Badania genetyczne ras polskich na SGGW!!

Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Badania genetyczne ras polskich na SGGW!!

Post autor: Ania W »

Po pierwszw wydaje mi się że ta sprawa może być postrzegana na różne sposoby...
To że ludzie najpierw proszą o pomoc a potem zapominają...to jedna sprawa. Przy normalnych pracach magisterskich, badaniach jakoś mnie to nie dziwi... :zly1:
Inną sprawą jest, że z tego co zrozumiałam w tej chwili mają "zapas" włosów czekających na badania bo nie ma na nie pieniędzy.
Zupełnie czym innym jest dla mnie sytuacja w której to ja wykładam pieniądze aby mój pies został przebadany pod tym katem - wtedy oczekuję że w wyznaczonym przez SGGW terminie dostanę wyniki tego badania.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam...
Awatar użytkownika
Leszek

Post autor: Leszek »

Ania W pisze:Zupełnie czym innym jest dla mnie sytuacja w której to ja wykładam pieniądze aby mój pies został przebadany pod tym katem - wtedy oczekuję że w wyznaczonym przez SGGW terminie dostanę wyniki tego badania.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam...
Dobrze zrozumiałaś, tylko jak Twojego psa można odnieść do populacji, porównać allele itd jak inne nie będą badane, tego nie da się zrobić i to mnie najbardziej martwi.
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Zdaję sobie z tego sprawę, tylko nie widzę innej możliwości jak rozpoczęcie od siebie.
Bo na co mamy czekać? Aż się znajdą pieniądze na badania? No dla mojego psa może być już za późno...
Wiem, że żeby porównywać trzeba mieć co, dlatego wydaje mi się, że słuszną ideą jest rozpropagowanie tego pomysłu przynajmniej pośród hodowców. Pewnie, że nie wszyscy do tego podejdą ochoczo i nie wyskubią psów i na pewno jest to praca na lata...ale ja tam cierpliwa jestem ;)
Józef
Gadu-Gadu: 3660621

Post autor: Józef »

Trzeba zacząć. Ale.... Ile tu jest Ogarów z tych 600 - 800 które podobno gdzieś są? A nawet jakby te 299 co się zarejestrowało w ZKwP? Może coś rozesłać z Klubu do właścicieli jako "działanie zalecane" czy coś w tym stylu. Zmusić nie można, ale wpływać zawsze warto. Jak już mam wyskrobać 150 zł na badanie to znajdę też 50 zł na kilkanaście listów Klubu do innych właścicieli żeby się przyłączyli. Praca i tak na lata, więc może coś systemowo bardziej podziałajmy.
http://www.ogarpolski.strefa.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
Awatar użytkownika
Leszek

Józef pisze:Trzeba zacząć. Ale.... .
bea100 pisze: ). Ale ja zamówię bo uważam-że naprawdę warto :!: .

Józef/Leszek: jeśli zamawiasz/wysyłasz już teraz to "przetrzyj dla wszystkich szlak"- napisz nam numer konta na jaki trzeba wpłacać kasę za Certyfikaty. I "jak to chodzi"? Czy dowód wpłaty się dołącza do cebulek i wysyła razem pocztą? Podaj nam pełen adres (oraz imię i nazwisko na które się wysyła- czy to do Pani Zuzy Nowak imiennie?). I ile czasu się czeka na wykonanie? Czy wyślą nam Certyfikat zwrotnie pocztą? Czy zrobią kopię i gdzieś zaczną te dane na SGGW gromadzić? Jesli tak- to warto byłoby wiedzieć gdzie ( to wielka uczelnia ;) ).
Proszę o dokładne wypytanie o wszystko i napisanie.
Ok. Spróbuję się wszystkiego dowiedzieć, wysłałem już wszelkie pytania i nasze wątpliwości.
bea100

Post autor: bea100 »

Super Leszku, wielkie dzięki :P
To czekamy na info.

