18/19 Października "KARTAWIK 2014"

Awatar użytkownika
delia

Re: 18/19 Października "KARTAWIK 2014"

Post autor: delia »

Szkoda tylko, że tak naprawdę żaden z nich nie jest ogarem.
Oj tam, oj tam. Startowały jako ogary i jako ogary wygrały, więc gratulacje jako ogarom się należą!
Robienie konkursu w dniu kiedy jest najważniejsza wystawa w roku. No nie wiem
:zgoda: Ktoś faktycznie nie pomyślał i nie spojrzał w kalendarz. A tak na marginesie to nikt się nie chwali wynikami z wystawy :niewka:
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

qzia pisze: Robienie konkursu w dniu kiedy jest najważniejsza wystawa w roku. No nie wiem. :niewka: :mysl_1: Może specjalnie. ;) ;) ;)
Prawdę mówiąc to wystawa chyba bardziej zaczęła się robić wtedy kiedy konkurs bo dość mocno przesunęła się w czasie - kiedyś była zdecydowanie bliżej 11 listopada ;)
Założę wątek wystawowy to może dowiemy się jak stawka i jak poszło ;)

No i mam nadzieję, że może ktoś zdradzi jak było w niedzielę w Jarach.
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

qzia pisze:
gryfna pisze:Trzy ogary na pudle! Piękny widok! Gratulacje! :)
:mysl_1: :mysl_1: Szkoda tylko, że tak naprawdę żaden z nich nie jest ogarem. ;) ;) Powinno to dać do myślenia albo nam albo organizatorom konkursu.
Qzia tak naprawdę to Zagaj jest w 50% ogarem :jezyk: .
Choć mnie nie było w pierwszym dniu konkursu, a wiedząc wcześniej ile jest ogarów zgłoszonych, też mi to dało do myślenia w jakim kierunku to idzie, gdzie Ci ludzie z ogarami przecież populacja ogara wzrasta i zainteresowanie rasą również ....? Więcej hodowli, więcej miotów, znacznie liczniejsze mioty...? :niewka: :niewka:
Ja Kasiu na Twoim miejscu mając taką gromadę ogarów wytypowałabym reprezentację na Poznań i na Jary tym bardziej, że użytkowo pojęcie również mają.
Jeszcze poza Twoimi psiakami, wydałaś dwa mioty, które też można zachęcić do pracy użytkowej na tak ważnym konkursie, Twoje chłopaki miały krycia i też już można pracować nad tymi psiakami aby w przyszłych latach miał kto na Kartawika przyjeżdżać.
Dlaczego poza Awrą z Przewiesia uczestniczą w konkursie 3 ogary i to właśnie takie ogary i to one stają na pudłach ....?
Z jednej strony piękne wyniki, piękna promocja i proporcja w stosunku do mniejszych braci gończych 4:2, z drugiej czemu tak mało zgłoszeń ...?
Powodów jak dla mnie jest kilka, nie ma sensu ich wypisywać, ale nie uważam że termin Poznania jest największym powodem braku chętnych. Usłyszałam jeszcze przed konkursem takie wytłumaczenie i pozwoliłam sobie wejść na ilości zgłoszonych psów do Poznania. W sobotę i niedzielę było zgłoszonych 13 ogarów więc szału i wielkiego zainteresowania "najważniejszą" wystawą nie było. Przypominam, że dla każdej rasy to Wystawa Klubowa powinna być najważniejsza, choć to moje myślenie i nie chcę się z nim narzucać.
Chciałam jeszcze zaznaczyć, że na klubówce było 28 psiaków, a we Wrocławiu 21 i to były wystawy na których w tym roku było najwięcej ogarów, choć to też nie są ilości powalające i część psów na te wystawy trzeba było zachęcać. Miłe bardzo, że dali się zachęcić.
Poza tym Kasia przed Wystawą Klubową w Opolu odbył się konkurs dla dzikarzy i tropowców dla ogarów i gończych, chciałam przypomnieć, że stawiło się tam również 3 ogary (w tym jeden nie ogar ;)) i wtedy nie odbywała się wystawa Poznaniu. Te 3 ogary przy 17 gończych również dzielnie sobie radziły broniąc honoru rasy.
Nie chcę tym wpisem nikomu nic wypominać, ale chcę uświadomić że:
- dla chcącego nie ma nic trudnego
- zawsze można tak zaplanować aby być raz na ważnej wystawie, drugim razem na ważnym konkursie.
Oprócz tego, takim wpisem "żaden z nich nie jest ogarem" pokazujemy swój stosunek do tych psów. Rozumiem, że może być dokładnie taki, tylko skoro tak piszemy/mówimy pokażmy swoje prawdziwe ogary i następnym razem na Kartawiku będzie zgłoszonych 6 ogarów w tym 3 nie ogary bo tło musi być :jezyk_3: .

