SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SAŁATKA Z BURAKÓW GOTOWANYCH (dla 3, 4 osób)
SKŁADNIKI:
- 6 - 8 buraków średniej wielkości
- 1 średnia cebula
- ocet lub sok z cytryny (lepszy, jeżeli surówka ma być przeznaczona dla dzieci)
- olej
- cukier, sól do smaku
WYKONANIE:
Buraczki ugotować, ostudzić, obrać ze skórki, poszatkować na tarce o grubych oczkach. Obrać cebulę i drobno pokroić w kosteczkę. Wymieszać z buraczkami. Dodać ocet (sok z cytryny), olej, cukier i sól do smaku i jeszcze raz wymieszać.
SKŁADNIKI:
- 6 - 8 buraków średniej wielkości
- 1 średnia cebula
- ocet lub sok z cytryny (lepszy, jeżeli surówka ma być przeznaczona dla dzieci)
- olej
- cukier, sól do smaku
WYKONANIE:
Buraczki ugotować, ostudzić, obrać ze skórki, poszatkować na tarce o grubych oczkach. Obrać cebulę i drobno pokroić w kosteczkę. Wymieszać z buraczkami. Dodać ocet (sok z cytryny), olej, cukier i sól do smaku i jeszcze raz wymieszać.
- Załączniki
-
- DSCF1981.JPG (111.17 KiB) Przejrzano 5264 razy
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
Dziś robiłam wątróbkę i zaserwowałam do niej surówkę z ogórków kiszonych i cebuli kerovynn7. Wszystkim smarowała, no i wreszcie było coś nowego.
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SURÓWKA Z KAPUSTY SŁODKIEJ Z OGÓRKAMI KISZONYMI
SKŁADNIKI:
- Kawałek kapusty
- ogórki kiszone (wg uznania)
- cebula czerwona (lub inna, może też być szczypiorek)
- olej
- cukier, sól do smaku.
WYKONANIE:
kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kosteczkę, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do smaku cukier i sól, polać olejem i wszystko wymieszać.
SKŁADNIKI:
- Kawałek kapusty
- ogórki kiszone (wg uznania)
- cebula czerwona (lub inna, może też być szczypiorek)
- olej
- cukier, sól do smaku.
WYKONANIE:
kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kosteczkę, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do smaku cukier i sól, polać olejem i wszystko wymieszać.
- Załączniki
-
- Surówka z kapusty słodkiej z ogórkami kiszonymi.
- DSCF1989.JPG (90.02 KiB) Przejrzano 5145 razy
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
KAPUSTA CZERWONA (na ciepło)
SKŁADNIKI:
kapusta czerwona
ocet, cukier, sól do smaku
olej
WYKONANIE:
Kapustę poszatkować i wrzucić do większego garnka. Zalać wrzątkiem do połowy wysokości zajętej przez kapustę. Dodać ocet cukier i sól (smak ma być kwaśno słodki) i gotować na większym ogniu często mieszając dotąd, dopóki woda całkowicie nie odparuje. Po dokładnym odparowaniu wody dodać olej.
SKŁADNIKI:
kapusta czerwona
ocet, cukier, sól do smaku
olej
WYKONANIE:
Kapustę poszatkować i wrzucić do większego garnka. Zalać wrzątkiem do połowy wysokości zajętej przez kapustę. Dodać ocet cukier i sól (smak ma być kwaśno słodki) i gotować na większym ogniu często mieszając dotąd, dopóki woda całkowicie nie odparuje. Po dokładnym odparowaniu wody dodać olej.
- Załączniki
-
- Kapusta czerwona ( na ciepło)
- DSCF2134.JPG (79.2 KiB) Przejrzano 5089 razy
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SURÓWKA Z KAPUSTY SŁODKIEJ Z KMINKIEM (klasyczna)
SKŁADNIKI:
kapusta słodka
marchewka
jabłko
cebula
olej
kminek (do smaku)
sól, cukier (do smaku)
sok z cytryny
WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w małą kostkę, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o większych oczkach, dodać sok z cytryny, sól, cukier, kminek, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
SKŁADNIKI:
kapusta słodka
marchewka
jabłko
cebula
olej
kminek (do smaku)
sól, cukier (do smaku)
sok z cytryny
WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w małą kostkę, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o większych oczkach, dodać sok z cytryny, sól, cukier, kminek, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
- Załączniki
-
- Surówka z kapusty słodkiej z kminkiem
- DSCF2129.JPG (94.48 KiB) Przejrzano 5087 razy
- aganowaczek
- Posty: 4360
- Rejestracja: poniedziałek 18 sty 2010, 14:32
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Koziegłówki
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
Zrobiłam dziś sałatkę wg Twojego przepisu... normalnie "moi" nie cierpią buraków i w ząbki ich kole, ale z cebulką to pyyyyyycha było1e2w3a pisze:SAŁATKA Z BURAKÓW GOTOWANYCH (dla 3, 4 osób)

W zamian moja "pekinka"
Skład:
pól małej pekinki drobno posiekanej
marchewka starta na tarce
cebula drobno posiekana
maly pomidor drobno pokrojony
mały ogórek świeży drobno pokrojony
groszek zielony
majonez do smaku
sól, pieprz
Wykonanie:
wszystko ze sobą połaczyć
doprawić do smaku
majonezu dodac tyle, żeby było spoiste

