Nie ma psa, jest imię :)
- aganowaczek
- Gadu-Gadu: 0
Re: Nie ma psa, jest imię :)
hej 

Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK 
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136
zybalowie czy dobrze rozumiem, że chcesz psa obronnego ? Takiego co to będzie szczekać na spacerach a Ty będziesz się wtedy czuć bezpiecznie ?
Myślę, że z ogarem to tak nie działa
Ogar na pewno budzi respekt a od egzemplarza zależy czy będzie bardziej czy mniej ufny do obcych ...
Mój np. nie szczeka a jeśli ktoś będzie chciał zrobić krzywdę mnie lub psu to znajdzie sposób i żaden ogar nie będzie mu straszny

Myślę, że z ogarem to tak nie działa

Ogar na pewno budzi respekt a od egzemplarza zależy czy będzie bardziej czy mniej ufny do obcych ...
Mój np. nie szczeka a jeśli ktoś będzie chciał zrobić krzywdę mnie lub psu to znajdzie sposób i żaden ogar nie będzie mu straszny

E tam Basia moja Dusia jest zaczepno-obronna
jak zaczepi muszę jej bronić 

ludwik pisze:E tam Basia moja Dusia jest zaczepno-obronnajak zaczepi muszę jej bronić

Haczyk jest taki że nie ma psów idealnych.zybalowie pisze:ketrin pisze: nie zgadzam sie jest obronnyna wieczornym spacerze jesli jestem z nim sama pilnuje mnie do przesady
nie jest agresywny ale nie pozwoli dojść zbyt blisko - odstrasza szczekaniem
![]()
O, bomba!
Damnn, to się robi aż podejrzane - wyłania mi się obraz psa idealnego, gdzieś musi tkwić haczyk!

Moje dwa nie szczekają na ludzi

No może z małym wyjątkiem...Bardowi jak był młody zdarzyło się oszczekać babcię o kuli i pana, który po wypadku miał problemy z biodrem w związku z tym szedł dziwnie. Czyli nie były to bynajmniej oznaki brawurowej odwagi

U nas jest tak ,jak idziemy w nocy na spacer Zojka wszystko co ją w jakiś sposób niepokoi najpierw warczy a potem w zależności od bodźca oszczekuje a Łaziunio za nią odgapiaMoje dwa nie szczekają na ludzi

wiem ,że Zojka nie znosi pijanych

w dzień Zojka jest mniej ufna od Łazika ,bo ten jak widzi ludzia a nie jest na smyczy to od razu go namierza z merdającym ogonkiem i głową wysuniętą do przytulania ,Łazik jest bardzo ufny i uwielbia ludzi
natomiast jak jesteśmy na działce jak się ktoś zbliża a jeszcze go nie widać to jest szczekanie

Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać: od razu przypomniała mi się historia mojej znajomej z Argentyny, która przygarnęła zabiedzonego, bojaźliwego kundelka - pies był takim tchórzem, że bał się własnego cienia, więc poddała go tresurze w kierunku "psa obronnego", żeby nabrał trochę brawury. Pozorant zawsze z jakiś przyczyn posługiwał się przy tym kijem, wymachując nim i udając zagrożenie. I zadziałało. Pies tchórzem był już nieco mniejszym, ale od tej pory zaczął zajadle obszczekiwać staruszków o lasce i inwalidów o kulachAnia W pisze:Bardowi jak był młody zdarzyło się oszczekać babcię o kuli i pana, który po wypadku miał problemy z biodrem w związku z tym szedł dziwnie. Czyli nie były to bynajmniej oznaki brawurowej odwagi

Nie no, tak naprawdę to bym chciała żeby pies był łagodny,ale obronny, leniwy,ale czujny, duży,ale żeby nie zajmował za dużo miejsca, długowłosy, ale nie zostawiający kłaków i mógłby mi czasem z rana zrobić kawę, zanim wyjdę do pracyBasiaM pisze:zybalowie czy dobrze rozumiem, że chcesz psa obronnego ? Takiego co to będzie szczekać na spacerach a Ty będziesz się wtedy czuć bezpiecznie ?![]()

Nie, zapewniam,że nie mam tak abstrakcyjnych oczekiwań

Rasa po prostu zwiększa prawdopodobieństwo, że pies będzie mniej więcej taki a nie inny.
Ogary łączą jak dla mnie tyle cech doskonałych dla moich warunków, stylu życia i potrzeb, że nie trzeba mi więcej. Reszta i tak wyjdzie w praniu, jak już sprawię sobie pieska. Może mi się trafić tchórz, albo jakiś wyjątkowo opiekuńczy odważny okaz. Who knows?
Pudelzybalowie pisze:
Nie no, tak naprawdę to bym chciała żeby pies był łagodny,ale obronny, leniwy,ale czujny, duży,ale żeby nie zajmował za dużo miejsca, długowłosy, ale nie zostawiający kłaków i mógłby mi czasem z rana zrobić kawę, zanim wyjdę do pracy![]()

hania pisze:Pudelzybalowie pisze:
Nie no, tak naprawdę to bym chciała żeby pies był łagodny,ale obronny, leniwy,ale czujny, duży,ale żeby nie zajmował za dużo miejsca, długowłosy, ale nie zostawiający kłaków i mógłby mi czasem z rana zrobić kawę, zanim wyjdę do pracy![]()

- Asiun
- Gadu-Gadu: 4129240
Ania W pisze:hania pisze: Pudel
Hania się zasugerowała głównie tym, że ma zrobić kawę - lenistwo przeoczyła