Następstwem sterylizacji w ogóle jest ryzyko nietrzymania moczu, zwiększone wyzyko nowotworu kości, u suk dominujących agresja.
Układ dużych ras mało kto poleca sterylizację przed zakończeniem wzrostu, bo to może się skończyć problemami z układem kostno-stawowym. Nietrzymanie moczu też występuje częściej u dużych suk.
Moja nie jest duża, jak na współczesnego ogara (22,2 kg i 54 cm), wysterylizowana między pierwszą a drugą cieczką. Ma nietrzymanie moczu. Po hormonach była agresywna, więc dostaje Propalin, choć aktualnie przy infekcji nie bardzo on skutkuje, być może będzie brała oba leki.
sterylizacja
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Re: sterylizacja
Dobrych kilka lat, jak nie kilkanaście lat temu byłam na wykładzie u tego profesora i dokładnie to samo usłyszałam. Tak też zawsze zalecałam jak ktoś mnie pytał - choć weterynarzem nie jestem

Mięta, Kalina były wysterylizowane w tym czasie i nie mają kłopotów z nietrzymaniem moczu, choć Kalinka już jest wiekowa i nadal jest dobrze

Ostatnio spotkałam młodą bernenkę (wiek Fatry) i była już po sterylizacji. Właścicielka mówiła, że weterynarz zalecił już, bo teraz taka tendencja do wczesnej sterylizacji

Artykuł z 2019 r jest dostępny w całości po zalogowaniu (bezpłatne i nie tylko dla lekarzy), a wskazuje na to, że:
○ kastracja przyczynia się realnie do zmniejszenia populacji psów i kotów (czyli zmniejszenia bezdomności),
○ kastracja likwiduje ryzyko wystapienia nowotwory narzadów rodnych u samic oraz jąder u samców (bo ich nie mają już) i przerostu prostaty,
○ wczesna kastracja zmniejsza ryzyko nowotworu listwy mlecznej u samic,
● kastracja zwiększa ryzyko wystąpienia złośliwego raka prostaty (rzadki) oraz pęcherza i cewki moczowej,
● zmiany hormonalne po kastracji wpływają na zwiększone ryzyko nietrzymania moczu u suk (i wszelkie komplikacje z tym związane),
● "psy kastrowane są 3x bardziej narażone na powstawanie kamieni moczowych",
● kastracja dwukrotnie zwiększa ryzyko wystapienia cukrzycy (u kotów dziewięciokrotnie!), dodatkowo obserwowany jest negatywna zależność między kastracją a chorobami trzustki,
● kastracja zwiększa o 30% ryzyko wystapienia niedoczynności tarczycy,
● kastracja zwiększa ryzyko wystapienia nowotworów (5x naczyniakomięsak śledziony, 2x kostniakomięśniak, zwiększa ryzyko guzów komórek tucznych, chłoniaków i chłoniakomięsaków),
● zwiększa ryzyko wystapienia zaburzeń dotyczacych stawów konczyn (dysplazji, zerwania więzadła krzyżowego przedniego),
● istnieje ryzyko zwiazane z samym zabiegiem (znoszenie narkozy, zakarzenia rany, przepuklina, krwotok).
O tym tekst nie mówi, bo to kwestie behawioralne ale:
○ kastracja zmniejsza frustrację i niepożądane zachowania płciowe (agresję samcow w czasie cieczki suki w okolicy, "napalenie" samców, ucieczki i włóczęgostwo),
● kastracja psów i suk lękliwych może zwiększać lękliwość (testosteron to hormon odwagi), a u suk zwiększać także agresję. Behawioryści, poza ewidentnym pobudzeniem seksualnym u psa, nie zalecają nieodwracalnych zabiegów kastracji.
https://magwet.pl/33200,profilaktyczna- ... zna?page=3
Anglojęzyczny tekst wskazujący, dlaczego pediatryczna kastracja psów i suk niesie za sobą więcej szkód niż korzyści (zawiera nawet procentowe wartości ryzyka zachorowań na dane schorzenia).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6070019/
○ kastracja przyczynia się realnie do zmniejszenia populacji psów i kotów (czyli zmniejszenia bezdomności),
○ kastracja likwiduje ryzyko wystapienia nowotwory narzadów rodnych u samic oraz jąder u samców (bo ich nie mają już) i przerostu prostaty,
○ wczesna kastracja zmniejsza ryzyko nowotworu listwy mlecznej u samic,
● kastracja zwiększa ryzyko wystąpienia złośliwego raka prostaty (rzadki) oraz pęcherza i cewki moczowej,
● zmiany hormonalne po kastracji wpływają na zwiększone ryzyko nietrzymania moczu u suk (i wszelkie komplikacje z tym związane),
● "psy kastrowane są 3x bardziej narażone na powstawanie kamieni moczowych",
● kastracja dwukrotnie zwiększa ryzyko wystapienia cukrzycy (u kotów dziewięciokrotnie!), dodatkowo obserwowany jest negatywna zależność między kastracją a chorobami trzustki,
● kastracja zwiększa o 30% ryzyko wystapienia niedoczynności tarczycy,
● kastracja zwiększa ryzyko wystapienia nowotworów (5x naczyniakomięsak śledziony, 2x kostniakomięśniak, zwiększa ryzyko guzów komórek tucznych, chłoniaków i chłoniakomięsaków),
● zwiększa ryzyko wystapienia zaburzeń dotyczacych stawów konczyn (dysplazji, zerwania więzadła krzyżowego przedniego),
● istnieje ryzyko zwiazane z samym zabiegiem (znoszenie narkozy, zakarzenia rany, przepuklina, krwotok).
O tym tekst nie mówi, bo to kwestie behawioralne ale:
○ kastracja zmniejsza frustrację i niepożądane zachowania płciowe (agresję samcow w czasie cieczki suki w okolicy, "napalenie" samców, ucieczki i włóczęgostwo),
● kastracja psów i suk lękliwych może zwiększać lękliwość (testosteron to hormon odwagi), a u suk zwiększać także agresję. Behawioryści, poza ewidentnym pobudzeniem seksualnym u psa, nie zalecają nieodwracalnych zabiegów kastracji.
https://magwet.pl/33200,profilaktyczna- ... zna?page=3
Anglojęzyczny tekst wskazujący, dlaczego pediatryczna kastracja psów i suk niesie za sobą więcej szkód niż korzyści (zawiera nawet procentowe wartości ryzyka zachorowań na dane schorzenia).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6070019/
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Bardzo ciekawe spostrzeżenia. Właśnie jestem po kastracji dwóch moich tybetanów.
Mój wykastrowany 13 lat temu Krecik, przeżył ponad 17 lat. Wykastrowany w wieku 2 lat Adonis, ma obecnie prawie 9 i cieszy się dobrym zdrowiem. Za to Najid w wieku 10 lat umarł z powodu naczyniakomięsaka śledziony a kastratem nie był. Ajsza 13,5 roku od 8 reku po sterylce. Zuzia 10 lat od 2 lat po sterylce. Miałam sterylizować Aronię ale teraz to już nie wiem.