IMPREZA KLUBOWA OP i GP 19-22 września 2013 r.

Moderator: BACHMATsforanemroda

Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Re: IMPREZA KLUBOWA OP i GP 19-22 września 2013 r.

Post autor: qzia »

No jak to dlaczego? Żeby fajny puchar dostać. :foch_1: :foch_1: ;) Przecież nikt nie będzie tak krył. A po co się na wystawy jeździ. :mysl_1: :mysl_1: No oprócz czytania literatury i biesiadowania :piwko: ? Po pucharki, medale i piękne rozetki (Madziu :szacun_1: :szacun_1: ). A że matka z synem lub rodzeństwo bardzo podobni, w tym samym typie i na wizus stanowią świetną parę, to się ich pokazuje razem aby innym dać przykład jak dobierać do krycia. ;) ;) Kiedyś moja przyjaciółka i największy mój guru od ogarów zapytała, czemu jak masz takie ładne psy to ich w parach nie wystawiasz? No to wystawiam. Psy ładne i pary dobrze dobrane na co dowodem są ich zwycięstwa na wielu wystawach, nie tylko u polskich sędziów. :happy3: :piwko: Co by pan sędzia na klubówce oceniał jakby mu tylko jedna para wyszła? :niewka: :niewka: A tak było bieganie, porównywanie, zastanawianie się, oglądanie. Wielkie emocja :strach_2: . Moje wrzody w brzuchu i Kuby nerwy :strach_4: :strach_4: czy z 2 ogarami naraz da radę, bo zawsze biegamy oddzielnie. Czyli zabawa na całego. Dziś wygrywa ten, jutro tamten. To już najmniej ważne. :psiako: :psiako:
Awatar użytkownika
panbazyl
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: panbazyl »

ania N pisze:Psy faktycznie fajne.Takie jak lubię. :brawo_1: Ogromnie szkoda że nie udało nam się obejrzeć konkurencji na żywo. :(

A co do par hodowlanych zawsze mnie zastanawiają kryteria - dla mnie niezrozumiałe- no ale ja się nie znam :mrgreen:
- jako para - rodzeństwo albo ojciec z córką, matka z synem wiem że tak można tylko nie rozumiem dlaczego. :niewka:
Może mnie ktoś oświeci? :mysl_1:
a czy to zabronione w prawie FCI? Nie. A jak nie zabronione to dozwolone. A abstrahując od par - imbred też dozwolony w FCI choć niezalecany :jezyk_3:
labradory i ogar :) rozety na zamówienie https://www.facebook.com/HerbuBazylFciKennel" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Dziękuję za fotki :)
A ma ktoś lepsze (żeby nie powiedzieć "bazowe" ;) ) fotki psów z Łopienia i z Krupówki Harta?

Teraz to się nazywa "para" i jest to para mieszana w rękach jednego właściciela. Nie ma innych obostrzeń więc można wszystko. Czy ta konkurencja ma jakiś głębszy sens? Nie mam pojęcia. Wystawy miały przede wszystkim założenia hodowlane - wszelkie gadżeciki i atmosfera to dodatek (chociaż dla wielu najcenniejszy) :). Kiedyś był też podział na parę hodowlaną i po prostu parę (np. jednopłciową ;) ) ...
Skoro można wystawiać parę, która nie będzie wykorzystana w hodowli to czemu nie...

qzia - myślę że Ani nie chodzi o wygraną jako taką, bo tego chyba nikt nikomu nie żałuje tylko zasadność takiej konkurencji ;)
Awatar użytkownika
ania N

Post autor: ania N »

No właśnie ta zasadność tej konkurencji mnie zastanawia. Na początku jak jeździłam na wystawy to jak słyszałam Najlepsza Para Hodowlana to myślałam sobie " ŁAŁ - to musi być piękny pies i suka dające wyśmienite potomstwo. I od takiej pary można by było chcieć zamawiać szczeniaka. No a potem czar prysł. :niewka:
W tej chwili sprowadza się to po prostu do dwóch psów (chyba różnej płci ale niedługo to się pewnie zmieni ;) )w rękach jednego właściciela. :zly1:

Ps. Co nie umniejsza faktu że jestem wielbicielką Ajszy i jej dzieci. ;)
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ogończyk
Kontakt:

Post autor: ogończyk »

Ania W pisze: Teraz to się nazywa "para" i jest to para mieszana w rękach jednego właściciela. (...) Kiedyś był też podział na parę hodowlaną i po prostu parę (np. jednopłciową ;) ) ...
To w ogóle niezłe zamieszanie, bo wg. tradycji i np. terminologii "Regulaminów prób i konkursów pracy psów myśliwskich" - Parą nazywamy dwa psy jednej rasy i jednakowej płci. (Albo psy różnych ras bez względu na płeć", a pies i suka tej samej gończej rasy to Sfora.
Pzdr.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Awatar użytkownika
ania N

Ale dopisujemy para hodowlana - czyli cel jest jasny. Tylko często ten tytuł jest "pusty" . :niewka:

Jak dla mnie mógłby to być pies i suka nawet w rękach różnych właścicieli ale mający razem potomstwo. I wtedy byłoby co oglądać. ;) A jeśli do tego ocenilibyśmy też ich potomków to generalnie byłby głębszy sens. :mysl_1: (z punktu widzenia hodowli a nie gadżetów oczywiście :jezyk: )
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

No ale tytuł reproduktora i suki hodowlanej jest.
Wtedy bierze się celowo potomstwo z przynajmniej dwóch różnych miotów,żeby ocenić przekazywalność cech. A po jednym miocie to czasami trudno ocenić ;) Z resztą myślę, że nie bardzo chodzi w tym wszystkim, żeby promować to samo skojarzenie w nieskończoność ;)
Awatar użytkownika
ania N

Ania W pisze:No ale tytuł reproduktora i suki hodowlanej jest.
No jest i coś za tym tytułem stoi. A co stoi za parą hodowlaną jeśli ona nie hodowlana bo nie miała potomstwa? O to tylko mi chodzi. ;)

Awatar użytkownika
panbazyl
Kontakt:

Post autor: panbazyl »

na klubowej tak na prawdę powinna być konkurencja "Progeny" czyli dorosły pies/suka (w każdym razie coś co miało dzieci) i jego potomstwo z kilku miotów. I wtedy fajnie widac co i jakie dzieci daje i co z nich wyrasta. Bo stawkę prowadzi tata/mama a dalej potomstwo od najstarszego do najmłodszego.
labradory i ogar :) rozety na zamówienie https://www.facebook.com/HerbuBazylFciKennel" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Może nie powinna to być Para Hodowlana a po prostu Para. Wtedy by zazdrośnicy ;) się nie czepiali. A tak na poważnie. Ponieważ jestem przeciwniczką używania jednej pary do rodzenia kilku miotów nie popierałabym (pewnie i Klub i ZKwP też) konkurencji w której mamy potomstwo po takim doborze. Dla mnie Para Hodowlana to pokazanie jak można dobrać fajnie dwa psy aby pasowały eksterierowo, może ruchem, może temperamentem a może jeszcze inaczej. A na dużych wystawach, wśród wielu innych ras, po prostu pokazanie pary pięknych ogarów. :niewka: :niewka: Taki tam kaprys miłośnika rasy.
ODPOWIEDZ