MWPR-KATOWICE -18.03.2011 - s. M. Wieremiejczyk-Wierzchowska

Archiwum - Wystawy w 2011 roku

Moderator: BACHMATsforanemroda

Awatar użytkownika
Karolina

Re: MWPR-KATOWICE -18.03.2011 - s. M. Wieremiejczyk-Wierzchowska

Post autor: Karolina »

swietne fotorelacje! gratulacje dla zwyciezców! ;) ja niestety nie zdążyłam ogarom żadnych zdjęć pstryknać ;) tutaj tylko jedno zdjęcie z bisów. Ogarowi bardzo pachniały smakołyki Chrobrego ;)
Obrazek
charty polskie...
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

W temacie Tropki:
fragment wzorca -Kolor (maść) sierści
Głowa i uszy z wyjątkiem nalotów z obu stron czaszki podpalane, uszy nieznacznie ciemniejsze od reszty. Nogi, podbrzusze i uda również podpalane. Korpus czarny lub ciemnoszary, prawie czarny, w staropolskim języku myśliwskim zwany podżartym. Podpalenie zasadniczo żółte, ma różne natężenie tej barwy aż do rdzawo – cynamonowej, najbardziej cenionej u ogara polskiego. Włos biały dopuszczalny w kształcie strzałki przez głowę aż do nosa, na piersiach, końcach łap i na końcu ogona. W czapraku czarnym, zachodzącym aż na głowę, wyraźne punkty nad oczami o kolorze podpalenia, czerń zachodząca aż na kufę dyskwalifikuje ogara polskiego.
A teraz prosze się przyjrzeć Tropce (zdjęcia niestety, nie oddają prawdy)
Wzorzec nie określa rozmiarów minimalnych czapraka. U Tropki jest on niewielki, rozjaśniony, ale nie można powiedzieć, że nie wystepuje. (Co ciekawe, rozmiar czapraka u ogara może się zmieniać z wiekiem.) Jak umaszczenie wpływa na oceny Tropki nie wiem, to sprawa pomiędzy Nią a Sędziami ;) Ale mieści się w ramach wzorca. Po raz kolejny też apeluję o trochę zaufania do sędziego -jeżeli suka schodzi z ringów z oceną doskonałą a nie wylatuje dyskwalifikowana, to jest w porządku.
S.
Wesna z Gończaków
Danusia
Kontakt:

Post autor: Danusia »

hania pisze:
Danusia pisze:
weszynoska pisze:Odżyłam deko, mózg zaczął mi pracować, chociaz nie do konca jeszcze :cry: ale...mam pytanie w związku z przyznanymi tytułami

Czy jeśli Zenek ma interchampionat a Afekt dostał res Cacib to czy przypadkiem nie jest tak, że cacib na niego przechodzi???

Nie mam jeszcze siły szukac w regulaminach :niewka:
Nie musi, bo myślę ze Zenek ma szansę na drugi Interchampion Wystawy. Myślę, ,ze jest potrzebny do drugiego Intera.
Nigdy nie słyszałam o czyms takim jak drugi Interchampion Wystawy :mysl_1:
Haniu odsyłam Cię do działu championów i specjalnie dla Ciebie klejam:

APEL
od 2009 jest możliwość uzyskania drugiego Inter Championa tj. patrz strona Związku Kynologicznego -Informator-Komunikaty FCI
-Międzynarodowy Champion Piękności /C.I.B./-2*CACIB-y ( w tym jeden z zagranicy) i certyfikat użytkowości,
-Międzynarodowy Champion Wystawy /C.I.E./-4*CACIB-y z trzech różnych krajów ( nie potrzebny jest certyfikat użytkowości)
dotyczy to tylko P.K.R.-ów
ZENEK ma Międzynarodowy Champion Piękności /C.I.B./ i brakuje mu Międzynarodowy Champion Wystawy /C.I.E./
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Danusia pisze:
hania pisze: Nigdy nie słyszałam o czyms takim jak drugi Interchampion Wystawy :mysl_1:
Haniu odsyłam Cię do działu championów i specjalnie dla Ciebie klejam:

APEL
od 2009 jest możliwość uzyskania drugiego Inter Championa tj. patrz strona Związku Kynologicznego -Informator-Komunikaty FCI
-Międzynarodowy Champion Piękności /C.I.B./-2*CACIB-y ( w tym jeden z zagranicy) i certyfikat użytkowości,
-Międzynarodowy Champion Wystawy /C.I.E./-4*CACIB-y z trzech różnych krajów ( nie potrzebny jest certyfikat użytkowości)
dotyczy to tylko P.K.R.-ów
ZENEK ma Międzynarodowy Champion Piękności /C.I.B./ i brakuje mu Międzynarodowy Champion Wystawy /C.I.E./
Znam regulaminy ;)
Ale nie przyszło mi do głowy, że to się nazywa drugi Interchampion.