To co napisałeś- budzi nie jedno pytanie- jednak jak napisała AniaW od kogoś trzeba zacząć. Niech to będziemy my.
Jak już odbiorę swoje dwa Certyfikaty- wyślę ich skan do ludzi co mają pieski z mojej hodowli. Opiszę co i jak. Zainteresuję ich tematem. Dopilnuję. Postaram się by też zamówili. Oczywiście- to jest dobrowolne i trzeba wyciagnąć grosik więc wiadomo...ale może się uda? Myślę, że inni hodowcy z czekolady postąpią podobnie.
Można by wydrukować jakąś ulotkę...jako APEL rozesłać...tam gdzie brak maili nawet napisaną na kompie i wydrukowaną...tutaj liczenie Dorob bardzo by się nam przydało (niejako przy okazji). Ta baza co ją ma- i buduje- to bezcenna sprawa.

Można by zainteresować tym nasz Klub. O tym pisał Józef. Ja jestem za. Co Wy na to? Wystąpić z ich błogosławieństwem- to inna sprawa niż prywatnie... :mysl_1:
Józef już się zgłosił , że porozsyła pocztą (brawo!)

Haniu- rozumiem Twoje rozgoryczenie. Ja też miałam dostać pewną pracę doktorską :foch_1: i również magisterską :jezyk_3: .
Dlatego mam nadzieję, że uzyskamy info gdzie na SGGW będzie tworzona baza Certyfikatów ( i czy wogóle?). Bo jeśli nie- to sami sobie taką stworzymy. Zeskanować i wysłać kompem- w jedno wybrane miejsce- to żaden problem przecież. Czasem trzeba wziąć sprawy w swoje ręce prawda?
Ostatnio zmieniony czwartek 19 lut 2009, 18:55 przez bea100, łącznie zmieniany 1 raz.
Józef
Gadu-Gadu: 3660621

Post autor: Józef »

Rozgoryczenia i niesnaski zawieśmy na haku ;). Proszę tylko jeszcze raz żeby spróbować to systematyzować. Bea słusznie napisała że zwróci się do "swoich" co kupili psy. Apeluję żeby akcję firmował Klub, będzie większy efekt.
http://www.ogarpolski.strefa.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
STANOWCZE "NIE" DLA PRAKTYKI ROZMNAŻANIA OGARÓW POLSKICH Z ENTROPIĄ! - KONSEKWENCJI ŁAMANIA NORM FCI NA WYSTAWACH PSÓW RASOWYCH W POLSCE.
Awatar użytkownika
Wigro

Post autor: Wigro »

