Karmy suche

Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Re: Karmy suche

Post autor: qzia »

Ja nie mam takich problemów zupełnie. :mysl_1: U mnie zjedzą wszystko, czasem razem z miską, dlatego mam teraz metalowe. My jemy Ariona, ale to chyba gówniana karma. Jeśli Brit jest w podobnej cenie to może zmienię :mysl_1: Choć ogólnie wszyscy wyglądają dobrze. Nie są za grubi, qpy ładne, ale puszczają bąki :wow_3:
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
miszakai
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: miszakai »

No właśnie Cyga też nagle ogłosiła strajk (Brit) i w ogóle zaczęła jeść mniej łapczywie niż zazwyczaj. Cyga na ogół połyka jedzenie, jak jest gotowane albo jakiś bonus to wręcz wchłania, potem popija i beka :strach_2: Bąków niet, Cygaro za to niestety tak, ale on w ogóle tolerował tylko suchą, po gotowanym miał sensacje :mysl_1: Jak teściowa dała ostatnio Cydze makaron z mięsem i sosem a ona pobierała kęsy(bo tak takie arystokratyczne jedzenie nazywam) to sprawdzałam czy jej jakieś polipy na przełyku nie wyrosły :lol: Strajk cały czas trwa ale ja twarda jestem. Rano jej wsypuję i nie zjada ostentacyjnie ani kuleczki, dopiero ok. 18.00 robi rekonesans i czeka aż zjemy czy nic nie dostanie i z łachy zjada. Prawie się nabrałam, że chora ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
EiMI

Post autor: EiMI »

miszakai pisze:
EiMI pisze:Skąd bierze psy do testów? Kto przy zdrowych zmysłach hobbystycznie urządza sobie eksperymenty na żywych istotach??? Ktoś powinien się tym zainteresować.
:wow_3:
Autor ma hodowlę jamnikow. Siłą rzeczy "testuje" różne karmy. Dla mnie artykuł jak rzadko wiarygodny, już nawet nie chodzi o konkretne marki, choć skład i zawartość mięsa się zgadza ale fajnie opisuje te segmenty i przedziały cenowe karm. Ja jakoś jak przeczytałam to doszłam do wniosku, że bardzo podobnie myślę. Autor pisze też na co zwracać uwagę jak się bada skład, więc wieksza część artykułu to po prostu wiedza jak się na rynku odnaleźć, nie bazując jedynie na reklamie i wyrobionej nazwie karmy.

Generalnie zgadzam się z hanią, że jak jest ok - kupy, sierść i pies chętnie je to nie zmieniać. Sama kiedyś koniecznie chciałam potestować :twisted: , czegoś innego spróbować po Boschu ale mnie forumowiecze uświadomili, żebym nie kombinowała jak jest dobrze. Myśłałam, że może monotonnie, że może są lepsze...Cydze zmieniam co jakiś czas, np. jak widzę, że jej się nudzi. Dla wybrednych psów polecam Josera Festival - smaczna karma. Teraz mi właśnie po kilku workach strajkuje przy Brit, kupię jej Joserę następną...

Ok. teraz wiem więcej. Jak wiesz co to za człowiek i masz zaufanie, to i moje wątpliwści znikają... :P Zresztą jak pisałam, zastrzeżeń do argumentów merytorycznych nie mam, natomiast czujność wzbudziły we mnie niejsne traści o tych ilościach - latami - psów w różnym wieku i tym hobbystycznym testowaniu :mysl_1: Ale teraz rozumiem :zgoda:

PS. Jak zapewne wiesz internet przyjmie wszystko a i o prawdziwe nazwisko nie pyta ;) więc ostrożność chyba uzasadniona, a nawet wskazana ;)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dumka

Post autor: dumka »

Kupowałam ze sklepu internetowego Telekarma Royal Canin Large Medium i moja Plotka chętnie tę karmę jadła. W okresie świąt długo czekałam na dostawę i niepotrzebnie zamówiłam w innym sklepie. Niestety Plotka po niej miała sensacje żołądkowe. Zapach karmy różnil się znacznie, a także widziałam różnicę w kolorze i wielkości. Pytałam w poscie " na każdy temat" jaką karmę stosujecie dla Waszych psów. Przepraszam, że rozbiłam temat. Jestem tu nowicjuszką i jeszcze uczę się poruszania po forum. Ale to tak na marginesie. Wracam do weterynaryjnej gdyż jest ona pewniejsza. Dziękuję za linka na temat karm.
Awatar użytkownika
BasiaM

