Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza

Awatar użytkownika
gryfna
Gadu-Gadu: 0

Re: Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012

Post autor: gryfna »

Leszek pisze:...Jakoś sobie nie przypominam sytuacji, że jakiś wybitnie użytkowy ogar jak tylko chciał nie zrobił uprawnień hodowlanych ( oczywiście może takie coś się zdarzyło bo właścicielowi brakło determinacji). Jeżeli już, to mógł wypaść na przeglądzie hodowlanym i teście psychicznym, ale tego przecież już nie ma.
Przepraszam, że wyrywam z kontekstu, ale Leszek poruszył niechcący temat, który mnie osobiście boli. No właśnie, przegląd hodowlany zlikwidowany, testów psychicznych nie ma, zniesienie obowiązkowych prób pracy dzielnie wywalczone... :x
Hulaj dusza, możemy hodować teraz ogary w różnych typach, wedle gustu i uznania i używać ich wszechstronnie. Takie czasy i działa to w wielu dziedzinach..... Ładny bigos! :D
Ja też jestem zdania, że każdy wybitnie użytkowy ogar zrobi hodowlankę. Nie każdemu właścicielowi zależy na championatach i na szczęście nie są one niezbędne.

Pozdrawiam wiosennie :)
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Może nie każdemu, ale większości dyskutujących w tym temacie zależy. Tobie gryfna chyba też.
Mało tego, nawet lubimy atmosferę wystaw. :jezyk:
Zgadzam sie z pewnymi innymi sprawami. Nalezy przywrócić przeglądy, testy a nawet NN. Ale w tym przypadku zastosować plan podobny do kangurów.
Nie zgadzan sie na obowiazkowe próby. Sokół, Amon, Orfo, Grajek, Rektor i wiele innych reproduktorów by zostało pewnie wyeliminowe z hodowli bo wielu z ich właścicieli po prostu ma gdzieś próby.
Spróbuj wysłać Ewę od Sokoła(Aresa) do zagrody :gleba: :gleba:

Przy okazji. Co to jest to całe mityczne odłożenie?
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Stany Zjednoczone (AKC) - badanie DNA
Włochy - można kryć co się chce byle miało rodowód
Holandia - żadnych wymagań, chyba że miot ma być rekomendowany przez klub
Dania - ocena dobra na wystawie
Norwegia - nic żeby miot miał rodowód, żeby miot był rekomendowany przez klub dodatkowe wymogi
Szwecja - obowiązkowe badania + wystawa albo testy psychiczne
Finlandia - obowiązkowe badania + dodatkowe wymogi jeżeli miot ma być rekomendowany przez klub
To mi się podoba...jednak niestety , jak w tym ostrzeżeniu:

Dawka śmiertelna: 3,5 promila. Nie dotyczy Polaków i Rosjan. :zly2:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

A czy nie bedzie tak, ze kolejne obostrzenia zmniejsza nam pule genetyczna a jak ktos bedzie chcial hodowac bez uprawnien to i tak to zrobi? Ostatnie mioty pokazuja, ze nawet nie trzeba miec powodu, zeby dostac zgode na warunkowe krycie.
Awatar użytkownika
Darianna
Gadu-Gadu: 1179423

Post autor: Darianna »

Nie przesadzajcie, wyżły mają obowiązkowe próby i jakoś właściciele wychuchanych kudłatych seterów dają radę raz w życiu się w to pole wybrać żeby zaliczyć a właścicielom ogara to wyczyn nieosiągalny?
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek

Post autor: Leszek »

Darianna pisze:Nie przesadzajcie, wyżły mają obowiązkowe próby i jakoś właściciele wychuchanych kudłatych seterów dają radę raz w życiu się w to pole wybrać żeby zaliczyć a właścicielom ogara to wyczyn nieosiągalny?
Racja. Jestem przekonany, że jak by trzeba było to zrobić, to by się zrobiło :niewka: .
Jak trzeba było przejść próby psychiczne i przegląd hodowlany to je z Amonem zrobiłem :mysl_1: .
Aktualnie problem się zrobił inny, nie podnosi się poprzeczki a niestety ją obniżamy :nunu: .
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Awatar użytkownika
ogończyk
Kontakt:

Post autor: ogończyk »

Jeżeli idzie o wymogi hodowlane to, iżby było normalnie, "po sprawiedliwości" i dla DOBRA RASY (wg. mnie) należy zupełnie zrezygnować z ocen wystawowych, za to przywrócić Przegląd Hodowlany i Próby Pracy wg. Regulaminu właściwego dla naszej Rasy. Pewnie okazałoby się, że kilka "topowych" psów nie powinno być rozmnażanych.

Moje poparcie, które wyraziłem wcześniej wiąże się z kilkoma, konkretnymi sytuacjami. Opiszę jedną. Niedawno, na wystawie na której byłem ocenę "dobrą" uzyskała suczka, która intensywnie poluje. Wg. dzisiejszych kryteriów ta ocena świadczy, że nie kwalifikuje się ona w ogóle do dalszej hodowli. A moje pytanie brzmi : "A niby dlaczego nie?"

Pzdr.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Bo kiedy kształtowały się rasy to o przynależności decydowała przydatność, cechy użytkowe. Obecnie w dużej mierze decyduje wzorzec. On określa cechy ale także wygląd. I jak dla kogo ale on jest dla mnie osobiscie ważny.
A psy to nie ludzie by każdy miał prawo się rozmnażać. Zwłaszcza psy rasowe.
Suczka o której wspominasz na pewno nie przyczyniłaby się do wyrównania rasy.
Mój jest wyrodek ale ona sądząc ze zdjeć jeszcze bardziej jest zbliżona do gończego.
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
ogończyk
Kontakt:

Post autor: ogończyk »

To jeszcze żaden powód, żeby psa rasowego REDUKOWAĆ do wyglądu. (Zwłaszcza, że u tych "wyglądających" naprawdę różnie bywa ze zgodnością ze Wzorcem.)
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

ogończyk pisze:Wg. dzisiejszych kryteriów ta ocena świadczy, że nie kwalifikuje się ona w ogóle do dalszej hodowli. A moje pytanie brzmi : "A niby dlaczego nie?"
Właśnie według dzisiejszych kryteriów się kwalifikuje. tylko niech udowodni użytkowość.
ODPOWIEDZ