No to oddajmy się marzeniom. Jak coś robić, to robić-na całość.
Dlaczego wykonujemy chaotyczne ruchy zamiast dążyć w prosto określonym kierunku, bo nie mamy kasy.
Kasa jest w Unii. Żeby dostać kasę z Unii trzeba zaplanować i zrealizować program z nośnym hasłem.
Jeżeli Unia określiła wzorzec banana to pewnie może zrealizować program na przykład pt."Genetyczny wzorzec OP jako dziedzictwo narodowe plemion zamieszkujących dorzecze Wisły" (KTOŚ no pewno wymyśli coś lepszego). Aby to uruchomić podjęte są następujące działania (niepotrzebne skreślić, potrzebne dodać, kolejność nie uporządkowana):
- Klub powołuje Radę Naukową grantu o tytule jak wyżej. Rada składa się z zainteresowanych habilitacją osób z SGGW, przedstawicieli Klubu , przedstawicieli hodowców ktoś z PZŁ i PZK no i media w dowolnym ujęciu tak aby od czasu coś się pokazało dla ogólności. Rada musi mieć osobowość prawną i pewnie formalnie musi powstać w obrębie SGGW. Inna opcja to zorganizowanie Grupy Producenckiej z hodowców, która powoła Radę- takie grupy są modne, funkcjonują i ciągną potężną kasę z Unii na jabłka, świnie i inne. Nie widzę powodu aby OP nie był produktem.
- natychmiast po tym powstaje Społeczna Rada Pomocnicza Programu (nie powinna mieć w nazwie nadzorcza, rewizyjna) wyłoniona z Mafii Ogarkowej i sympatyków aby patrzeć co się dzieje w naszych sprawach
- Rada Naukowa określa program grantu i odpowiedzialnych za jego realizację .
- Rada tworzy około tonę papierów zgodnych z wersją ISO przyjętąw Unii, odpowiada na coraz głupsze pytania
- Unia przyznaje grant, i tu się dopiero zaczyna
- ktoś musi pilnować aby wyniki działań w kierunku który nas interesuje lądował w klubie i aby "ojcowie" programu nie przejedli kasy
- powstaje 10 prac magisterskich w potrzebnych a nie przypadkowych kierunkach i ze dwie habilitacje (tak aby była konkurencja)
- mafia ogarkowa nie skacze sobie do oczu tylko nabija danymi bazę ogarkową i z niej korzysta. Baza jest na przykład w Klubie
- określony jest nowy wzorzec Ogara w oparciu o zebrane dane genetyczne i eksterierowe.
- w Unii zastrzeżony jest wzór Ogara Polskiego jako dziedzictwo Narodowe Polski
- Rada określa długofalowe działania korygująco usprawniające i załatwia w Unii środki na nie.
Ogar jest coraz zdrowszy, poluje, jest psem wszechstronnym ale o pewnym poziomie snobistycznej niedostępnośc skierowanej do rozumnych aktywnych ludzi, żadnej mody i hodowli na gazetach.
Ogar dobry:Gęby długiej. Paznokci tępych. Zadu przestronnego, łakomy, zwajca.
bea100

Post autor: bea100 »

Wigro pisze: ...Inna opcja to zorganizowanie Grupy Producenckiej z hodowców, która powoła Radę- takie grupy są modne, funkcjonują i ciągną potężną kasę z Unii na jabłka, świnie i inne. Nie widzę powodu aby OP nie był produktem.
...
Zasady uczestnictwa w grupach producenckich
03.12.2001
Osoby fizyczne prowadzące gospodarstwo rolne w rozumieniu przepisów o podatku rolnym i osoby fizyczne prowadzące działalność rolniczą w zakresie działów specjalnych produkcji rolnej mogą organizować się w grupy producentów rolnych w celu dostosowania produkcji rolnej do warunków rynkowych, poprawy efektywności gospodarowania, planowania produkcji ze szczególnym uwzględnieniem jej ilości i jakości, koncentracji podaży oraz organizowania sprzedaży produktów rolnych, a także ochrony środowiska naturalnego.

Najważniejsze zasady sprowadzają się do paru punktów:

1. grupa udziałowców nie może liczyć mniej niż 5 producentów,
2. może to być spółka akcyjna lub spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
3. może to być zrzeszenie (10 członków) lub stowarzyszenie (minimum 15 rolników).

Każda grupa producencka musi zarejestrować się w Rejonowym Sądzie Gospodarczym i przygotować akt założycielski, o którym mówi ustawa o grupach producenckich. Po rejestracji i dopełnieniu wymagań skarbowych należy złożyć wniosek do wojewody o wpisanie do rejestru grup.

Ustawa o grupach producentów rolnych daje możliwości wparcia finansowego. Nowo tworzące się grupy mogą otrzymać pomoc finansową z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa po spełnieniu następujących warunków:

w grupie mogą być tylko rolnicy,
mogą być zrzeszeni w ramach jednego produktu lub grupy produktów,
muszą sprzedawać swoje produkty w większości poprzez grupę.
Grupy otrzymują pomoc finansową ze środków publicznych przeznaczoną na założenie i wsparcie ich działalności administracyjnej w okresie pierwszych pięciu lat od dnia wydania decyzji administracyjnej stwierdzającej spełnienie przez grupę warunków określonych w ustawie. Wysokość środków na ten cel określa ustawa budżetowa.