Co do tego czy termin Jar jest specjalnie taki jak Poznań to już AniaW napisała kto komu wszedł w drogę.
Chciałam jeszcze nadmienić, że w 2006 roku była "światówką" w Poznaniu jeśli się nie mylę było 62 ogary, a w tym samym roku w Jarach (już to też kiedyś pisałam) było 6 psów w tym 3 ogary(Aria, Astra,Pasia) i 3 gończe.
Można teraz zrobić sobie, innym osobom, hodowcom (nie wiem?) rachunek sumienia i zadać pytanie( nie raz już zadawane) gdzie te ogary są?
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo

No dobra powiedziałam powyżej co mi na sercu leży i głowę męczy, teraz powiem jak było drugiego dnia na konkursie w Jarach dla psów startujących w parami.
Pogoda cudowna, grzybiarzy i spacerowiczów sporo. Goście w postaci Ewy z Aresem, Artura od Ciętej, Mięty z pańciostwem zawitali i towarzystwa dotrzymywali :piwko: .
Rozpoczęcie było o godzinie 9, zgłoszonych było 7 par, w tym 2 pary ogarów (Vik z Wilią oraz Zagaj z Awrą). Z tego 6 psów uzyskało dyplom I stopnia, 5 II stopnia i 3 psy tym razem nie sprawdziły się w zagrodzie.
Wilia dyplom I st. lokata II,zaraz za gończą zgłoszoną jako oszczekiwacz.
Vik dyplom I st. lokata V, ścieżka nie poszła idealnie chłopakowi, choć w zagrodzie super pracował i głos mi się jego bardzo podoba :).
Zagaj dyplom I st. lokata VI, niestety partnerce Zagaja nie poszło mając maxymalną ilość punktów nie miał oceny za pracę w parze i dlatego lokata VI.
Dodatkowa Wilia dostała nagrodę od naszego kolegi MaciejaSz dla najlepszego ogara, oraz Zagaj za odnalezienie dzika w zagrodzie w najszybszym czasie 36 sek.
Konkurs w Jarach jak zawsze bardzo miło wspominamy z Tomkiem. Pojawiły się 2 jak dla mnie bardzo ładne i dość młode ( w tamtym roku jeden z nich był) gończe polskie kolegi z Częstochowy.
Była ekipa z Politechniki Wrocławskiej nagrywająca szczekania psów w zagrodzie do pracy naukowej dotyczącej odstraszania dzikiej zwierzyny w mieście - ciekawe co wyjdzie.
Niestety czas zleciał bardzo szybko więc już zostały tylko wspomnienia:
Załączniki
Rozpoczęcie.
Rozpoczęcie.
Chłopaki.
Chłopaki.
Buziak o poranku.
Buziak o poranku.
Ares łapie słonko.
Ares łapie słonko.
Wilia się rozkosznie opalała.
Wilia się rozkosznie opalała.
Vik poważny pies.
Vik poważny pies.
Oczekiwanie na wejście.
Oczekiwanie na wejście.
Nowe ogrodzenie w Jarach.
Nowe ogrodzenie w Jarach.
Zagaj z prawej, loszka z lewej.
Zagaj z prawej, loszka z lewej.
Loszka w słonku, Zagaj w cieniu.
Loszka w słonku, Zagaj w cieniu.
Wspólne łapanie słonka.
Wspólne łapanie słonka.
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

kasiawro pisze:
qzia pisze:
gryfna pisze:Trzy ogary na pudle! Piękny widok! Gratulacje! :)
:mysl_1: :mysl_1: Szkoda tylko, że tak naprawdę żaden z nich nie jest ogarem. ;) ;) Powinno to dać do myślenia albo nam albo organizatorom konkursu.
Qzia tak naprawdę to Zagaj jest w 50% ogarem :jezyk: .
:mysl_1: No tak. Tylko które 50% tak pięknie pracuje w zagrodzie. :jezyk_3:
kasiawro pisze: Ja Kasiu na Twoim miejscu mając taką gromadę ogarów wytypowałabym reprezentację na Poznań i na Jary tym bardziej, że użytkowo pojęcie również mają.
Problem w tym, że nie o ogary chodziło w Poznaniu. Zbyś pojechał tylko jako rezerwowy pies dla Kuby. Przy sędziach jacy oceniali wiadomo było, że nie wygra. :niewka: :niewka:
kasiawro pisze: Jeszcze poza Twoimi psiakami, wydałaś dwa mioty, które też można zachęcić do pracy użytkowej na tak ważnym konkursie, Twoje chłopaki miały krycia i też już można pracować nad tymi psiakami aby w przyszłych latach miał kto na Kartawika przyjeżdżać.
A ile dzieci z Twoich Kasiu miotów było teraz w Jarach? ;) ;)

