KW - pytanie do Klubu.

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza

Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: KW - pytanie do Klubu.

Post autor: Ania W »

1e2w3a pisze:
Ania W pisze:Ale o jakie konkretnie KW chodzi?
Bo ja wcale nie uważam, że są jakoś bardzo rzadko używane. Z kryjących ostatnio KW(tak, na szybko, może niepełna lista) :
As-dur ( dużo), Amon, Atos, Bohun, Bruder, Cenar, Cyran, Jaśmin, Klarnet, Ł-Bouhn, Łoskot, Pala, Rokosz, Smyk.
Do tego dochodzą rozmnażane suki KW.
Inna sprawa, że to głównie potomkowie Gawry, Łownej, Korsy (tylko Klarnet), Zagraja (Smyk).
Tu jest odpowiedź na pytanie dotyczące reproduktorów KW (bo o nie pytano). Ale mi chodzi o wszystkich reproduktorów, niezależnie czy to KW czy PKR i jak często były wykorzystywane przy kryciach. Gdzie można zapoznać się z informacją o wszystkich miotach, no powiedzmy z ostatnich 10. lat (łącznie z imionami potomstwa)? Jeśli pytanie nie związane z tym działem to proszę przerzucić do innego.
Z ostatnich nieco mniej jak 10 lat tutaj :
http://www.ogarkowo.pl/viewtopic.php?f=10&t=1402" onclick="window.open(this.href);return false;

Więcej statystyk będzie w nowej bazie chociaż na pewno nie znajdą się tam odpowiedzi na wszystkie nurtujące nas pytania - trzeba sobie samemu trochę pogrzebać w danych.
Awatar użytkownika
1e2w3a
Kontakt:

Post autor: 1e2w3a »

Ten link to ja znam. Jest to informacja o reproduktorach , no i "dziury" tam są. Ja bym chciała informację o miotach. Nie oczekuję gotowca, ale jak można do czegoś takiego dotrzeć (jak trzeba to poszperam).
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

No to jak pisałam - jak to mało, to trzeba jeszcze chwilę poczekać na bazę. Tam będzie więcej, ale pewnie nie wszystko. Ani Związek ani klub nie publikują wszystkich danych dotyczących urodzonych miotów, więc to co jest w bazie to efekt działania kilku współpracujących hodowców i kilku grzebiących po stronach wszelakich. Także również i tam można spodziewać się "dziur".
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Pierwszy miot Zadry był trochę rozrzucony w typach...ale czego się spodziewać???

Myślę, że powinnam dostać drugą szansę , choć by z tego powodu, że z pierwszego miotu nic do hodowli nie weszło, a przegląd miotu nie wykazał żadnych wad u szczeniąt.

Z innym reproduktorem może były by inne...lepsze gorsze?? Ale się nie dowiemy.
Załączniki
Zadymka.jpg
Zadymka.jpg (191.7 KiB) Przejrzano 1702 razy
Zalas (2).JPG
Zalas (2).JPG (201.41 KiB) Przejrzano 1703 razy
Zalas (4).JPG
Zalas (4).JPG (217.48 KiB) Przejrzano 1703 razy
Zuch.jpg
Zuch.jpg (184.12 KiB) Przejrzano 1708 razy
Zalas (6).JPG
Zalas (6).JPG (155.31 KiB) Przejrzano 1702 razy
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
miszakai
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Zalas :marzyc:
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Wreszcie przebrnęłam przez grudniowe zaległości ufff.... .
qzia pisze: Za to widzę coraz większe przegięcie w kierunku tzw. użytkowości (cokolwiek miałoby to znaczyć). Co tam entropia lub inne problemy zdrowotne, byle by reproduktor był POLUJĄCY.
Kasia nie jest tak do końca chyba… . Mam prawie 6 letniego reproduktora polującego + posiadającego bardzo dobre wyniki na konkursach + psychika ok + oko zdrowe + eksterier (może będę nie obiektywna ;)) też ok i poza „dziwnymi” telefonami z ofertami krycia reproduktor polujący nie krył …
Chciałabym aby choć co któryś ogar miał taki potencjał jak ma Zagaj przy takim nakładzie pracy jak my w niego włożyliśmy.

Mało to szukając suni dla tego polującego reproduktora (dziwi pewnie się część z Was :)) odbijam się od ściany przy założonym planie :zly1: .
weszynoska pisze: o coogarkach juz pewnie większość zapomniała...pewnie ten kierunek nie był dobry :? :niewka: :zdziw_4:
Wcale tak weszynosko nie uważam, są tacy co pamiętają i szukają :) . Za wcześnie jest mówić jaki kierunek jest dobry czy nie dobry w tych domieszkach jakie są teraz w rasie.

