weszynoska pisze:
może tu....
viewtopic.php?f=10&t=1087
jak na razie pusto
PS. Dzięki za zabieranie głosu
tylko ze ten wątek jest zablokowany nie wiedzieć czemu
więc piszę tu:
Co do tego kto ma łatwiej a kto nie (i nie chodzi mi wcale o przepychankę) to z tego co mi się wydaje to liczenie pokoleń jak najbardziej powinno przebiegać:
Zadra-1kw, Zazula-2kw itd ale pamiętając że to jest kw o nazwie coogar a nie kw jakie znamy
i obym się myliła ale mi się jakoś utrwaliło w pamięci że coongary w trzecim pokoleniu po przeglądzie dostana dopiero wpis do KW Ogara Polskiego a nie status PKR.
hania pisze: . A tak na serio - dowiadywałam się jakie byłyby teraz możliwości wpisania do KW kolejnego psa (bo mimo, że KW jest zamknięta to można poprosić GKH o wyjątki) i te psy wcale nie miałyby łatwiej niż coogary.
Nie to że chcę się czepiać ale i co? zabawa sie kończy bo nie mozna robić samowolek na jakie sie ma ochotę?? Trzeba by się posłuchać i używać tylko zatwierdzonych pkr...... i nie mozna by kryć kw psem kw
Danuta pisze:A jednak odbywa się inaczej. Chociażby to: psy (gończe, ogary) wpisywane do KW mają/miały od razu określoną rasę - tu jakiś twór COOGAR. Mają/miały obowiązek trzech wystaw do hodowlanki – tu przegląd kwalifikacyjny po półtora roku i zakaz występu na wystawach… Psy KW można kryć jak sobie hodowca wymyśli – tu tylko PKR-em zatwierdzonym przez Zarząd Klubu… Czy Aniu naprawdę nie widzisz różnic?
Danusiu fakt, jest gorzej ciężej ale jeśli znajdą się osoby co to pociągną- nie tylko Węszynoska, to z czasem wyłonią się z tej mieszanki poprawione ogary- poprawione tak jak powinno to wyglądać a nie poprawione w/g jakiegoś widzimisię bo była samowolka.
Zobaczcie przykład Cyrana ale nie tylko Cyrana- bo ileż jest kryć z użyciem psów KW gdzie rodzą sie psy wadliwe i co ktoś daje zakaz krycia powtórnego takim psem??
Właściciel może więcej nim nie kryć ale to jego wola nikt mu nie zabroni!!!
Przykładem jest ostatnia wpadka która dostała pozwolenie a w tym przypadku skoro wiemy ze pies przenosi wady i skoro są to oba psy na kw to ten miot powinien dostać metryki ale z wpisem NIE DO HODOWLI!!!
W przypadku coongarów właśnie tak by to wyglądało i nikt by się nie rozczulał co z tymi psami będzie że lepiej im dać rodowód niż nie dać metryki w ogóle.
Więc cholera nie piszcie że coongarom jest /bedzie łatwiej tylko pomóżcie znaleźć jakieś fajne hodowlane domy żeby coś z tego trudu było!
AniuW przenieś tą całą dyskusję bo to nie miejsce.

"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"