OGARY POSZŁY w ŁOWISKO

Awatar użytkownika
ZbyszekC

Re: OGARY POSZŁY w ŁOWISKO

Post autor: ZbyszekC »

Już kiedyś pisałem.
Paru znajomych myśliwych sugerowało zrobienie uprawnień bo ktoś naciska na obowiązek zgłaszania psa.
A skoro ja już mam rasowego psa myśliwskiego to....
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
baster

Post autor: baster »

Ad Bohun
Pięknie przedstawiłes paragrafy z Regulaminu Polowan mam jednak do Ciebie prawnika pytanie.
Czy od 01.10 do 31.01 wolno polować indywidualnie z dzikarzem.
Ad Aszemi
Masz rację Minister Srodowiska wydaje rozporządzenie ale w slad za tym brak aktow prawnych i wykonawczych.
Zdaję sobie sprawę, ze trudno jest zmusić myśliwych do posiadania psa ale nam właścicielom psów
ułożonych do polowania proponuje nadmienić myśliwym że posiadamy coś takiego i zawsze służymy pomocą.
Pokazanie tym ludziom jak pomocny jest pies w polowaczce zmusi ich do myślenia tylko jak to Gryfana często pisze TRZEBA CHCIEC.
Ad Haniu
O ile w moich tematach odpowiedziach lub gdzieś indziej Cie obraziłem to bardzo przepraszam i sądze ze ciągle jesteśmy kumplami.
Pozdrawiam
DB
Awatar użytkownika
Darek
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Darek »

ad baster
można
http://forum.lowiecki.pl/download.php/1 ... iskoMS.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;

co to paragrafaów trzeba jeszcze zdefiniowac co znaczy "zapewni" bo można powiedziec: kolega ma i jak bedzie trzeba to podjedzie i tyle.

Mozna ew. spytać PSŁ jak to bedą egzekwować ;)
Ł-Bohun

Post autor: Ł-Bohun »

No to wszystko jasne. Przez brak spojnych i niedoprecyzowanych przepisów, wątpliwości jest wiele, ale pojawia się szansa, ponieważ uważam, że wystarczyłoby, "pogrozić palcem" :nunu: poprzez krótką informację, że polowanie zbiorowe nie może się odbyć bez udziału psa ułożonego do tego celu, a szybko by się zmienił obecny stan rzeczy, co napewno by skutkowało m.in. docenieniem tych, którzy włożyli i wkładają oraz będą wkładać swoje zaangażowanie, determinację, pracę i czas w ułożenie takiego psa, a tak mamy to co mamy :sekret: :tia:

Tylko kto tym wszystkim się zainteresuje i odpowiednio zadziała :mysl_1: :niewka:
Exitus acta probat
http://www.myslistwozogary.pl" onclick="window.open(this.href);return false; ; http://www.ogarowegranie.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
hodowla Ogarów Polskich - "Ogarowe Granie"
hucuł

Post autor: hucuł »

Ł-Bohun!
Miałem przyjemność rozmawiać nie tak dawno z jednym z forumowiczów właśnie na temat jego konkretnych działań na poziomie okręgowym. Próbować z pewnością się da pod warunkiem, że robi to człowiek rozumny. Podkreślam słowo ROBI, żeby odróżnić pozytywistów od otumaninych krzykaczy, którym psychiatra prawdopodobnie odmówiłby pozwolenia na broń :strach_4:
Ł-Bohun

Post autor: Ł-Bohun »

pomagasz temu forumowiczowi?
Exitus acta probat
http://www.myslistwozogary.pl" onclick="window.open(this.href);return false; ; http://www.ogarowegranie.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
hodowla Ogarów Polskich - "Ogarowe Granie"
hucuł

Post autor: hucuł »

On nie potrzebuje, ani nie oczekuje mojej pomocy. Zresztą nawet gdyby, to nie jestem i nie będę w PZŁ, bo dotychczasowo posiadanych legitymacji Klubów i Związków nie moge odnaleźć w razie potrzeby. Kibicuję natomiast /do tej pory cichutko/ takiej formie promowania polskich ras w środowisku, w którym ogólnie rzecz biorąc psy wogóle nie cieszą się wielkim poważaniem, psy rasowe jeszcze mniejszym, a o rasach polskich lepiej nie mówić.
Zauważam jednak z przyjemnością i zwracam uwagę innym, że są ludzie, którzy nie poszukując rozgłosu i splendoru robią swoje wylorzystując miejsce i czas. I właśnie to "gonienie króliczka" jest dla mnie istotne. Bo materia niestety czasami bywa twardsza, niż się spodziewamy.
baster

Post autor: baster »

Ad Darek
Uważam że zapewnić to wystarczające słowo mam jednak pytanie co mnie czeka jakie konsekwencje wyciągie ktos z tego jak nie zapewnię-tu brak aktow prawnych.
Myśę że dla dzikarzy są wrota otwarte tylko trzeba chciec.
Przykład-mam wspaniale ułozonego dzikarza Ogara posiadam również kolegę myśliwego i jest okres gdzie wolno polować z psem (01.10 - 31.01) jest ponowa a ja dzwonię do kolegi myśliwego i proponuję wyjazd do lasu.Otropimy młodnik staniemy razem na stanowisku puścimy w młodnik psa
i zobaczysz co Ogar potrafi.
Takie promowanie psa napewno zainteresuje nie jednego myśliwego i zmusi do myślenia.
Zrbiłem kiedyś podobny numer na polowaniu na kaczki, kiedy z moim Basterkiem aportowaliśmy kaczki moich dwóch sasiadow początkowo pozostali byli obrażeni ale zrozumieli moją intencje i fazie końcowej przyznali mi rację i dzis jadę w to samo miejsce i sa juz 3 psy do aportu.
Pozdrówko
DB
Awatar użytkownika
Darek
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Darek »

baster pisze:Myśę że dla dzikarzy są wrota otwarte tylko trzeba chciec.
wystarczy się pokazać na jednym polowaniu z poprawnie pracujacymi psami i już nie chcą polować bez psów. Wręcz sami przyznają jak to było można wcześniej tyle razy bez psów polować.
Mnie to dziwi, że takie przeciętne koło ma 50-60 członków i nie mogą zebrać 3 dobrych psów na polowanie.
I to nawet nie chodzi o to, że ich nie mają, tylko tak często się o nie boją, że ucieknie, że sie pogryzie z innymi, że go dzik rozwali, że ktoś zastrzeli itd. itp.
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

baster pisze:Ad Haniu
O ile w moich tematach odpowiedziach lub gdzieś indziej Cie obraziłem to bardzo przepraszam i sądze ze ciągle jesteśmy kumplami.
Pozdrawiam
DB
Bardzo na to liczę ;)
ODPOWIEDZ