Ewa co za ton, nie poznaję koleżanki ;).
1e2w3a pisze: Pewnie chodzi tu o to, że papiery są pewnym zabezpieczeniem, „ żeby się coś nie przyplątało”. Tylko, że już się przyplątało i to bez tych psów.
Nie wiem czy papiery są zabezpieczeniem, nie wydaje mi się…
1e2w3a pisze: Nie dość, że zmagamy się z tym inbredem to jeszcze dochodzi wypieranie pewnych genów przez zbyt częste wykorzystywanie pewnych reproduktorów. Ale hodowca ma prawo wyboru, a przecież to też przyczynia się do zawężenia puli genowej.
Może powinien powstać plan hodowlany dla wszystkich ogarów, albo limit kryć dla każdego reproduktora..?
Ania W pisze: Gdyby informacja taka jak ta powyższa (co?skąd?w jakim celu? jaki plan?) pojawiła się zanim te psy pokazały się "znikąd" na wystawie np. na stronie klubu lub na forum po tym jak przeszły przegląd, z pewnością odczucia wielu osób byłyby inne i uprzedziłoby to wiele pytań, które teraz mogą być odbierane jako atak.
Ania myślę, że takie informacje powinny pojawiać się na stronie klubowej, ponieważ to jest jedyna oficjalna strona. Na forum nikt nie ma obowiązku zaglądać pisać lub czytać, a strona klubowa dla każdego właściciela ogara, który ma chęć coś robić/ wiedzieć jest oficjalną stroną rasy.
delia pisze: A Vik i Rudy? - nie ma co teraz dyskutować "po owocach ich poznacie".
Dokładnie też tak uważam.
1e2w3a pisze: Jest to informacja o reproduktorach , no i "dziury" tam są. Ja bym chciała informację o miotach. Nie oczekuję gotowca, ale jak można do czegoś takiego dotrzeć (jak trzeba to poszperam).
Ewa dziury są, ale nie z naszej winy doskonale sobie zdajesz z tego sprawę. Nie każdy chce, obowiązku też takiego nie ma aby te informację podawać tutaj, tak jak napisałam powyżej forum nie jest oficjalną stroną ogara polskiego. Myślę, że informację o które pytasz możesz dostać od klubu.
Awatar użytkownika
1e2w3a
Kontakt:

kasiawro pisze:Nie wiem czy papiery są zabezpieczeniem, nie wydaje mi się…
Pewnie, że nie są, ale to nie ja chciałam wiedzieć, czy psy są jednoznacznie papierowe, czy nie.
kasiawro pisze:Może powinien powstać plan hodowlany dla wszystkich ogarów, albo limit kryć dla każdego reproduktora..
Może powinien, może nie powinien. To też będą tylko papiery, zalecenia, a życie życiem. Tu chodzi o świadomość o tym, żeby nie zawężać jeszcze bardziej i tak już wąskiej puli genowej. Ale hodowcy oczywiście mają prawo wyboru i nic mi do tego.
kasiawro pisze:Ewa dziury są, ale nie z naszej winy doskonale sobie zdajesz z tego sprawę
Zdaję sobie sprawę i nie oczekuję gotowca, tak na własną rękę spróbuję się do tego przymierzyc.
SOKOŁÓWKA

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

1e2w3a pisze: To też będą tylko papiery, zalecenia, a życie życiem. Tu chodzi o świadomość o tym, żeby nie zawężać jeszcze bardziej i tak już wąskiej puli genowej. Ale hodowcy oczywiście mają prawo wyboru i nic mi do tego.
Wcale nie muszę być tylko zalecenia, mogą być zobowiązanie (coogary mają zobowiązania).
Ci co nie chcą zawężać puli to i mają świadomość i ważna dla nich jest kondycja rasy.
Awatar użytkownika
1e2w3a
Kontakt:

kasiawro pisze:Ci co nie chcą zawężać puli to i mają świadomość i ważna dla nich jest kondycja rasy
Takim trzeba tylko przyklasnąć
SOKOŁÓWKA

Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Myślę, że np ograniczenie ilości kryć danym reproduktorem mogłoby bardzo pomóc kondycji rasy (ale solidne ograniczenie - np do 5 razy w życiu a nie 20 razy). Ograniczyłoby częste krycie jednym psem. Spowodowałoby, że część właścicieli suk musiałaby pomyśleć czy pokryć. Część właścicieli reproduktorów zaczęłaby się zastanawiać czy chcą, żeby ich pies miał szczeniaki z daną suką. Mioty byłyby planowane dużo wcześniej.
ODPOWIEDZ