Post autor: BasiaM »

dumka pisze:Niestety Plotka po niej miała sensacje żołądkowe. Zapach karmy różnil się znacznie, a także widziałam różnicę w kolorze i wielkości.
Mieliśmy raz taki przypadek .... złożyłam reklamację w Royalu.
Przyjechał przedstawiciel i bez mrugnięcia okiem wymienił worek z karmą na nowy.
Przy mnie otwierał worek i sprawdzał czy z karmą wszystko ok.
Potem po chyba trzech tygodniach dzwonili do mnie z Royala i pytali czy wszystko ok.
Ostatnio zmieniony czwartek 03 lis 2011, 22:57 przez BasiaM, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dumka

Post autor: dumka »

Dziękuję za radę i serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
martaimicho

Post autor: martaimicho »

Witam,przekopałam wątek i jako takiej odpowiedzi nie uzyskałam.Lubo jest alergikiem pokarmowym-najbardziej prawdopodobnie(inne przyczyny objawów jak nużyca,świąd,czy pchły zostały wykluczone) i teraz przestawiamy się na karmę dla alergików właśnie.Prawdopodobnie zboża są przyczyną problemów i tu moje pytanie,czy ktoś z Was ma takiego gagatka alergika:)w domu?i jaką karmę możecie mi polecić-już mam powoli mętlik w głowie i chciałabym zaczerpnąć rady kogoś obytego w temacie (mój wet jest super,pomaga mi,ale wiadomo dobrze jest popytać jeszcze:)).Poszukam wątku o alergiach i tam podzielę się moimi uwagami nt.alergii,a tu plizz pomóżcie dobrzy ludzie :prosze_1:
Zabyłabym (jak mówiła moja babcia :szacun_1: ),jak sprawa wygląda ze smakołykami dla psa z takimi predyspozycjami żywieniowymi? (pole manewru mamy ograniczone teraz bo nie włączam do diety nowych składników oprócz tych "bezpiecznych",do których mam pewność,że uczulają,stąd moje pytanie co można dawać?..wet mi mówi,że kości odpadają na razie..)
pozdrawiamy Marta i Lubek,który właśnie mi przypomina,że już dawno temu powinniśmy iść na spacer (na swoją obronę dodam,że to on dziś dostał się do naszego łóżka rano i spał ze mną do 8.15 i całkiem jakby w pieleszach zapomniał o tym by wstać :D )
Awatar użytkownika
Wigro

Post autor: Wigro »

martaimicho pisze:..... i teraz przestawiamy się na karmę dla alergików właśnie.Prawdopodobnie zboża są przyczyną problemów i tu moje pytanie,czy ktoś z Was ma takiego gagatka alergika:)w domu?i jaką karmę możecie mi polecić-.....
A może pomyśl o karmie opartej na baraninie i ryżu, były tu wymieniane.
Pozdrawiam
Ogar dobry:Gęby długiej. Paznokci tępych. Zadu przestronnego, łakomy, zwajca.
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Jeżeli jest podejrzenie alergii pokarmowej to pies powinien być w pierwszej fazie wrzucony na karmę typu hypoalergenic. Jak przestanie mieć objawy to wtedy dorzuca się jednorazowo jeden składnik żeby zobaczyć na co jest uczulony.

Wigro

W taje chwili jest masa psów uczulonych na ryż. Lepsze, jeżeli nie hypoalargenic są karmy typu ryba + ziemniaki. Albo po prostu gotowane jedzenie z ryby i ziemniaków.

Przy alergiku bardzo wazne jest czytanie składu karmy. Bo np karmy jagniecina + ryż potrafią mieć 5% jagnięciny a resztę kurczaka.
Awatar użytkownika
martaimicho

Post autor: martaimicho »

Dzięki za odzew:)
Wigro,właśnie sama nie wiem z tym ryżem..Hania ma troche racji,bo ryżu jeszcze nie wylkuczyliśmy.

Haniu,Lubo jest na karmie dla psów z alergią,ale jest to Royal Hypoalergenic i powiem szczerze,że zbyt drogi jest,a wiem że pies z alergią będzie jadł taką karmę do końca życia i zbankrutować mi przyjdzie :niewka: .Czy korzystając z Twojej wiedzy,mogłabyś mi polećić coś tańszego?nieco.i właśnie ten ziemniak w diecie mnie przekonuje
stosuję metodę o której mówisz.z obserwacji wynika,że to jednak zboża.
co do składu karm,to fakt można się naciąć na jagnięcinę w postaci kurczaka :D
ODPOWIEDZ