KW - pytanie do Klubu.

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza

Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: KW - pytanie do Klubu.

Post autor: Iza i Sławek »

przykład (proszę o sugestie i poprawki)

Prosimy o określenie obecnego statusu Księgi Wstępnej dla rasy Ogar Polski, oraz jeżeli utrzymana jest uchwała ZG z dnia 24.10.2010 o zamknięciu KW dla rasy Ogar Polski, czy po tym terminie, nastąpiło dopisanie do KW jakichkolwiek psów. W przypadku zaistnienia takiej sytuacji prosimy o podanie podstawy prawnej wraz z uzasadnieniem.

Z poważaniem
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
Ola i Dunaj
Gadu-Gadu: 9495783

Post autor: Ola i Dunaj »

Iza i Sławek pisze:przykład (proszę o sugestie i poprawki)

Prosimy o określenie obecnego statusu Księgi Wstępnej dla rasy Ogar Polski, oraz jeżeli utrzymana jest uchwała ZG z dnia 24.10.2010 o zamknięciu KW dla rasy Ogar Polski, czy po tym terminie, nastąpiło dopisanie do KW jakichkolwiek psów. W przypadku zaistnienia takiej sytuacji prosimy o podanie podstawy prawnej wraz z uzasadnieniem.

Z poważaniem
Jak dla mnie może być. Im prościej zadane i wprost, tym chyba łatwiej adresatowi udzielić odpowiedzi :mysl_1:
Czy to będzie zapytanie "zbiorowe" czy każdy we własnym zakresie je wysyła ?
Utopista widzi raj,
realista widzi raj plus węża.
Helmut Walters
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Dla mnie ok
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Też uważam, że krótko i na temat.:)
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Mi się podoba. Warto dopisać, że prosimy o jasną odpowiedź w ciągu np 14 dni. :mysl_1: :mysl_1:
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Ogarkowo jest inicjatywą na poły prywatną to odpowiedź może być na oficjalnej stronie klubu.
Byle w miejscu widocznym.
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
hucuł

Post autor: hucuł »

Dla mnie zapytanie jak najbardziej do zaakceptowania. Tylko trzeba się zastanowić /jak słusznie zauważyła Ola i Dunaj/ kto pyta i jeszcze kogo pyta. Może wypowie się ktoś biegły w strukturach i przepisach związku kto może odpowiadać za wpis na okładkę zamkniętej księgi. Nawiasem mówiąc dla mnie z logicznego punktu widzenia sytuacja jest śmieszna, ponieważ zamknięcie KW uważam za szkodnictwo, więc łamanie idiotycznych przepisów to w sumie walka z betonową ścianą, którą być może należy popierać. Wolałbym jednak powrót do normalności i poważne traktowanie hodowców. Wszystkich.
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Z osób zamieszanych w dyskusję prawo do takiego listu mają raczej na pewno Ania, qzia i Sławek jako klubowicze.
Skoro wczoraj widziałem ich na wystawie jako wystawiających ogary to chyba zapłacili składkę związkową :mysl_1:
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Zgodnie z przepisami ( traktując ZKwP jako urząd, a chyba spełnia wszystkie warunki na takie miano) odpowiedź muszą udzielić bez zbędnej zwłoki w terminie nie późniejszym niż miesiąc.
Myślę więc, że nie można stawiać warunków dotyczących terminu odpowiedzi - można natomiast oczekiwać przestrzegania przepisów.
Niech Sławek się jeszcze wypowie co do formy wysłania pisma. Myślę, że dobrym pomysłem jest wysłanie indywidualnie do Zarządu, Komisji Hodowlanej i Klubu Rasy.

Nie chodzi o zasadność zamknięcie KW. W moim odczuciu wobec rozkręcającej się "mody" na wyszukiwanie różnych egzemplarzy ogaropodobnych i parcie na wpisanie ich do KW, zamknięcie jej i ponowne otwarcie po doprecyzowaniu zasad wpisywania nowych psów (np.poprzez przedstawienie dowodów na brak pokrewieństwa z obecną populacją lub minimalne pokrewieństwo, przedstawienie własnego planu hodowlanego, do którego komisja może wnieść poprawki itp.) być może jest dobrym pomysłem. Tylko nie mam pojęcia dlaczego o zamknięciu KW można było napisać oficjalnie, a dopisywanie do niej psów po tym fakcie odbywa się atmosferze "tajne / poufne".

Zbyszku - ja tam jestem tylko skromnym właścicielem ogara, do tego dość mało poinformowanym na temat tego co się dzieje w rasie jak się okazuje ;)
Czyżbyś miał nieopłaconą składkę ? :mysl_1:
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Może i ZKwP jako instytucja ma obowiązek odpowiadania na pisma w ciągu miesiąca ale ja już od 2 lat nie mam na pewne pismo w znanej sprawie odpowiedzi. Więc prawnicy nauczyli mnie, że wyznacza się jasny i czytelny termin. Po nim można domagać się odpowiedzi.
ODPOWIEDZ