Re: Wypieki
: niedziela 16 paź 2011, 23:49
SZARLOTKA Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
SKŁADNIKI:
- 225 g margaryny,
- 350 g mąki krupczatki
- 4 jajka (rozdzielone)
- 4, 5 jabłek
- szklanka cukru pudru
- 2 małe op. cukru waniliowego
- cynamon
- kaszka manna
WYKONANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Na stolnicy posiekać mąkę, margarynę (powinna być twarda, z lodówki) i cukier waniliowy, następnie dodać żółtka i jeszcze trochę posiekać. Sypkie ciasto (nie zagniatać) przełożyć do miski i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki na spodeczek przełożyć 3 łyżki ciasta (na rant), 2/3 pozostałego ciasta wsypać do tortownicy (o średnicy ok. 25 cm) lub na blachę i lekko przygnieść ręką lub łyżką. Ciasto ze spodeczka zagnieść, zrobić wałeczki i uformować z nich palcami rant na obwodzie tortownicy (blachy). Spód obsypać cienką warstwą manny.
Jabłka obrać, przekroić , wydrążyć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż i w poprzek na mniejsze części. Włożyć do miski, dodać dwie czubate łyżki manny i wymieszać. Wyłożyć na przygotowany spód, posypać cynamonem.
Pozostałą część sypkiego ciasta równomiernie rozsypać po powierzchni jabłek, jeżeli jakieś jabłka będą widoczne to przykryć je manną.
W naczyniu ubić na sztywno białka z cukrem pudrem, a następnie dodać wiórki i wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta (trudno się rozsmarowuje), wstawić do piekarnika i upiec. Uważać, aby zbyt mocno nie spiec piany.
PS
kaszka manna pełni rolę pochłaniacza wilgoci
SKŁADNIKI:
- 225 g margaryny,
- 350 g mąki krupczatki
- 4 jajka (rozdzielone)
- 4, 5 jabłek
- szklanka cukru pudru
- 2 małe op. cukru waniliowego
- cynamon
- kaszka manna
WYKONANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Na stolnicy posiekać mąkę, margarynę (powinna być twarda, z lodówki) i cukier waniliowy, następnie dodać żółtka i jeszcze trochę posiekać. Sypkie ciasto (nie zagniatać) przełożyć do miski i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki na spodeczek przełożyć 3 łyżki ciasta (na rant), 2/3 pozostałego ciasta wsypać do tortownicy (o średnicy ok. 25 cm) lub na blachę i lekko przygnieść ręką lub łyżką. Ciasto ze spodeczka zagnieść, zrobić wałeczki i uformować z nich palcami rant na obwodzie tortownicy (blachy). Spód obsypać cienką warstwą manny.
Jabłka obrać, przekroić , wydrążyć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż i w poprzek na mniejsze części. Włożyć do miski, dodać dwie czubate łyżki manny i wymieszać. Wyłożyć na przygotowany spód, posypać cynamonem.
Pozostałą część sypkiego ciasta równomiernie rozsypać po powierzchni jabłek, jeżeli jakieś jabłka będą widoczne to przykryć je manną.
W naczyniu ubić na sztywno białka z cukrem pudrem, a następnie dodać wiórki i wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta (trudno się rozsmarowuje), wstawić do piekarnika i upiec. Uważać, aby zbyt mocno nie spiec piany.
PS
kaszka manna pełni rolę pochłaniacza wilgoci