Czy jest coś, co Etna bardzo lubi? Czy jest jakaś komenda, którą ma perfekto opanowaną tak, że w zasadzie wykonuje ją odruchowo (jakakolwiek)? I jeszcze jedna sprawa - jak ją przywołujecie ( tak normalnie i na co dzień)?
i to też jedna z tych cech, która mi w ogarach bardzo odpowiada...martaimicho pisze:[...]
w moim psie podoba mi sie bardzo,że nie ujada.patrzy rozbawiony(mam takie wrażenie) na psy ujadające..
tak jest u nas
Ok, ostrzeganie że coś się dzieje... Otwieranie przez sąsiadkę okna to też dla Ciebie ważne info, przed jakim musisz zostać ostrzeżona? Decyduj się, chcesz oduczyć, czy tylko znać genezę zachowań? A swoją drogą, jeśli ona tak reaguje, to może nie zostawiać jej samej na ogrodzie? Skoro to dla niej taka trauma te wszystkie dźwięki...EiMI pisze:Daria, karanie psa za szczekanie to trochę tak, jak karanie złotej rybki za spełnianie życzeń.
Pies jest od tego, żeby zasygnalizował, że coś się dzieje. Ona nie robi nic złego - nie warczy i nie atakuje. Nie ciąga za nogawki ludzi wchodzących na posesję.
Mnie nie chodzi o nauczenie psa, że szczekanie jest złe.