Re: Ogórki małosolne
: wtorek 22 lip 2014, 00:02
Według mnie najważniejsze w ogórkach są ogórki oraz woda.
Najlepsze w Polsce są Terespolskie tak od Łukowa już są OK.
lekka ziemia,piaseczki,przez lata jechały do Wawy do basenów, piękna dzielnica na nich powstała.
Ogórek musi być maksymalnie świeży i jędrny, troszkę przebłyskujący białymi paskami, jak qupicie zaparzoną watę to sorki nic a nic z niej nie będzie, mocno zielone są gorzkie i się nie nadają.
No i woda taka jak u Majorka jest świetna
, z warszawskiej (teraz się poprawiło) ogórki jechały chlorem.
A ilość ziół i przypraw to kwestia gustu (ale czosnek, koper, wiśnia muszą być, za dużo dębu nie bałdzo)
Małosolny to taki po 20 godzinach wsadzony do lodówki, ale w zimie terespolski ze świeżej beczki prosto z basenu (beczki są wrzucane do specjalnych basenów i tam jest im dobrze)- pychota
Oczywiście w szkle albo glinie a potem piwnica- taka carska, pół w ziemi na górze kamień.
bardzo proste
Najlepsze w Polsce są Terespolskie tak od Łukowa już są OK.
lekka ziemia,piaseczki,przez lata jechały do Wawy do basenów, piękna dzielnica na nich powstała.
Ogórek musi być maksymalnie świeży i jędrny, troszkę przebłyskujący białymi paskami, jak qupicie zaparzoną watę to sorki nic a nic z niej nie będzie, mocno zielone są gorzkie i się nie nadają.
No i woda taka jak u Majorka jest świetna


A ilość ziół i przypraw to kwestia gustu (ale czosnek, koper, wiśnia muszą być, za dużo dębu nie bałdzo)
Małosolny to taki po 20 godzinach wsadzony do lodówki, ale w zimie terespolski ze świeżej beczki prosto z basenu (beczki są wrzucane do specjalnych basenów i tam jest im dobrze)- pychota

Oczywiście w szkle albo glinie a potem piwnica- taka carska, pół w ziemi na górze kamień.
bardzo proste