Pomoc finansowa jest przyznawana na wniosek grupy. Wniosek o pomoc finansową grupa składa do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Ustawa z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach

Rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 15 marca 2001 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być utworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych"
----------------------------------------------------------------------------------------

Wigro :brawo_1:
No to jak marzyć to marzyć- to "pomarzmy sobie" :marzyc:

Zastanówmy się i poszukajmy informacji. Oto co znalazłam w necie dot. grup producenckich.
Dla dobra ogara chciałabym być nawet "producentem rolnym"- ale nie mogę. Inni hodowcy też. Jest tam kasa ale się do niej nie dobierzemy. Hodowla psów rasowych jest działem specjalnym produkcji rolnej. Właściwie możemy spełnić wszystkie wymogi- poza jednym. Nie jesteśmy "rolnikami" ( wyraźnie napisano że " w grupie mogą być tylko rolnicy" :zdziw_4:). Więc ten wariant w naszym wypadku- odpada.
Według Wikipedii:
,,Rolnik – osoba pracująca na roli, uprawiająca swoją bądź cudzą ziemię rolną. "

Musimy szukać tych innych opcji.
Awatar użytkownika
Leszek

bea100 pisze:
Wigro pisze: ...Inna opcja to zorganizowanie Grupy Producenckiej z hodowców, która powoła Radę- takie grupy są modne, funkcjonują i ciągną potężną kasę z Unii na jabłka, świnie i inne. Nie widzę powodu aby OP nie był produktem.
...
Wigro :brawo_1:
No to jak marzyć to marzyć- to "pomarzmy sobie" :marzyc:

Zastanówmy się i poszukajmy informacji. Oto co znalazłam w necie dot. grup producenckich.
Dla dobra ogara chciałabym być nawet "producentem rolnym"- ale nie mogę. Inni hodowcy też. Jest tam kasa ale się do niej nie dobierzemy. Hodowla psów rasowych jest działem specjalnym produkcji rolnej. Właściwie możemy spełnić wszystkie wymogi- poza jednym. Nie jesteśmy "rolnikami" ( wyraźnie napisano że " w grupie mogą być tylko rolnicy" :zdziw_4:). Więc ten wariant w naszym wypadku- odpada.
Według Wikipedii:
,,Rolnik – osoba pracująca na roli, uprawiająca swoją bądź cudzą ziemię rolną. "

