Potrawy wigilijne
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Re: Potrawy wigilijne
A ja do żurku lubię dodać tarty ser żółty zamiast białego. Fajnie się ciągnie i dodaje smaku. 

Aniu ser biały ,ale tylko "wiejski" tzn zrobiony w domu i nie kwaśny i nie zbity ,niezbyt mocno odcisnięty .Kupujemy taki serek we wsi .Jak nie mam sera to nie jest to żurekDobry żurek to jest to...ale wybieram wersję bez białego sera![]()

- Grot
- Gadu-Gadu: 0
W życiu nie jadłam żurku z białym seremnulka pisze:Jak nie mam sera to nie jest to żurek![]()
dla mnie

- miszakai
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Ale ciekawych rzeczy się człowiek dowiaduje
Żeby jeszcze piekarnik miał...To nawet lepiej, presji nie czuję
Jeszcze trochę bez pralki, zmywarki i pieca 

Ja chyba jednak wolę osobno żurek i osobno dobry biały ser 

Powinnaś czuć presję na galarety, ryby po grecku i sałatki....ewentualnie śledzikimiszakai pisze:Ale ciekawych rzeczy się człowiek dowiadujeŻeby jeszcze piekarnik miał...To nawet lepiej, presji nie czuję
![]()

No i jest cała masa ciast bez pieczenia!

- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
My dziś gotowałyśmy żurek na jutrzejszą Wigilię w szkole...
muszę powiedzieć, że żurek...hmm...sylwestrowo-noworoczny nam wyszedł...a nie postny
w smaku...niebo w gębie ( bez żadnego sera
)
przepis wrzucę w daniach sylwestrowych..żeby nie było ...ten jest za wypasiony jak na wigilijne danie
muszę powiedzieć, że żurek...hmm...sylwestrowo-noworoczny nam wyszedł...a nie postny

w smaku...niebo w gębie ( bez żadnego sera

przepis wrzucę w daniach sylwestrowych..żeby nie było ...ten jest za wypasiony jak na wigilijne danie
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Ja za to nie mam lodówki to galarety, śledziki i takie tam ciasta bez pieczenia odpadają.Ania W pisze:Powinnaś czuć presję na galarety, ryby po grecku i sałatki....ewentualnie śledzikimiszakai pisze:Ale ciekawych rzeczy się człowiek dowiadujeŻeby jeszcze piekarnik miał...To nawet lepiej, presji nie czuję
![]()
No i jest cała masa ciast bez pieczenia!

Ale ja nikomu sera do żura nie wrzucam
wręcz przeciwnie co kto lubi
Blisko nas jest "wiejska knajpa" każdy się zachwyca żarciem ,na razie faktycznie maja pyszne dania i żur wypasiony też z jajem ,skwarkami i kiełbasą bardzo dobry ,ale to nie jest dla mnie to
Chociaż żur maja na zakwasie a nie jakiś tam gotowiec z butelki

Blisko nas jest "wiejska knajpa" każdy się zachwyca żarciem ,na razie faktycznie maja pyszne dania i żur wypasiony też z jajem ,skwarkami i kiełbasą bardzo dobry ,ale to nie jest dla mnie to

Chociaż żur maja na zakwasie a nie jakiś tam gotowiec z butelki

Aniu jakiś tam gotowiec w butelce to ja kupuję i jest to prawdziwy zakwas a nie byleco.nulka pisze:...Chociaż żur maja na zakwasie a nie jakiś tam gotowiec z butelki
Nie wszystko w butelkach i słoikach to buble

Ja niestety w tym roku w domu na święta i wiem, że za rok
wybywam bo ta cała latania nie jest na moje nerwy...
Tymczasem będzie karp, śledzie w oleju, w śmietanie, kluski z makiem, pierogi, barszcz czerwony dla odmiany, kapusta z grzybami, ziemniaczki i sos grzybowy.