Klubowa Wystawa OP i GP, Piotrków Trybunalski, 20.08.2011 r.
Moderator: BACHMATsforanemroda
- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
Re: Klubowa Wystawa OP i GP, Piotrków Trybunalski, 20.08.2011 r.
Gorzej że jak nie zgłaszam żadnego GP...to jak zgłosić grupe hodowlana z tych co będą???? bo dawniej na klubówce to było obligatoryjnie...bo w sumie po to jest klubówka ...
bo być może, że będzie kilka węszynosów??? ale ja nie wiem ani jakie ani ile....to jak zgłaszać???
to są może i głupie pytania, ale w sumie tego nie ma wyjaśnionego nigdzie...
stronę oddziału Łódź znam...w końcu stamtąd zgłaszałam psy
bo być może, że będzie kilka węszynosów??? ale ja nie wiem ani jakie ani ile....to jak zgłaszać???
to są może i głupie pytania, ale w sumie tego nie ma wyjaśnionego nigdzie...
stronę oddziału Łódź znam...w końcu stamtąd zgłaszałam psy
Również jestem zdania, że opłaty za grupy mogą zakończyć się wylaniem dziecka z kąpielą. Nie każdy hodowca wie ile i jakich psów z jego hodowli dojedzie na wystawę. Może dojść do wniosku, że nie bardzo wie, za co płacić, psy dojadą i nie będą mogły wyjść w konkurencjach hodowlanych. A to wszystko za opłatę dotyczącą raptem 3-5 grup. Moim zdaniem pudło... Lepiej chyba wziąć 1, czy 5 PLN więcej za każdego psa.
- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
Ogólnie to jakaś dziwna zasada, że trzeba opłacić start w grupie hodowlanej...w sumie to po co jest Wystawa Klubowa jak nie po to, żeby wyłaniać zwycięzców 

A to jakaś zasada obowiązująca ogólnie na klubówkach czy tylko na naszej?
Edit:
Weszłam na strony informacyjne kilku klubówek innych ras i nie ma takiego info. Czyżby to taka specjalna promocja dla ogarów i gończych?
Edit:
Weszłam na strony informacyjne kilku klubówek innych ras i nie ma takiego info. Czyżby to taka specjalna promocja dla ogarów i gończych?
A ja mam pytanie może z innej beczki ale dotyczące również wystawy klubowej ...
Czy mogę zgłosić psy TYLKO do konkurencji "para hodowlana" ?
Czy zgłaszając psa do takiej konkurencji muszę go również zgłosić na "normalną" wystawę ?
Totalnie się już pogubiłam.
Chodzi o to, że Uchatka nie będę wystawiać na klubowej ani na krajowej ale chciałam go z Codą puścić do par hodowlanych. Czy jest taka możliwość ?
Czy mogę zgłosić psy TYLKO do konkurencji "para hodowlana" ?
Czy zgłaszając psa do takiej konkurencji muszę go również zgłosić na "normalną" wystawę ?
Totalnie się już pogubiłam.
Chodzi o to, że Uchatka nie będę wystawiać na klubowej ani na krajowej ale chciałam go z Codą puścić do par hodowlanych. Czy jest taka możliwość ?

- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Na mój rozum jest to możliwe, ale widzę że w tym roku zasady się zmieniły jakoś dziwnie więc myślę, że lepiej się upewnić i napisać zapytanie do władz klubowych.
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Moim zdaniem pies z konkurencji hodowlanych powinien brać udział w klubówce, ale to na mój zdrowy rozum. Moje pytanie jest takie czy w parach hodowlanych mogą występować szczeniaki lub młodzież? Rozumiem, że rodzeństwo lub np. matka z synem może. Tak już kiedys gdzieś było.
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
Powiem tak : myślę, że nikt by nie zbiedniał gdyby konkurencje hodowlane były za darmo...tak jak to przez tyle lat bywało. Rozumiem kryzys, ale...
Z tego co się orientuję to kiedyś faktycznie organizator dobierał spośród psów już zgłoszonych na wystawę i chyba nikt nie zgłaszał żadnych wątpliwości, zastrzeżeń. Dla mnie jest to optymalne wyjście.
Jeżeli jest hodowca (zazwyczaj osoba dość obyta w sprawach wystawowych) i widzi swoje psy w katalogu zgłoszone do konkurencji finałowych po prostu "wypychała" je na ring. Jeżeli ktoś nie chciał albo jego psy nie dojechały mimo zgłoszenia nie było sprawy.
A tak nie dziwię się hodowcom, że nie wiedzą za bardzo jak temat ugryźć...
Swoją drogą trzy wystawy na stosunkowo niedużym terenie jednego dnia - naprawdę można było sobie darować opłaty w konkurencjach finałowych...
Odnośnie wystawiania pary to regulamin wystaw mówi :
"5. Najlepsza Para - parę stanowią, wystawiane na danej wystawie, pies oraz suka tej samej rasy, będącewłasnością tego samego właściciela(i)."
Z tego co się orientuję to kiedyś faktycznie organizator dobierał spośród psów już zgłoszonych na wystawę i chyba nikt nie zgłaszał żadnych wątpliwości, zastrzeżeń. Dla mnie jest to optymalne wyjście.
Jeżeli jest hodowca (zazwyczaj osoba dość obyta w sprawach wystawowych) i widzi swoje psy w katalogu zgłoszone do konkurencji finałowych po prostu "wypychała" je na ring. Jeżeli ktoś nie chciał albo jego psy nie dojechały mimo zgłoszenia nie było sprawy.
A tak nie dziwię się hodowcom, że nie wiedzą za bardzo jak temat ugryźć...
Swoją drogą trzy wystawy na stosunkowo niedużym terenie jednego dnia - naprawdę można było sobie darować opłaty w konkurencjach finałowych...
Odnośnie wystawiania pary to regulamin wystaw mówi :
"5. Najlepsza Para - parę stanowią, wystawiane na danej wystawie, pies oraz suka tej samej rasy, będącewłasnością tego samego właściciela(i)."
BasiuM, Aniu W ! Jeśli ja dobrze rozumiem regulaminy - pies wychodzący do konkurencji hodowlanych MUSI być zgłoszony na wystawę. Czy będzie /na wystawie/ wystawiony, czy nie będzie, to już wszystko jedno.
No przecież w regulaminie jasno jest napisane, że "wystawiane" a nie "zgłoszone".
Wrzuciłam na zasadzie "kopiuj - wklej" .
I w sumie uważam to za słuszne.
Bo nie można traktować konkurencji hodowlanych jako "furtki" dla psów, które np. mają wady zgryzu, braki w zębach czy jedno jajko a takie rzeczy sprawdza się podczas oceny w klasach a już niekoniecznie ( a właściwie chyba nigdy) na ringu podczas konkurencji hodowlanych.
Wrzuciłam na zasadzie "kopiuj - wklej" .
I w sumie uważam to za słuszne.
Bo nie można traktować konkurencji hodowlanych jako "furtki" dla psów, które np. mają wady zgryzu, braki w zębach czy jedno jajko a takie rzeczy sprawdza się podczas oceny w klasach a już niekoniecznie ( a właściwie chyba nigdy) na ringu podczas konkurencji hodowlanych.