Musimy szukać tych innych opcji.
Z grupami niestety nic nie wyjdzie, nie tylko sprawa gospodarstw rolnych , ale też grupy dotyczą tylko określonych produktów, psów tam nie ma. :placzek:
Ale, że może ktoś potrzebuje więcej informacji, to poniżej szczegóły o grupach producentów rolnych. ( z ulotki którą właśnie wydaję)
Grupy producentów rolnych
I. OGÓLNE PRZEPISY DOTYCZĄCE TWORZENIA GRUP PRODUCENTÓW ROLNYCH
Grupa producentów rolnych działa na podstawie przepisów ustawy z dnia 15 września 2000r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 88, poz. 983 z późn. zm.).
Członkami grupy mogą być osoby fizyczne, jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej oraz osoby prawne prowadzące gospodarstwo rolne w rozumieniu przepisów o podatku rolnym lub prowadzące działalność rolniczą w zakresie działów specjalnych produkcji rolnej.
Grupa producentów rolnych prowadzi działalność gospodarczą jako przedsiębiorca posiadający osobowość prawną, pod warunkiem, że:
• została utworzona przez producentów jednego produktu rolnego lub grupy produktów;
• działa na podstawie statutu lub umowy (aktu założycielskiego);
• składa się z członków, udziałowców lub akcjonariuszy (żaden z nich nie może posiadać więcej niż 20% głosów na walnym zgromadzeniu lub zgromadzeniu wspólników);
• przychody ze sprzedaży produktów lub grup produktów wytworzonych w gospodarstwach członków grupy stanowią więcej niż połowę przychodów grupy ze sprzedaży produktów lub grup produktów, dla których grupa została utworzona;
• określi obowiązujące członków grupy zasady, dotyczące jakości i ilości dostarczanych grupie produktów lub grup produktów oraz sposoby przygotowania produktów do sprzedaży ujęte w formie aktu założycielskiego.
Akt założycielski grupy oprócz wymagań określonych w przepisach dotyczących wybranej formy prawnej powinien zawierać:
• zasady przyjmowania do grupy nowych członków oraz występowania członków z grupy, przy czym minimalny okres członkostwa, który liczy się od dnia wydania decyzji przez marszałka województwa, nie może być krótszy niż trzy lata działalności grupy, a informacja o zamiarze wystąpienia z grupy powinna być złożona na piśmie co najmniej 12 miesięcy przed końcem danego roku działalności grupy (obowiązek ten nie dotyczy członków grupy, którzy otrzymali postanowienie o spełnieniu warunków w ramach programu rent strukturalnych),
• zasady zbywania akcji lub udziałów w spółce akcyjnej lub spółce z ograniczoną odpowiedzialnością,
• wymóg przynależności tylko do jednej grupy w zakresie danego produktu lub grupy produktów,
• wymóg sprzedaży przez członków grupy całości produktów lub grupy produktów za pośrednictwem grupy oraz odstępstwa od tej zasady,
• zasady dostarczania przez członków grupy informacji dotyczącej wielkości sprzedaży i cen uzyskiwanych za produkty, z uwagi na które grupa została utworzona, a są sprzedawane poza grupą,
• zasady tworzenia i wykorzystywania funduszu specjalnego, jeżeli będzie on utworzony,
• sankcje wobec członka grupy, który nie wypełnia nałożonych na niego obowiązków,

II. CELE DZIAŁANIA GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH
1. Planowanie produkcji, tworzenie dużych partii towarów w określonym standardzie jakościowym oraz dokonywanie wspólnych transakcji sprzedaży towarów wg obowiązujących na rynku standardów.
3. Współpraca we wdrażaniu nowoczesnych technologii zapewniających obniżenie kosztów produkcji i uzyskanie jednolitych standardów jakościowych.
4. Hurtowe zaopatrzenie w środki produkcji z możliwością negocjowania cen, terminów i warunków dostaw do możliwości członków grupy.
5. Prowadzenie wspólnego przechowalnictwa i przygotowania towaru na rynek.
6. Możliwość wspólnego inwestowania w zakup budynków, maszyn i urządzeń niezbędnych do nowoczesnej produkcji, przechowalnictwa, przetwórstwa i przygotowania towaru do sprzedaży.
7. Wyeliminowanie do minimum pośredników handlowych w kanałach dystrybucji produktów i zaopatrzenia.
8. Możliwość włączenia się w transakcje giełdowe wg norm i w ilościach wymaganych przez tego typu pośrednika.
9. Wspólne użytkowanie maszyn i urządzeń, wymiana lub organizowanie usług na rzecz stowarzyszonych gospodarstw.
10. Prowadzenie wspólnego marketingu i dystrybucji towarów;
11. Ochrona środowiska naturalnego.

