Jak to?Grzmilas pisze:Maciej - ładne masz nazwisko![]()
Obowiązkowe próby gonu dla Ogarów hodowlanych!!!!
Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
-
Re: Obowiązkowe próby gonu dla Ogarów hodowlanych!!!!
"Zastanawiałeś się kiedyś, co one o nas muszą myśleć? No popatrz tylko - wracamy ze spożywczego z niesamowitą zdobyczą: kurczakiem, wieprzowiną, połową cielaka. Muszą myśleć, że jesteśmy najlepszymi myśliwymi na świecie!"
Maciej, obydwaj z Grzmilasem nosicie to samo nazwisko 

Dlatego, że gon stanowi istotną częśc ogara? Co z tego, że dziś większości "użytkowników" ogara wydaje się nieprzydatna? Co to za ogar, który nie gra? Przecież to jest wpisane w jego tożsamość, nie wspominając o tradycji!hania pisze:Ale po co tę cechę - nieprzydatną w tej chwili w żadnej formie - wzmacniać?
-
tak?? A no to musimy sobie to przy piwku (dla mnie bez %) omówić. Być może gdzieś tam jest pokrewieństwo...

"Zastanawiałeś się kiedyś, co one o nas muszą myśleć? No popatrz tylko - wracamy ze spożywczego z niesamowitą zdobyczą: kurczakiem, wieprzowiną, połową cielaka. Muszą myśleć, że jesteśmy najlepszymi myśliwymi na świecie!"
jak to w ogarach bywa 

Określ swoją wizję przyszłości. Zastanów się jaka jest jej cena? Postanów, że ją zapłacisz...
- ogończyk
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Pytałaś Aniu o degenerację. Otóż Ogary stają się niezrównoważone psychicznie. Coraz częściej trafiają się osobniki lękliwe i nadmiernie agresywne. Takie wyrzutki są niestety rozmnażane ponieważ nie wiadomo czym Ogar nadający się do rozmnożenia miałby się różnić od innych. Podkreślasz cały czas, że Ogara trzeba traktować jako całość. Sumę Jego zalet i wad. Zgoda! Ale czemu akurat gon ("chrapliwy" że zacytuję wzorzec) nie miałby "robić" za ten wyznacznik czy się pies nadaje do rozmnożenia czy nie?
Ad Rafkow. Przetłumaczyłem z rosyjskiego wskazówki dla sędziów oceniających pracę psów gończych. Jak jest ktoś zainteresowany to opublikuję.
Ad Rafkow. Przetłumaczyłem z rosyjskiego wskazówki dla sędziów oceniających pracę psów gończych. Jak jest ktoś zainteresowany to opublikuję.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Tylko jak poprawisz charakter ogarów przez obowiązkowe próby gonu?ogończyk pisze:Pytałaś Aniu o degenerację. Otóż Ogary stają się niezrównoważone psychicznie. Coraz częściej trafiają się osobniki lękliwe i nadmiernie agresywne. Takie wyrzutki są niestety rozmnażane ponieważ nie wiadomo czym Ogar nadający się do rozmnożenia miałby się różnić od innych. Podkreślasz cały czas, że Ogara trzeba traktować jako całość. Sumę Jego zalet i wad. Zgoda! Ale czemu akurat gon ("chrapliwy" że zacytuję wzorzec) nie miałby "robić" za ten wyznacznik czy się pies nadaje do rozmnożenia czy nie?
- ogończyk
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Odróżnię Ogara od psa wyglądającego jak Ogar!hania pisze:Tylko jak poprawisz charakter ogarów przez obowiązkowe próby gonu?
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Mnie się wydaje, że odróżnisz tylko ogara mającego gon od tego który go nie ma...albo ma niewystarczający, niezadawalający itp.
I może się okazać, że gon idzie w parze u danego osobnika z lękliwością - tym się charakteru nie poprawi.
I może się okazać, że gon idzie w parze u danego osobnika z lękliwością - tym się charakteru nie poprawi.
- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
ogończyk
Ja myślę, że popadasz w skrajności
Zupełnie dobrze funkcjonuje ogar bez gonu ale za to ze wspaniałym charakterem wśród współczesnych miłośników tej rasy....
Czasy gdzie nasi przodkowie wykorzystywali psy do polowań...a oprócz tego te spędzały czas w psiarniach...nudząc się i gryząc wzajemnie...minęły...nikt wtedy nie rozpatrywał ich cech pod względem cywilizacji...
teraz od psa wymaga się więcej..niż wpuszczenia go w las...w sumie...to zastanówmy się po co nam te psy....
trzymasz swoje ogary tylko dla gonu????
a inne cechy są mniej ważne??
Ja myślę, że popadasz w skrajności

Zupełnie dobrze funkcjonuje ogar bez gonu ale za to ze wspaniałym charakterem wśród współczesnych miłośników tej rasy....
Czasy gdzie nasi przodkowie wykorzystywali psy do polowań...a oprócz tego te spędzały czas w psiarniach...nudząc się i gryząc wzajemnie...minęły...nikt wtedy nie rozpatrywał ich cech pod względem cywilizacji...
teraz od psa wymaga się więcej..niż wpuszczenia go w las...w sumie...to zastanówmy się po co nam te psy....
Dobrze to określiłaś. Fakt, gon to tradycja i specyfika ogara. Ale ogara którego coraz mniej potrzebujemy. Inne cechy psychiczne i fizyczne są nie mnniej ważne. Bardzo trudno powiedzieć, że są jakieś, wybrane cechy które muszą być spełnione.weszynoska pisze:ogończyk

Ja zresztą podchodzę pragmatycznie, są określone wymogi które musi spełnić ogar hodowlany i jakiś czas powinniśmy tutaj raczej nic nie kombinować.
Małą też mam wyobrażnie jak zorganizować sprawdzian w warunkach naturalnych gonu ogara.

Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl