Karmy suche

Awatar użytkownika
Rudolf
Gadu-Gadu: 2095935
Kontakt:

Re: Karmy suche

Post autor: Rudolf »

miszakai pisze:Chciałabym zrobić reklamę Joserze ale nie całej :) Kupiłam z serii Emotion - Festival...Mam wrażenie, że karma jest świeżutka, wilgotna, taka mięsna...Takiej konsystencji nie spotkałam jeszcze w żadnej karmie...Super :zdziw_5:
Inne z Josery: Kids - ok ale nie zachwyciło Cygi smakiem, z serii Profi - Master, Fitness - dużo gorzej. Master jest kolorowy i Cyga nie chciała nawet jednego chrupka spróbować(dostałam próbki)...
Kupichy i sierść - super...

Ja też się dołączam do reklamy Josery Festival.
Rudolf zjada kolejny (4 lub 5) worek i nie marudzi, co przy innych karmach zdarzało się bardzo często. Jaśmin również wcina, aż mu się uszy trzęsą :)

Próbowałam też Joserę Fitness, ale to faktycznie nie to samo.
Marta & Rudolf

Obrazek
Awatar użytkownika
Jotka

Post autor: Jotka »

To ja przy okazji polecam Orijen. To znaczy: wypróbowałam i pies przeżył :happy3: . Karma wygląda i pachnie świetnie, nie mnie jednak oceniać, czy smakowicie, bo nie trafiłam jeszcze na pokarm, na który Korek kręciłby nosem :gleba: . Wszystko, co się da wsysa jak odkurzacz.
Jeden minus - kupy po tym dosyć straszny mają zapach, bo to karma wysokobiałkowa, z ziołami etc. - a mało popiołu i siana. No, ale w końcu nie trzeba przy nich siedzieć i wąchać. A przy tym ze dwa razy mniejsze, niż przy Royalu...
Małżonek, nie wiedząc o moich próbach z Orijenem zakupił niechcący znowu Royala vet. Jakiś inny, niż poprzednio - pachnie mięsem, a nie mączką rybną, i granulki małe - podoba mi się na oko, może pies nie będzie się nim tak dławił...
Korek ;) viewtopic.php?f=5&t=1058" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dor

Post autor: dor »

a 1st Choice ktoś próbował?
Awatar użytkownika
Chaszczy
Gadu-Gadu: 0

Post autor: Chaszczy »

Mam wrażenie, że sporej części z Was zależy żeby karma była pozbawiona zbóż - mogłabym zapytać dlaczego? Nas uczono, że posiłek psa winien składać sie w 1/3 z mięsa, 1/3 warzyw i 1/3 z ryży (ew. makaron lub kasza ale nasz wet uważa, że ryż najlepszy).

Druga sprawa, przestudiowalam składy większości karm, o ktorych mowa w tym wątku :uff: i nawet jeśli nie ma zbóż to zawiera ziemniaki, a te jak mnie uczono są niestrawne dla psa...

Czy winno się ograniczac nasiona/zboża w pokarmie?

ilona
Karbon i Pańciostwo - Ilona, Paweł, Cyprian
Awatar użytkownika
zybalowie

Post autor: zybalowie »

Chaszczy pisze:Mam wrażenie, że sporej części z Was zależy żeby karma była pozbawiona zbóż - mogłabym zapytać dlaczego?
Przyłączam się do pytania :?:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Ja uważam trochę jak poniżej:
http://www.psy24.pl/1777-Krotka-rozpraw ... rmach.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Wydaje mi się, że to nie jest tak, że zboża w ogóle są be, natomiast należy zwracać uwagę na proporcje...Jest to wypełniacz i im go więcej a np. mięsa czy mączki mniej tym więcej pies musi wtrząchnąć, żeby się nasycić i skorzystać:) Przy czym jak gotujesz to lepiej się to mięso(bo dajesz mięso) przyswaja a tzw. produkty pochodzenia zwierzęcego wchłaniają się gorzej...
Teoria, żeby wyeliminować zboża w ogóle, czyli pies - totalny mięsożerca też mnie aż tak na 100% nie przekonała...Wybieram jak zwykle umiar i zdrowy rozsądek.
Te grupy cenowe: do 100, 100-150, do 200 i grupa powyżej 200 za 15 kg karmy też fajnie w tym tekście zdefiniowane...
Obrazek
Awatar użytkownika
zybalowie

Post autor: zybalowie »

O widzę, że i nasza tam jest wymieniona - my jemy Fitmina (tzn. Mozart je, ja tylko czasem podgryzam) - i jak dotąd sprawdza się najlepiej z wszystkiego, co wypróbowaliśmy - prześcignął nawet Royala. A próbowałam już i rozwiązań droższych i tańszych. Trochę mnie to upewniło w przekonaniu, że jednak karmy dobiera się raczej indywidualnie...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Wcięło mi posta więc krótko.

Ziemniaki sa ok o ile są pod postacią np pure. Sa np podstawa diety przy niektórych zaburzeniach wątroby i coraz częściej podstawą diety dla alergików
GrafZer0
Gadu-Gadu: 801424

Post autor: GrafZer0 »

Platinum Lamb/Rice

http://www.platinum-natural.pl/Lamb_Rice_5kg-13.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Sierść jest świetna, błyszcząca, a pies ma bardzo dużo energii, a karmy nie idzie wcale tak dużo, dodatkowo stosowana jako nagrody :)

polecam ;)
Awatar użytkownika
Ogr

Post autor: Ogr »

Chaszczy pisze:Mam wrażenie, że sporej części z Was zależy żeby karma była pozbawiona zbóż - mogłabym zapytać dlaczego? Nas uczono, że posiłek psa winien składać sie w 1/3 z mięsa, 1/3 warzyw i 1/3 z ryży (ew. makaron lub kasza ale nasz wet uważa, że ryż najlepszy).

Druga sprawa, przestudiowalam składy większości karm, o ktorych mowa w tym wątku :uff: i nawet jeśli nie ma zbóż to zawiera ziemniaki, a te jak mnie uczono są niestrawne dla psa...

Czy winno się ograniczac nasiona/zboża w pokarmie?

ilona
Psy to stworzenia mięsożerne, dlatego ja zawsze wybierałem karmy holistyczne, pozbawione zbóż, z przynajmniej dwoma wymienionymi jako pierwsze składnikami mięsnymi.

Ziemniak, szczególnie słodki lub batat to znakomity wypełniacz. Śmiem twierdzić że najlepszy, a już na pewno najlepszy dla psa z problemami układu pokarmowego. Ryż (najlepiej pełnoziarnisty brązowy) też jest wielce ok.

Z karm mogę polecić wszystkie smaki TOTW, Premium Edge, Chicken Soup, Nutra Gold Holistic z baraniną oraz Wolfsblut Wide Plain - tą ostatnią obecnie zajada mój chory na ZNT ON.
ODPOWIEDZ