III. WYKAZ PRODUKTÓW DLA KTÓRYCH MOŻNA TWORZYĆ GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH
Wykaz produktów i grup produktów, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków GPR ujęty jest w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 9 kwietnia 2008 r. (Dz. U. Nr 72, poz. 424)

• konie żywe, mięso końskie;
• żywiec wołowy, mięso wołowe;
• świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe;
• owce i kozy żywe, mięso baranie i kozie;
• drób żywy, mięso i jadalne podroby drobiowe;
• króliki żywe, mięso i jadalne podroby królicze;
• nutrie żywe, mięso i jadalne i podroby nutriowe, skóry surowe;
• szynszyle żywe, skóry surowe;
• lisy pospolite i polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe;
• jaja ptasie;
• mleko krowie, owcze lub kozie;
• miód naturalny i inne produkty pszczelarskie;
• kwiaty świeże – cięte i doniczkowe;
• ziemniaki;
• ziarno zbóż;
• nasiona roślin oleistych;
• ziarno zbóż i nasiona roślin oleistych;
• rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej i farmaceutycznej;
• ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin – sadowniczych i ozdobnych;
• buraki cukrowe;
• len i konopie uprawiane na włókno;
• szyszki chmielowe;
• liście tytoniu suszone;
• materiał siewny i sadzeniaki;
• produkty roślinne do wykorzystania technicznego lub pozyskiwania energii;
• produkty rolnictwa ekologicznego;
• produkty regionalne;
• ślimaki;
• daniele, jelenie i ich mięso.

IV. ETAPY TWORZENIA GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH
1. Zorganizowanie branżowego spotkania osób mających pomysł na wspólne gospodarowanie, deklarujących przystąpienie do grupy producentów.
- wybór grupy inicjatywnej i powierzenie jej zadań,
- zidentyfikowanie problemów i określenie celów działania,
- zapoznanie się z prawodawstwem,
- zebranie informacji o potencjale produkcyjnym.
2. Zebranie założycielskie.
- wybór formy prawnej,
- opracowanie i uchwalenie aktu założycielskiego,
- wybór organów,
- opracowanie i uchwalenie regulaminów wewnętrznych.
3. Rejestracja grupy jako firmy i przedsiębiorcy ( sąd rejonowy).
- sporządzenie dokumentacji rejestrowej.
4. Sporządzanie planu działania.
5. Wpis grupy producentów do rejestru marszałka województwa.
- sporządzenie dokumentacji do rejestru administracyjnego.
6 Prowadzenie działalności gospodarczej.
- dokonanie wymaganych zgłoszeń i rejestracji w urzędach i instytucjach (Urząd Statystyczny, Urząd Skarbowy, ARiMR, ZUS, itd.).

V. FORMY ORGANIZACYJNO-PRAWNE GRUP PRODUCENTÓW
Prawodawstwo polskie dopuszcza do tworzenia grup producentów i prowadzenia działalności gospodarczej następujące formy prawne:
* Stowarzyszenie
Podstawa prawna - Ustawa z 7 kwietnia 1989 roku: Prawo o stowarzyszeniach (Dz.
U. Nr 20/1989, poz. 104, ze zmianami).
* Zrzeszenie
Podstawa prawna - Ustawa z 8 października 1982 roku, o społeczno-zawodowych
organizacjach rolników (Dz. U. Nr 32/1982, poz. 217, ze zmianami).
* Spółdzielnia
Podstawa prawna - Ustawa z 16 września 1982 roku: Prawo spółdzielcze (Dz. U.
z 2008 r. Nr 163 poz. 1014).

* Spółki kapitałowe (spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, spółka akcyjna).
Podstawa prawna - Ustawa z dnia 15 września 2000: Kodeks Spółek Handlowych (Dz. U. z dnia 8 listopada 2000 r. Nr 94, poz. 1037 ze zmianami)

Powyższe formy prawne wymagają rejestracji w Wydziale Gospodarczym KRS Sądu Rejonowego oraz wpisu do rejestru przedsiębiorców KRS.