Niestety ze względu na majonez nie jest mało kaloryczne

Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK 
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
Fajnie, że smakowało, a ja na dniach pewnie zrobię pekińską wg twojego przepisu, bo moi to lubią nowości, a jarzyn spożywamy dużo. Pozdrawiam
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SAŁATA LODOWA W SOSIE VINAIGRETTE (dla 3, 4 osób)
SKŁADNIKI:
- główka sałaty lodowej średniej wielkości
- sok z 1/3 cytryny
- 2 płaski łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
WYKONANIE:
Najpierw trzeba przyrządzić sos.
Wycisnąć sok z cytryny. Dodać cukier i sól. Rozmieszać łyżeczką wszystkie składniki, a następnie dodać olej i jeszcze raz wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników (powstanie zawiesina o białawym zabarwieniu). Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę (albo roztarty nożem wraz z solą na deseczce) czosnek.
Oderwać liście z główki sałaty, wymyć i osuszyć, np. ręcznikiem papierowym. Porozrywać palcami na mniejsze części. Włożyć do salaterki, wlać sos i wymieszać. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, gdyż po pewnym czasie sałata więdnie i zaczyna puszczać soki.
SKŁADNIKI:
- główka sałaty lodowej średniej wielkości
- sok z 1/3 cytryny
- 2 płaski łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
WYKONANIE:
Najpierw trzeba przyrządzić sos.
Wycisnąć sok z cytryny. Dodać cukier i sól. Rozmieszać łyżeczką wszystkie składniki, a następnie dodać olej i jeszcze raz wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników (powstanie zawiesina o białawym zabarwieniu). Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę (albo roztarty nożem wraz z solą na deseczce) czosnek.
Oderwać liście z główki sałaty, wymyć i osuszyć, np. ręcznikiem papierowym. Porozrywać palcami na mniejsze części. Włożyć do salaterki, wlać sos i wymieszać. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, gdyż po pewnym czasie sałata więdnie i zaczyna puszczać soki.
- Załączniki
-
- Sałata lodowa w sosie vinaigrette
- DSCF2422.JPG (88.08 KiB) Przejrzano 4931 razy
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SAŁATA ZIELONA W SOSIE VINAIGRETTE - inaczej
SKŁADNIKI:
- średnia główka sałaty
- sos vinagreitte (składniki i wykonanie podano w poprzednim przepisie)
WYKONANIE:
Przyrządzić sos vinagreitte w trochę większej ilości.
Oddzielić ostrożnie wszystkie liście z główki sałaty, umyć je nie gniotąc i nie łamiąc, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane liście kłaść (po jednym) na deseczce i smarować je za pomocą pędzelka sosem (pamiętać o cząstkach czosnku, który lubi opadać na dno). Liście układać na talerzu jeden na drugim.
SKŁADNIKI:
- średnia główka sałaty
- sos vinagreitte (składniki i wykonanie podano w poprzednim przepisie)
WYKONANIE:
Przyrządzić sos vinagreitte w trochę większej ilości.
Oddzielić ostrożnie wszystkie liście z główki sałaty, umyć je nie gniotąc i nie łamiąc, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane liście kłaść (po jednym) na deseczce i smarować je za pomocą pędzelka sosem (pamiętać o cząstkach czosnku, który lubi opadać na dno). Liście układać na talerzu jeden na drugim.
- Załączniki
-
- Sałata zielona w sosie vinaigrette - inaczej
- DSCF2542.JPG (92.74 KiB) Przejrzano 4784 razy
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SURÓWKA Z KAPUSTY – chrupiąca.
SKŁADNIKI:
- kawałek głąba kapusty słodkiej wraz z częściami liści zawierających twarde i grube unerwienia (możemy też dodać twarde części z kapusty pekińskiej)
- kilka rzodkiewek
- jedna średnia marchewka
- kawałek pora (część jasnozielona lub biała)
- nieduża cebula czerwona (może też być żółta lub biała)
- dwa ogórki konserwowe
- trochę szczypiorku i koperku
- sos vinaigrette (może być bez czosnku)
WYKONANIE:
Przyrządzić sos vinaigrette (str.4 - sałata lodowa w sosie vinaigrette).
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć głąb z twardymi liśćmi i marchewkę (tarka powinna być ostra, a naczynie w którym ścieramy – wyższe ścianki, aby nie „pryskało” na boki). Por, ogórki i rzodkiewki pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, szczypiorek i koperek rozdrobnić. Wlać wcześniej przygotowany sos i wymieszać.
SKŁADNIKI:
- kawałek głąba kapusty słodkiej wraz z częściami liści zawierających twarde i grube unerwienia (możemy też dodać twarde części z kapusty pekińskiej)
- kilka rzodkiewek
- jedna średnia marchewka
- kawałek pora (część jasnozielona lub biała)
- nieduża cebula czerwona (może też być żółta lub biała)
- dwa ogórki konserwowe
- trochę szczypiorku i koperku
- sos vinaigrette (może być bez czosnku)
WYKONANIE:
Przyrządzić sos vinaigrette (str.4 - sałata lodowa w sosie vinaigrette).
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć głąb z twardymi liśćmi i marchewkę (tarka powinna być ostra, a naczynie w którym ścieramy – wyższe ścianki, aby nie „pryskało” na boki). Por, ogórki i rzodkiewki pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, szczypiorek i koperek rozdrobnić. Wlać wcześniej przygotowany sos i wymieszać.
- Załączniki
-
- Chrupiąca surówka z kapusty
- DSCF2703.JPG (144.44 KiB) Przejrzano 4669 razy