli tym więcej wiemy o stanie rasy, przynajmniej w pewnych jego aspektach.
Aszemi pisze: jestem tego samego zdania gdyż resztę można się dowiedzieć kontaktując się z właścicielem a informacje z forum mogą być nieprawdziwe.
Aszemi idąc tym tropem zbliżamy się do spiskowej teorii dziejów.
Tak naprawdę to informację podane nam przez właściciela też mogą być nieprawdziwe. I nie zawsze wynikać to będzie ze złej woli czy chęci wprowadzenia nas w błąd z premedytacją. Czasami to kwestia totalnego braku obiektywizmu wobec własnego psa a czasami niewiedzy.
Ot , takie ryzyko

Ja jestem więc za tym, żeby wszelkie informacje na temat poszczególnych psów wstawiać na forum a nie poprzez pw – wtedy wiadomo będzie kto za jakie słowa odpowiada.
Aszemi pisze: Bardziej cenna będzie informacja o rodzicach/dziadkach psa i dobra zdjęcie też by było przydatne.
Najwygodniej byłoby gdyby można było sprawdzić takie informacje w bazie,bo przepisywanie tutaj całych rodowodów jest chyba bez sensu, ale zgadzam się że dobrze byłoby dodać rodziców (rodziców wolnej chwili postaram się to stopniowo uzupełniać).
A co do zdjęcia…Dobre zdjęcie też może dawać bardzo złudny obraz psa, chociaż ja bym chętnie po jakiejś fotce zobaczyła przy tych psach
Podsumowując – wszystkie informacje można zweryfikować w kontakcie z właścicielem i w bezpośrednim kontakcie z psem.
A ponieważ wątek z informacyjnego zrobił się dyskusyjny postaram się wyodrębnić z niego dwa : jeden powyższy służący zbieraniu informacji a drugi rozmowie np. o tym czym się kierować w wyborze reproduktora.
Pogadam z Paulą bo ja to tylko pociąć posty mogę