Plan hodowlany KOiGP dotyczący coongarów

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza

Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Szczenięta po Zadrze i Lokisie w hodowli Herbu Węszynos

Post autor: Ania W »

qzia pisze:Piękne szczeniaki. Zdecydowanie lepszy przemyślany, wyczekany i dokładfnie zaplanowany miot niż coś z przypadku. A to, że nie każdy chce uczestniczyć w historii.... :mysl_1: Ja bym bardzo chciała. :prosze_1:
Pozdrawiam Kasia
Moim zdaniem brać udział w tworzeniu rasy i historii jest super. :piwko:
Ale przecież uczestniczysz!
Jak wielu hodowców, którzy mieli jakiś pomysł na to co chcą robić.
Kontynuujesz linię, która właściwie nie jest ciągnięta dalej (póki co jedyną, która może ci zagrozić jest Cyga, bo reszty po Azie jakoś nie widać ;) ). Pofatygowałaś się ładnych parę kilometrów na krycie i zaryzykowałaś kryciem psem, który wcześniej nie krył…Masz szczeniaki z naprawdę niezłym rodowodem. Teraz wozisz całą ferajnę na wystawy i pokazujesz.
Ja osobiście nie uważam, że posiadanie szczeniaka z jakiegoś konkretnego miotu jest akurat tym, co nas wpisuje w historię rasy. Raczej jest to systematyczna praca na jej rzecz, prowadzenie hodowli z konkretnym zamysłem (jak np. od wielu,wielu lat prowadzenie hodowli pod kątem użytkowości, choć także z uwzględnieniem eksterieru, przez K. Janiaka), odważne skojarzenia ( w tym wprowadzenie KW, co spotykało się i nadal spotyka z bardzo różnym odbiorem). Także myślę, że wszyscy, którym się chce powinni nie tyle skupiać się na aspekcie historyczności, co raczej systematycznej, przemyślanej i konsekwentnej pracy na rzecz rasy.

Dla jasności –cieszę, że jest ten miot. Z ogromną radością zaglądam i bardzo uważnie oglądam zdjęcia. Mam swoich faworytów i bardzo chciałabym móc ich obserwować. Plan hodowlany nakłada naprawdę masę obowiązków na osoby, które chcą coongary rozmnażać i z pewnością nie jest to łatwe. Fascynuje mnie to jak idą geny (ogólnie, nie tylko w tym miocie) i jak widać „wychodzenie” pewnych prawideł (pierwsze pokolenie bardziej wyrównane, drugie bardziej zróżnicowane). Co do części z tego miotu na pewno nikt z nas patrząc na nie i nie znając historii nie miałby wątpliwości, że to ogarki pełną gębą.
Dużym wyzwaniem jest znalezienie im takich domów, żeby faktycznie ten miot nie poszedł w las…albo poszedł na ścieżki tropowe ;).I moim zdaniem nie chodzi o medale i championaty, raczej o to , żeby w ogóle właściciele pojawili się na przeglądzie, bo patrząc ile procentowo z miotów pojawia się potem na wystawach…No nie jest to proste…Fajnie byłoby gdyby według życzenia węszynoski przynajmniej część trafiła do ludzi, którzy chociaż spróbują je rozmnożyć...

Mechanizm wpisu na KW jest dla mnie raczej jasny i chyba nie może się odbywać inaczej niż w przypadku innych KW

GAWRA NN –przegląd- wpis na KW – AS-DUR KW 1 –ŁOZA KW 2- dzieci Łozy PKR
ZADRA- przegląd – wpis KW - ZAZULA KW1- dzieci ZAZULI KW2- wnuki ZAZULI PKR (warunek dodatkowy po przeglądzie i ocenie Zarządu Głównego ZK)

Mioty były : Z , SZ i CZ
Awatar użytkownika
ania N

Post autor: ania N »

No tak Gawra NN - to jest dla mnie jasne. Ale tu NN powinien być dla mnie ojciec Zadry. I dlatego mam wątpliwości. :mysl_1:
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

On faktycznie jest NN, ale z drugiej strony dopiero Zadra jest wpisana do KW...
W każdym razie jeżeli to miałoby być tak jak piszesz, to coongary wychodzą na tym lepiej niż inne KW pod kątem czasu dojścia do wpisu PKR.
Awatar użytkownika
ania N

Do wpisu PKR doszłyby szybciej, ale inne KW od razu są ogarami ;)
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ania N

Tak czy inaczej pewnie jest tak jak piszesz :niewka:

Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

No dobra - pewna na 100% nie jestem ;)
Awatar użytkownika
ania N

Za to pewnie połowa forum przestudiowała plan hodowlany więc jakiś pożytek z tej dyskusji zawsze będzie. :gleba:

Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

AniaW, będziesz w Poznaniu, spytaj się P. Larskiej. Jest w końcu przewodniczącą głównej komisji hodowlanej.
Zresztą na stoisku klubowym może będzie ktoś wtajemniczony :D
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Jak Ty Aniu umiesz człowieka na duchu podtrzymać. Miot fajny. Dla mnie to bardzo ciekawe wyzwanie. Wciąż myślę ale głos rozsądku w postaci Kuby, zdecydowanie jest przeciw. Jak tylko z moich wariatów coś się wyszkoli to wrócę do tych myśli. Na razie mam za dużo młodzieży. A coongarki takie słodkie i te ich długie uchole. Zorka Zmorka z tym podpalaniem i białym krawatkiem jest super. :marzyc_2:
Trzymam za maluchy kciuki Kasia.
Awatar użytkownika
Danuta

Post autor: Danuta »

włączę sie do dyskusji o coogarach...
Ania W pisze:Mechanizm wpisu na KW jest dla mnie raczej jasny i chyba nie może się odbywać inaczej niż w przypadku innych KW
A jednak odbywa się inaczej. Chociażby to: psy (gończe, ogary) wpisywane do KW mają/miały od razu określoną rasę - tu jakiś twór COOGAR. Mają/miały obowiązek trzech wystaw do hodowlanki – tu przegląd kwalifikacyjny po półtora roku i zakaz występu na wystawach… Psy KW można kryć jak sobie hodowca wymyśli – tu tylko PKR-em zatwierdzonym przez Zarząd Klubu… Czy Aniu naprawdę nie widzisz różnic? :mysl_1:

Jeszcze wyciąg z Programu Hodowlanego:

5) W pierwszej fazie do KW mogą być wpisane psy i suki z 3 dotychczas urodzonych miotów w ilości 18 szt. Dla uproszczenia dokumentacji użyty w krzyżówce pies American Black and Tan Coonhound o nazwie GENESIS MAN IN THE MOON zostanie wpisany do Wyciągu KW jako NN.

Tak więc ZADRA ma ojca: GENESIS NN i matkę: FUGA Galicyjska Sfora (o pełnym rodowodzie - PKR). Czyli można interpretować, że ZADRA jest pokoleniem KW-1.

Program Hodowlany jest cholernie restrykcyjny a zarazem pełen niuansów i nieprecyzyjności. :nunu:
ania N pisze:No tak Gawra NN - to jest dla mnie jasne. Ale tu NN powinien być dla mnie ojciec Zadry. I dlatego mam wątpliwości. :mysl_1:
Zawsze skłonna byłam do interpretacji jak Ania N a teraz, pod wpływem Ani W nabieram wątpliwości. :niewka:

Ania W pisze:W każdym razie jeżeli to miałoby być tak jak piszesz, to coongary wychodzą na tym lepiej niż inne KW pod kątem czasu dojścia do wpisu PKR.
Cholernie radosne - cholernie... :zly1: Iluż chętnych powinno się pchać do brania pod dach coogarów, bo przecież łatwiej…… nieważne, że póki co ZKwP nie nadaje im w zasadzie żadnego statusu.
qzia pisze:Jak Ty Aniu umiesz człowieka na duchu podtrzymać.
Hehehe – tylko tym razem te słowa to sarkazm. :cry:

Zaczęłam przeglądać rodowody: i określenia stopnia KW na wątku o miotach…

Np. HERA Olfactus (o: MINOR z Południowej Kniei PKR, m: GAWRA NN) Danusia w wątku mioty określa ją jako KW-2
TROPKA Ogarusy (o: JAŚMIN Olfactus – też na KW bo TANGO Olfactus i GAWRA NN, m: ŁOWNA NN) w miotach 2010 r. określona jako KW-2

ZADRA (o: GENESIS NN, m: FUGA PKR) - i jaki ma status?????? :niewka:

Nadal jakoś nie widzę tego, że coogary wychodzą lepiej…

Aniu piszesz, że Łoza jest KW-2 a dzieci Łozy PKR.

Popatrzyłam na rodowód Łozy…

Gdyby odwrócić ojca z matką: zamiast Raty wystąpił Lokis (pełen PKR) a zamiast As-dura (Skald PKR i Gawra NN) wystąpiła Zadra (Fuga PKR i Genesis NN) to w zasadzie Zazulka powinna być KW-2 – nieprawdaż? A wg tego, co piszesz, jej dzieci to już powinny być pełnymi ogarami PKR – nieprawdaż? :jezyk_3:

… Ale, ale…... czy dzieci Łozy na pewno będą PKR? Bo wg mnie będą KW-3… :mysl_1:

Ktoś już napisał, że niejeden coogar z obecnego skojarzenia ma tyle samo lub więcej ogrzej krwi (75%) niż niejeden pies KW-2, czy, śmiem napisać, nawet KW-3 z pełnymi prawami ogara...... :( :niewka:
Danuta i Lokis

ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