Wracając do 3 ogaronieogarów to co najmniej 2 z nich ogromnie mi się podoba. A co do jednego mam nawet pewne plany. Nie zmienia to faktu, że nie są to ogary. Przykre lub raczej znamienne jest to, że najważniejszy konkurs dla ogarów wygrywają nieogary. Jak dla mnie świadczy to o tym co już kiedyś pisałam, a mianowicie o tym, że ogar powoli staje się psem familijno-kanapowym. Oby nie spotkał go los labradora.
Awatar użytkownika
qzia
Kontakt:

Gratuluję i bardzo żałuję, że nie mogłam być. Jeśli moje plany na przyszły sezon wypalą to kto wie, może Psia Cometa pojawi się i w Jarach. :mysl_1: :mysl_1: :mrgreen: Na pewno duchem tak. :mrgreen:
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo

Cd. relacji:
Załączniki
Sędzia główny Ryszard Nowicki.
Sędzia główny Ryszard Nowicki.
Kolejna ogarza para.
Kolejna ogarza para.
Zagrodowe zbiory.
Zagrodowe zbiory.
Ekipa przy dziku.
Ekipa przy dziku.
Trochę relaksu w Jarach.
Trochę relaksu w Jarach.
Jedni leżeli, inni kosili.
Jedni leżeli, inni kosili.
Keja, Kania, Zagaj.
Keja, Kania, Zagaj.
Ogłoszenie wyników.
Ogłoszenie wyników.
Sygnaliści.
Sygnaliści.
Zdjęcie pamiątkowe.
Zdjęcie pamiątkowe.
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo

qzia pisze: :mysl_1: No tak. Tylko które 50% tak pięknie pracuje w zagrodzie. :jezyk_3:
Dokładnie to samo, które jak ma możliwość pracuje w lesie :D
qzia pisze: Problem w tym, że nie o ogary chodziło w Poznaniu. Zbyś pojechał tylko jako rezerwowy pies dla Kuby. Przy sędziach jacy oceniali wiadomo było, że nie wygra. :niewka: :niewka:
To tym bardziej nie rozumiem Twojego braku zainteresowania Jarami.
qzia pisze: A ile dzieci z Twoich Kasiu miotów było teraz w Jarach? ;) ;)
W tym roku nikogo, choć rozmowy z wszystkimi które mogłyby być były :) .
Sorry Kasia, ale takie rozmowy na zasadzie licytowania się są dla mnie na poziomie przedszkola.
qzia pisze: Przykre lub raczej znamienne jest to, że najważniejszy konkurs dla ogarów wygrywają nieogary. Jak dla mnie świadczy to o tym co już kiedyś pisałam, a mianowicie o tym, że ogar powoli staje się psem familijno-kanapowym. Oby nie spotkał go los labradora.
Kasia to się nie tyczy Ciebie, są to moje przemyślenia dotyczące Twojego wpisu powyżej.
Jeśli nadal będziemy się zasłaniać tym, że jest coś innego w tym czasie, sprzedawać ogary mówiąc na "potrzeby rynku", że "w naszej hodowli" są ogary bez instynktu myśliwskiego albo przeginać znowu jeśli potrzeba w inną stronę to pewnie ogar będzie coraz częściej trafiał tylko na kanapę.
Choć ja uważam, że może się spełnić na kanapie, na wystawie i na konkursie.
Tylko musi się nam wszystkim chcieć - tyle na ten temat.
Awatar użytkownika
Ewka
Gadu-Gadu: 0

Post autor: Ewka »

Ogromne gratulacje i szczere wyrazy uznania :brawo_1: :szacun_1:
I dzięki za obie fotorelacje :szacun_1:
Byleby w sercu ciągle maj!
Awatar użytkownika
qzia
Kontakt:

Kasiu. Myślę, a wiesz dobrze o tym, że marze o Jarach od dawna. Zwłaszcza, że ;) ;) uważam moje psy za wybitnie uzdolnione użytkowo. :jezyk_3: Niestety jeśli chodzi o Kubę to on stoi na samej górze i chwili największego stresu, jakim był dla niego poznański finał MP, nie zostawiłabym go bez wsparcia. Zwłaszcza, że mój mąż został oddelegowany do opieki nad dziećmi, ciężarnymi i paniami w połogu. W czym zresztą się doskonale sprawdził. :piwko: :piwko:
ODPOWIEDZ