Wypieki
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: Wypieki
SZARLOTKA Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
SKŁADNIKI:
- 225 g margaryny,
- 350 g mąki krupczatki
- 4 jajka (rozdzielone)
- 4, 5 jabłek
- szklanka cukru pudru
- 2 małe op. cukru waniliowego
- cynamon
- kaszka manna
WYKONANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Na stolnicy posiekać mąkę, margarynę (powinna być twarda, z lodówki) i cukier waniliowy, następnie dodać żółtka i jeszcze trochę posiekać. Sypkie ciasto (nie zagniatać) przełożyć do miski i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki na spodeczek przełożyć 3 łyżki ciasta (na rant), 2/3 pozostałego ciasta wsypać do tortownicy (o średnicy ok. 25 cm) lub na blachę i lekko przygnieść ręką lub łyżką. Ciasto ze spodeczka zagnieść, zrobić wałeczki i uformować z nich palcami rant na obwodzie tortownicy (blachy). Spód obsypać cienką warstwą manny.
Jabłka obrać, przekroić , wydrążyć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż i w poprzek na mniejsze części. Włożyć do miski, dodać dwie czubate łyżki manny i wymieszać. Wyłożyć na przygotowany spód, posypać cynamonem.
Pozostałą część sypkiego ciasta równomiernie rozsypać po powierzchni jabłek, jeżeli jakieś jabłka będą widoczne to przykryć je manną.
W naczyniu ubić na sztywno białka z cukrem pudrem, a następnie dodać wiórki i wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta (trudno się rozsmarowuje), wstawić do piekarnika i upiec. Uważać, aby zbyt mocno nie spiec piany.
PS
kaszka manna pełni rolę pochłaniacza wilgoci
SKŁADNIKI:
- 225 g margaryny,
- 350 g mąki krupczatki
- 4 jajka (rozdzielone)
- 4, 5 jabłek
- szklanka cukru pudru
- 2 małe op. cukru waniliowego
- cynamon
- kaszka manna
WYKONANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Na stolnicy posiekać mąkę, margarynę (powinna być twarda, z lodówki) i cukier waniliowy, następnie dodać żółtka i jeszcze trochę posiekać. Sypkie ciasto (nie zagniatać) przełożyć do miski i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki na spodeczek przełożyć 3 łyżki ciasta (na rant), 2/3 pozostałego ciasta wsypać do tortownicy (o średnicy ok. 25 cm) lub na blachę i lekko przygnieść ręką lub łyżką. Ciasto ze spodeczka zagnieść, zrobić wałeczki i uformować z nich palcami rant na obwodzie tortownicy (blachy). Spód obsypać cienką warstwą manny.
Jabłka obrać, przekroić , wydrążyć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż i w poprzek na mniejsze części. Włożyć do miski, dodać dwie czubate łyżki manny i wymieszać. Wyłożyć na przygotowany spód, posypać cynamonem.
Pozostałą część sypkiego ciasta równomiernie rozsypać po powierzchni jabłek, jeżeli jakieś jabłka będą widoczne to przykryć je manną.
W naczyniu ubić na sztywno białka z cukrem pudrem, a następnie dodać wiórki i wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta (trudno się rozsmarowuje), wstawić do piekarnika i upiec. Uważać, aby zbyt mocno nie spiec piany.
PS
kaszka manna pełni rolę pochłaniacza wilgoci
- Załączniki
-
- SZARLOTKA
- DSCF1974.JPG (108.4 KiB) Przejrzano 1855 razy
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 paź 2011, 14:21 przez 1e2w3a, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Posty: 261
- Rejestracja: piątek 20 lut 2009, 16:04
Re: Wypieki
To jedne z moich ulubionych ciast, na ciepło pół blachy mogę zeżreć 

Re: Wypieki
Węszynosko - Twój przepis rewelacyjny. Zrobiłam ciasteczka - część z oscypkiem cześć z dżemem i zniknęły momentalnie.
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Wypieki
hania
cieszę się ogromnie

- miszakai
- Posty: 4790
- Rejestracja: piątek 17 paź 2008, 18:13
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Bory Tucholskie
- Kontakt:
Re: Wypieki
KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA DLA OPORNYCH
2 żółtka
100 g cukru
200 g masła
250 g mąki
Masło, cukier i żółtka wymieszać razem (utrzeć na jednolitą masę), dodać mąkę i wszystko razem wymieszać. W ok. 3-4 mm grubości placku wykrawamy kieliszkiem okrągłe ciasteczka. Na środku ciasteczka kładziemy dżem lub marmoladę – jak kto lubi. Proponuję żurawinę.
Ja nie lubię ale można posmarować białkiem, coby się bardziej zrumieniły.
Wkładamy do nagrzanego do ok. 190 C piekarnika na ok. 15-20 min.
Ciasteczka gotowe, smacznego. Nie zjedzcie wszystkich na ciepło. Na Święta zrobię te i cynamonki forumowe
Fotki na zachętę. U nas kształty urozmaicone - z przodu jest rakieta, żeby nie było wątpliwości
, jest też lecący ptaszor a jak się już nie chce kolejny raz zwijać ciasta to i różne rozgwiazdy z wykrawków 
2 żółtka
100 g cukru
200 g masła
250 g mąki
Masło, cukier i żółtka wymieszać razem (utrzeć na jednolitą masę), dodać mąkę i wszystko razem wymieszać. W ok. 3-4 mm grubości placku wykrawamy kieliszkiem okrągłe ciasteczka. Na środku ciasteczka kładziemy dżem lub marmoladę – jak kto lubi. Proponuję żurawinę.
Ja nie lubię ale można posmarować białkiem, coby się bardziej zrumieniły.
Wkładamy do nagrzanego do ok. 190 C piekarnika na ok. 15-20 min.
Ciasteczka gotowe, smacznego. Nie zjedzcie wszystkich na ciepło. Na Święta zrobię te i cynamonki forumowe

Fotki na zachętę. U nas kształty urozmaicone - z przodu jest rakieta, żeby nie było wątpliwości


- Załączniki
-
- Zdjęcie0076.jpg (155.14 KiB) Przejrzano 1581 razy
-
- Zdjęcie0073.jpg (180.92 KiB) Przejrzano 1582 razy
-
- Zdjęcie0077.jpg (126.91 KiB) Przejrzano 1583 razy