IMPREZA KLUBOWA OP i GP 19-22 września 2013 r.
Moderator: BACHMATsforanemroda
- Iza i Sławek
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Re: IMPREZA KLUBOWA OP i GP 19-22 września 2013 r.
Zbyszku, idąc tropem twojego sceptyzmu -to po kiego grzyba wzorzec ? 

Wesna z Gończaków
To pytanie nie do mnie tylko do sędziów. Czasem mam wrażenie, że wzorzec im tylko przeszkadza. 

"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
- Iza i Sławek
- Kontakt:
To może wzornik trochę by im utrudnił.... 

Wesna z Gończaków
Tylko czy badanie odbywałoby się na każdej wystawie? Czy tylko raz na jakiejś komisji.
Jeżeli na komisji to co. Wozić zaświadczenie o numerze koloru oczu.
Jeśli jednak wybrać wariant każdej wystawy. A co gdy się okaże, że na każdej pies miał inny kolor.
I to u tego samego sędziego.
Na odczytanie barwy mogą mieć wpływ różne czynniki takie jak oswietlenie albo co i w jakich ilościach sędzia przyjął celem wyostrzenia wzroku.
W pracowniach protetyki stomatologicznej istnieją wzorniki barw zębów. Nie zawsze się sprawdzały.
Jeszcze jedno w sprawie precyzji pomiarów. Na sławetnej klubówce w Goraju Baltowi zmierzono 56 cm w klębie. Do dziś nie mogę sie doszukać położenia tegoż.
Jeżeli na komisji to co. Wozić zaświadczenie o numerze koloru oczu.

Jeśli jednak wybrać wariant każdej wystawy. A co gdy się okaże, że na każdej pies miał inny kolor.

I to u tego samego sędziego.

Na odczytanie barwy mogą mieć wpływ różne czynniki takie jak oswietlenie albo co i w jakich ilościach sędzia przyjął celem wyostrzenia wzroku.

W pracowniach protetyki stomatologicznej istnieją wzorniki barw zębów. Nie zawsze się sprawdzały.
Jeszcze jedno w sprawie precyzji pomiarów. Na sławetnej klubówce w Goraju Baltowi zmierzono 56 cm w klębie. Do dziś nie mogę sie doszukać położenia tegoż.

"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
- Iza i Sławek
- Kontakt:
Wzorniki dostarcza organizator wystawy.
Podobnie jak miarkę i stół trymerski. Tak jest w innych rasach. A czy i w jaki sposób sędzia korzysta z narzędzi, to zupełnie insza inszość
Podobnie jak miarkę i stół trymerski. Tak jest w innych rasach. A czy i w jaki sposób sędzia korzysta z narzędzi, to zupełnie insza inszość
Wesna z Gończaków
- ania N
A co do koloru oczu mam pytanie ...trochę może dziwne ale czy sprawdzaliście w jakim kolorze świeci oko waszego psa w ciemności? Słyszałam że prawdopodobnie ogary powinny odbijać światło w ten sam sposób. Zainteresowało mnie to ponieważ oczy Jury świecą się zupełnie innym kolorem niż Fiorda. (nie powiem jakim sprawdźcie sobie)

„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
A to może tak oddzielny wątek o ogarzych kolorach tęczówek i "odblasków" ?
Bo zaraz na wątku klubowym zrobi nam się wyliczanka co komu na jaki kolor się świeci
Jako że kolor oczu jest moim konikiem to ja też chętnie się uzewnętrznię
Bo zaraz na wątku klubowym zrobi nam się wyliczanka co komu na jaki kolor się świeci

Jako że kolor oczu jest moim konikiem to ja też chętnie się uzewnętrznię
- ania N
Tak właśnie myślałam że się zielone oko odezwie. 

„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."
Przepraszam, że dopiero teraz ale musiałem sprawdzić wyniki z opolskiej 2009.Ania W pisze:Gończaki chyba załapały się na ten tytuł w ciągu ostatnich 13 lat ?ZbyszekC pisze: Na ostatniej wystawie nie było chyba żadnego przedstawiciela (ogara z przydomkiem) hodowli które w trzecim tysiącleciu uzyskiwały na wystawach klubowych tytuł najlepszej hodowli.
Ja wprawdzie nie mam dokładnej rozpiski zwycięzców tej kategorii na wystawach klubowych ale myślę, że ta hodowla ma ten tytuł w zasługach
Swoją drogą z czystej ciekawości można byłoby się pokusić o spis takich tytułów hodowlanych na klubówkach
Czyli najpierw odnaleźć ją w na ogarkowie w wystawach. A znajduje się daleko od miejsca startu.

A później przebić przez kopę stron aby znaleźć wyniki.

Trzecie tysiąclecie zaczyna się od roku 2001.
Pomiędzy rokiem 2001 a 2012 tytuł najlepszej hodowli zdobywały:
2001, 2004, 2005 - Olfactus
2002 - Galicyjska Sfora
2003 - z Ostrego Boru
2006, 2007, 2008, 2009 - Nadbużańskie Granie
2010, 2011, 2012 - Ogarusy
2013 - z Beskidzkich Wysp. Tu akurat zwycięska hodowla powinna mieć przedstawicieli

Starszymi danymi nie dysponuję. Dane za 2001-2008 ordynarnie zerżnięte z biuletynu klubu 2009

Jeśli są jakieś błędy w podanym wyżej zestawieniu to i tak nie przyznam się do winy

No to chyba
reprezentowana była hodowla mająca ten tytuł w poprzednim tysiącleciu...tak strzelam bez sprawdzania 
A to dobrze czy źle?
Za to na poprzedniej klubówce reprezentantów miały aż 3 najlepsze hodowle...a nawet 4 biorąc pod uwagę to co się wydarzyło w tym roku
Strasznie to skomplikowane
Postaram się zrobić oddzielny wątek z samymi konkurencjami hodowlanymi tylko muszę dokopać się do biuletynów i bardzo proszę o uzupełnienie wszystkich dociekliwych

A to dobrze czy źle?

Za to na poprzedniej klubówce reprezentantów miały aż 3 najlepsze hodowle...a nawet 4 biorąc pod uwagę to co się wydarzyło w tym roku

Postaram się zrobić oddzielny wątek z samymi konkurencjami hodowlanymi tylko muszę dokopać się do biuletynów i bardzo proszę o uzupełnienie wszystkich dociekliwych