KWPR, Płock, 27 maja 2012 r.
Moderator: BACHMATsforanemroda
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Re: KWPR, Płock, 27 maja 2012 r.
Gosiu ja z derką widziałam i jak kom. mój odżyje stary to wkleję 

A już myślałam że będzie dla nas uwaga gdzie mamy się przenieść z tą dyskusją
A jak się nazywa takie ubranko często ozdobne co przykrywa konia całego razem z głową? Widywane w filmach historycznych.

A jak się nazywa takie ubranko często ozdobne co przykrywa konia całego razem z głową? Widywane w filmach historycznych.
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
- Ola i Dunaj
- Gadu-Gadu: 9495783
KropierzSARABANDA pisze:A już myślałam że będzie dla nas uwaga gdzie mamy się przenieść z tą dyskusją![]()

Utopista widzi raj,
realista widzi raj plus węża.
Helmut Walters
realista widzi raj plus węża.
Helmut Walters
- Iza i Sławek
- Kontakt:
Czy to znaczy, że ogary maja umaszczenie "kropierzowe" ?
Wesna z Gończaków
- ania N
Gratulacje dla Wszystkich!

„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Może mieć kropierzowe...albo derkowe, bo są także derki, które zachodzą na końską szyję (albo mocno owego konia okrywają)...ale co byśmy nie mówili to koń jaki jest każdy widzi, a w przypadku ogara umaszczenie czaprakowe wzorzec określa dość precyzyjnieIza i Sławek pisze:Czy to znaczy, że ogary maja umaszczenie "kropierzowe" ?

sierść koloru czarnego lub ciemnoszarego okrywa w kształcie czapraka cały kark, zachodząc nieco na tył głowy, cały grzbiet aż do ogona, boki tułowia i wierzch ogona; na głowie, szczególnie na oczami, na kufie, uszach, przodzie szyi, na barkach, przedpiersiu, podbrzuszu, udach oraz nogach przednich i tylnych występuje podpalanie o odcieniu od ciemnożółtego do mahoniowego;
i w innej wersji :
Głowa i uszy z wyjątkiem nalotów z obu stron czaszki podpalane, uszy nieznacznie ciemniejsze od reszty. Nogi, podbrzusze i uda również podpalane. Korpus czarny lub ciemnoszary, prawie czarny, w staropolskim języku myśliwskim zwany podżartym. Podpalenie zasadniczo żółte, ma różne natężenie tej barwy aż do rdzawo – cynamonowej, najbardziej cenionej u ogara polskiego. Włos biały dopuszczalny w kształcie strzałki przez głowę aż do nosa, na piersiach, końcach łap i na końcu ogona. W czapraku czarnym, zachodzącym aż na głowę, wyraźne punkty nad oczami o kolorze podpalenia, czerń zachodząca aż na kufę dyskwalifikuje ogara polskiego.
A teraz możemy się kopać ze wzorcem...ale myślę, że nie warto - podobnie jak z koniem

Są tacy co chcą mieć czaprak w formie czapraka końskiego, są tacy co wolą ciemniejsze...a są tacy co lubię całkiem jasne ogary.

Sarabanda - Łoza też ma "pekaesy" przy uszach i uważam, że to jedna z najbardziej znamiennych cech ogarzego umaszczenia

A co to pekaesy?
U panów to właściwie bokobrody...albo baczki
A u ogara to :
A u ogara to :
- Załączniki
-
- peakes.jpg (181.77 KiB) Przejrzano 909 razy
- ania N
Jeśli to czarne znaczki przed uszami to też mamy.
Dzisiaj w dziennym świetle specjalnie sprawdziłam - rude włosy w czapraku pojawiają się u Fiorda od szyi przez kark do barków a dalej do nasady ogona praktycznie nie ma. Może by przeszedł ten sprawdzian. Za to za zmarchy na czole poległby sromotnie.
A Ja to chciałabym kiedyś zobaczyć ogara ze strzałką na nosie - serio.

Dzisiaj w dziennym świetle specjalnie sprawdziłam - rude włosy w czapraku pojawiają się u Fiorda od szyi przez kark do barków a dalej do nasady ogona praktycznie nie ma. Może by przeszedł ten sprawdzian. Za to za zmarchy na czole poległby sromotnie.

A Ja to chciałabym kiedyś zobaczyć ogara ze strzałką na nosie - serio.

„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."