Strona 3 z 18
Re: Dania obiadowe
: środa 25 maja 2011, 16:24
autor: Paula
Coś takiego rzuciło mi się w oko przypadkiem
http://www.kwestiasmaku.com/blog/files/ ... try-id-960" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Dania obiadowe
: sobota 28 maja 2011, 20:22
autor: nulka
Zrobiłam szparagi zielone na masełku klarowanym ,nie obierane ,tak jak piszecie zalałam troszkę bulionem ,poddusiłam ,pycha do obiadu,był też świeży szpinak z czosnkiem ze śmietaną ,mniam,ziemniaczki ,do tego gulasz ,ale nie poszedł ,bo jarskiego było dużo i smaczne

Re: Dania obiadowe
: sobota 04 cze 2011, 13:24
autor: Danuta
Czy sezon na szparagi już minął???
Kiedyś jadąc samochodem wysłuchałam w Trójce świetną gawędę o wariacjach nt. szparag.
Tak wtedy jechałam i myślałam o Kasiwro
Teraz przypomniałam sobie, odkopałam audycje i polecam do wysłuchania i zrobienia

.
Babeczki szparagowe i flan - brzmią apetycznie - ślinka cieknie
A ponieważ ja jestem antytalent kulinarny i sama tego nigdy nie zrobię, to może chociaż przeczytam, czy ktoś zrobił i jak smakowało
http://www.polskieradio.pl/9/824/Artyku ... i-na-deser" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam posłuchać. jest opcja: "Posłuchaj"
i tam: Kulisy Kulinarnej Akademii - przedstawia Marek Brzeziński -
(...a tu jest flan czyli budyń)
oraz: Szparagi na wiosnę i to w trzech kolorach -
(tego słuchałam najpierw
i tu są babeczki...)
Re: Dania obiadowe
: sobota 04 cze 2011, 22:06
autor: REDAIK
Krewetki słodko-pikantne z tortillą
Krewetki bez ogonków rozmrozić. Przygotować zalewę: oliwa, 2-3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, sok z połowy cytryny, chili, cukier, sól - wszystko wymieszać. Krewetki wrzucić do woka i poczekać aż odparują. Następnie zalać zalewą i smażyć ciągle mieszając, aż staną się chrupiące i rumiane. Placki tortilli podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Krewetki nakładać na placki i polewać jeszcze z umiarem sosem słodko-pikantnym, a następnie zawinąć w placek. Do tego jakieś dobre, lekkie wino białe. Smacznego.
Re: Dania obiadowe
: niedziela 05 cze 2011, 22:45
autor: kasiawro
REDAIK pisze:
Krewetki bez ogonków rozmrozić.
O matko ja czytam i myślę jak je Iza rozmnaża...

aż drugi raz czytam i wreszcie zaskoczyłam

Danusia Dzięki Wielkie właśnie miałam weekend pod hasłem szparagi, tomek już nie może patrzeć na nie

A sezon wciąż trwa i na szparagi i na truskawki, tylko dlaczego te truskawki takie kwaśne??? Jak ja byłma młodsza to takie słodziutkie były..

Re: Dania obiadowe
: poniedziałek 06 cze 2011, 11:54
autor: REDAIK
Kaśka ja nie wiem o czym ty myślisz, ale na pewno nie o jedzeniu.

Re: Dania obiadowe
: poniedziałek 06 cze 2011, 13:09
autor: weszynoska
Kasiu..zapraszam do nas na słodkie truskawki

rwane prosto z krzaczka
nie do wyobrażenia jaka jest różnica w smaku
szparagów nigdy nawet na oczy nie widziałam, prosta baba ze mnie
ale narobię Wam smaka chłodnikiem z młodych buraczków
przy 30 stopniowym upale, po dość wyczerpującej pracy przy plewieniu borówy, taki chłodnik smakuje jak najlepszy rarytas....
do tego nasz taras...

zacieniony, z lekkim przewiewem...zjedliśmy prawie cały gar
młoda botwinka, młode jarzynki, koperek, ziemniaczki...zabielone swojską śmietaną , ugotowane na wieprzowym żeberku , gęste od buraczanych listków, lekko kwaśne....

Re: Dania obiadowe
: poniedziałek 06 cze 2011, 13:40
autor: ZbyszekC
weszynoska...ty się kiedyś doigrasz.
Jak do Krka ze wszystkimi autostopowiczkami dojade to myślisz, że co? Te parę kilometrów do Leśniówki to będzie jakiś problem

Re: Dania obiadowe
: poniedziałek 06 cze 2011, 14:25
autor: BasiaM
ZbyszekC pisze:weszynoska...ty się kiedyś doigrasz.
Jak do Krka ze wszystkimi autostopowiczkami dojade to myślisz, że co? Te parę kilometrów do Leśniówki to będzie jakiś problem

Właśnie

Re: Dania obiadowe
: poniedziałek 06 cze 2011, 17:46
autor: kasiawro
Węszynoska kusi okrutnie, ja za zupami nie przepadam ale takie z botwinki na tarasie