CACIB rezerwowy (res. CACIB) może zostać przekształcony w CACIB na wniosek właściciela psa,
który otrzymał res. CACIB lub na wniosek krajowej organizacji kynologicznej, której jest on członkiem,
o ile spełnione zostaną następujące warunki:
- CACIB został przyznany psu, który jest już Międzynarodowym Championem Piękności
lub Wystawowym (tytuł potwierdzony przez FCI).
- CACIB został przyznany psu, który w dniu wystawy spełniał warunki do uzyskania tytułu
Międzynarodowego Championa Piękności lun Wystawowego.
- CACIB został przyznany psu, który nie posiada pełnego, trzypokoleniowego rodowodu uznanego
przez FCI.
- CACIB został przyznany psu zbyt młodemu (zgłoszenie do niewłaściwej klasy), aby mógł
pretendować do tego tytułu.
Danusia
Kontakt:

Post autor: Danusia »

Haniu jak chcesz możemy nazwać jako pierwszy lub równorzędny....myślę, ze nie w tym problem, a chodzi Ci o coś zupełnie innego.......ale to twój problem.
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

Jejku jaka moja Szajka jest nie fotogeniczna :placzek: a tyle dziewczyny próbowałyście jej fotkę strzelić ładną i nic :niewka: a powiedzcie mi na ringu jak biegałyśmy tez tak nieciekawie sie prezentuje-wiecie ja ją oglądam głównie na spacerach i tam prezencja jak dla mnie idealna ;)

Kasiwro takie fajne podsumowanie wrzuciła- chciałam dodać od siebie napisać kilka słów- dzięki fotkom mogę pooglądać te psy które przeoczyłam, Łoskot lepiej wygląda na żywo niz na fotkach, strasznie mi sie podoba Dusia- ale myślę że to zasługa Waszych blondasków że macie takie fajne psy :jezyk: i jeszcze jedno co powtarzałam Gryfnie kilka razy, której zresztą dziękuje za opiekę przed i po wystawową :piwko: Gryf to ideał ogara jak dla mnie jest przewspaniały- może nie ma rozbudowanej klaty ale mi to osobiście nie przeszkadza i wolę takie niż przerysowane, główka ogólnie cały zarys jego i ruch wypas a co najważniejsze charakter- jest po prostu cudny- ja się zakochałam :marzyc_2:
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
hania

Iza i Sławek pisze:W temacie Tropki:
fragment wzorca -Kolor (maść) sierści
Głowa i uszy z wyjątkiem nalotów z obu stron czaszki podpalane, uszy nieznacznie ciemniejsze od reszty. Nogi, podbrzusze i uda również podpalane. Korpus czarny lub ciemnoszary, prawie czarny, w staropolskim języku myśliwskim zwany podżartym. Podpalenie zasadniczo żółte, ma różne natężenie tej barwy aż do rdzawo – cynamonowej, najbardziej cenionej u ogara polskiego. Włos biały dopuszczalny w kształcie strzałki przez głowę aż do nosa, na piersiach, końcach łap i na końcu ogona. W czapraku czarnym, zachodzącym aż na głowę, wyraźne punkty nad oczami o kolorze podpalenia, czerń zachodząca aż na kufę dyskwalifikuje ogara polskiego.
A teraz prosze się przyjrzeć Tropce (zdjęcia niestety, nie oddają prawdy)
Wzorzec nie określa rozmiarów minimalnych czapraka. U Tropki jest on niewielki, rozjaśniony, ale nie można powiedzieć, że nie wystepuje. (Co ciekawe, rozmiar czapraka u ogara może się zmieniać z wiekiem.) Jak umaszczenie wpływa na oceny Tropki nie wiem, to sprawa pomiędzy Nią a Sędziami ;) Ale mieści się w ramach wzorca. Po raz kolejny też apeluję o trochę zaufania do sędziego -jeżeli suka schodzi z ringów z oceną doskonałą a nie wylatuje dyskwalifikowana, to jest w porządku.
S.
Dzięki Sławku.
Od siebie mogę dodać tyle, że mnie sie wcale kolor Tropki nie podoba, ale jak ją wybierałam to stwierdziłam, że ważniejsze jednak zdrowe oko. A jak na razie na wystawach zastrzeżenia do jej koloru miał jeden sędzia.
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

Haniu, umaszczenie Tropki też mi sie nie podoba ;)
Na ogara (nie tylko) należy zawsze spojrzeć dwa razy -Jak wyglada teraz i jak może wygladać jego potomstwo. Pigmentacja ciemna jest dominująca, więc potomstwo Tropki będzie bardziej ortodoksyjne (podejrzewam że pozostałe z miotu to "ciemniaczki") Pozwolę sobie przypomnieć
Cytrę ze Stadniny Cisowiec - nie tak jak Tropka, ale "blondynka" była :)
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
hania

W miocie z którego jest Tropka były na pewno jeszcze dwa takie jasne. A jak sie wybarwi miot po Tropce - zobaczymy - był i bardzo jasny piesek i kilka bardzo ciemnych.
Awatar użytkownika
iwonawas

Post autor: iwonawas »

Tropka(jaśniutka) + np. Karbon(murzyn :jezyk_3: ) = idealne umaszczenie ogara :piwko:
http://www.ism-soft.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