Zachowanie psa i sposoby radzenia sobie z nim

Awatar użytkownika
BasiaM

Re: Zachowanie psa i sposoby radzenia sobie z nim

Post autor: BasiaM »

Moje dorosły już dawno a codziennie wieczorem mamy łóżka wywrócone do góry nogami :gleba:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zybalowie
Gadu-Gadu: 0

Post autor: zybalowie »

Nasz też tak robił, spoko ;-) Do tej pory mu się zdarza, chociaż dużo rzadziej.
Obrazek
Obrazek
Raptor

Post autor: Raptor »

Dzieki za pomoc
Raptor

Raptor rzadko załatwi się w domu bo wychodzimy z nim co 2 godziny. Można prosic o jakieś porady jak nauczyć psa piszczenia pod drzwiami jak mu się chce albo inne?
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

A w ogóle zdarza mu się piszczeć pod drzwiami?
Raptor

Kiedyś tylko po przebudzeniu raz pisknął w kojcu a następni poszedł do pokoju i się załatwił. Nigdy nie piszczał pod drzwiami
Awatar użytkownika
SARABANDA

Post autor: SARABANDA »

Odpuść , czy będziesz się szarpał , często wychodził, stresował , czy też podejdziesz do tematu spokojnie to pies i tak się nauczy czystości i to w takim tempie jakie mu będzie odpowiadało.
Mam wrażenie, na razie poparte małą praktyką własną, że ogary raczej późno uczą się czystości.
Obu moim sukom i tej zdrowej i tej chorej "wpadki" zdarzały się już długo po opanowaniu tematu.
Stwórz warunki by psiak mógł komfortowo się wysikać w domu jeżeli nagle będzie musiał np na stałe rozłożony na balkonie ręcznik(oczywiście zmieniany po zabrudzeniu), drugi gdzieś w korytarzu.
I spokój, spokój , spokój. Nawet nie zauważysz jak się nauczy czystości. Oczywiście częste wychodzenie jest konieczne ale też bez przesady.

Małgosia&S&C
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
hania

To na razie może być trudno go tego nauczyć - bo piszczenia pod drzwiami uczy się poprzez wyłapywanie, a żeby zachowanie wyłapać to musi ono zaistnieć. A są sytuacje kiedy wyraźnie kreci się pod drzwiami?
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Z wiekiem pęcherz nabierze takiej mocy, że nie będzie potrzeby piszczenia. Pies po prostu będzie wytrzymywał od spaceru do spaceru... a gdy juz nie będzie mógł..to da znać, trzeba tylko obserwować jak. jeden będzie piszczał pod drzwiami, drugi będzie się kręcił po domu i popiskiwał,albo będzie się upominał inaczej.
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
hania

SARABANDA pisze: Mam wrażenie, na razie poparte małą praktyką własną, że ogary raczej późno uczą się czystości.
Obu moim sukom i tej zdrowej i tej chorej "wpadki" zdarzały się już długo po opanowaniu tematu.
Ja mam zupełnie inne doświadczenia. Moje bardzo szybko uczyły się czystości i zazwyczaj już po skończeniu 3-4 miesiąca wpadek nie było. Frajda siknęła w domu jako szczeniak chyba dwa razy. Ale u mnie jak szczeniak kończy dwa miesiące to poza sytuacjami kiedy na długo zostaje w domu sam nie ma przyzwolenia na sikanie w domu - żadnych gazet, mat itp.
ODPOWIEDZ