VI. POMOC FINANSOWA DLA GRUP PRODUCENTÓW ROLNYCH
Szczegółowe warunki i tryb udzielania pomocy finansowej na wspieranie GPR objętej PROW ujęte są w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 kwietnia 2007 r. (Dz. U. Nr 81, poz. 550 z późn. zm.);
1. Pomoc finansowa udzielana będzie przez Oddział Regionalny ARiMR i przysługuje grupom producentów spełniających wymagania ustawy oraz rozporządzeń.
2. Pomoc finansowa będzie realizowana w formie rocznych płatności w okresie pierwszych pięciu lat od daty wpisu do rejestru marszałka województwa danej grupy producentów rolnych. Kwota wsparcia zostanie wyliczona na podstawie rocznej wartości netto sprzedanej produkcji (produktu dla którego grupa została utworzona) wyprodukowanej w gospodarstwach członków grupy i nie przekroczy:
a. 5%, 5%, 4%, 3% i 2% wartości produkcji do sumy 1 000 000 EURO sprzedanej odpowiednio w pierwszym, drugim, trzecim, czwartym i piątym roku, oraz
b. 2,5%, 2,5%, 2%, 1,5% i 1,5% wartości produkcji powyżej 1 000 000 EURO, sprzedanej w pierwszym drugim, trzecim, czwartym i piątym roku.
3. Wsparcie nie może przekroczyć kwoty:
* w pierwszym i drugim roku - 100 000 EURO
* w trzecim roku - 80 000 EURO
* w czwartym roku - 60 000 EURO
* w piątym roku - 50 000 EURO
4. Pomoc finansowa wypłacana będzie w formie zryczałtowanej.
5. Wniosek o wypłatę środków z tytułu pomocy składa się do oddziału regionalnego ARiMR.
Obsługa wsparcia
Obsługa wsparcia w ramach działania „Grupy producentów rolnych” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 odbywa się w Oddziałach Regionalnych ARiMR właściwych ze względu na siedzibę grupy producentów rolnych w dwóch etapach:
Etap I: - złożenie przez grupę producentów rolnych wniosku o przyznanie pomocy finansowej w terminie 6 miesięcy od dnia wpisu grupy do rejestru przez właściwego marszałka województwa. Grupy wpisane do rejestru od dnia 1 stycznia 2007 r. do dnia wejścia w życie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 kwietnia 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Grupy producentów rolnych” objętej Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 (Dz. U. Nr 81, poz. 550) składają wnioski o przyznanie pomocy w terminie do dnia 31 grudnia 2007 r.
Dyrektor Oddziału Regionalnego ARiMR, właściwy ze względu na siedzibę grupy, przyznaje w drodze decyzji administracyjnej pomoc finansową, w terminie 60 dni od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy finansowej. Wniosek ten składany jest tylko raz.
Etap II: – złożenie przez grupę producentów rolnych wniosku o płatność w ciągu 30 dni po zakończeniu danego roku działalności (tj. 12 miesięcy od dnia wydania decyzji
o wpisaniu grupy do rejestru przez właściwego marszałka województwa). Dyrektor Oddziału Regionalnego ARiMR, właściwy ze względu na siedzibę grupy, przyznaje środki finansowe w drodze decyzji administracyjnej, w terminie 90 dni od dnia złożenia wniosku o płatność. Wypłaty pomocy za dany okres dokonuje się w terminie 60 dni od dnia, w którym decyzja stała się ostateczna. W okresie objętym wsparciem grupa może złożyć 5 wniosków o płatność.
Grupa producentów rolnych może otrzymać wsparcie tylko raz w ciągu swojej działalności, niezależnie od tego czy źródłem tej pomocy był budżet krajowy czy budżet UE.
VII. INNE FORMY POMOCY DLA GRUP PRODUCENTÓW ROLNYCH

• Kredyt preferencyjny- linia nGP
• Zwolnienie z podatku od nieruchomości zajętych przez grupę producentów rolnych dla prowadzenia działalności zgodnie z aktem założycielskim
• Zwolnienie z podatku dochodowego w ramach obrotu produktem lub grupą produktów dla których powstała GPR
ODPOWIEDZ