Strona 19 z 24

Re: Wypieki

: środa 01 kwie 2015, 16:37
autor: nulka
kasiawro pisze:
nulka pisze: Bardzo trudno przekłada się kruchy placek z formy na deczkę i do pojemnika :mysl_1: Najlepiej jakby foremka miała zdejmowane boki .Ja mam zwykłą i przy przekładaniu się oczywiście pokruszył ,ale masą figową zebrałam go "do kupy" ;) Ten od Wilgi jeszcze suszę w piekarniku a potem zobaczymy czy się da przełożyć :mysl_1:
Ja już przy czytaniu przerażona jestem skomplikowaniem tego.
:) Może Ewcia zdradzi parę tajników :prosze_1:

Zastanawiam się jeszcze jaką polewę do figowego ,bo na razie goły i bosy :D a ten od Wilgi ma fajną kołderkę :)

Re: Wypieki

: środa 01 kwie 2015, 16:41
autor: nulka
Wilga pisze:Cygańskiego nie da się bezpiecznie przełożyć, beza się pokruszy a masa wypłynie!
A ja w tym roku będę eksperymentować z figowo- śliwkowym na andrucie. Zobaczymy co się uda?
Nie byłabym sobą ,że i cygański i figowy są deczko zmodyfikowane przeze mnie ;)
W cygańskim są śliwki i figi :) a w figowym troszkę więcej fig ( podwójna porcja i fig i orzechów )

Wilga idziesz na łatwiznę z tym andrutem :D

Re: Wypieki

: środa 01 kwie 2015, 16:43
autor: kasiawro
Nie ma co zdradzać, nawet nie będą próbowała przyswajać :).

Re: Wypieki

: środa 01 kwie 2015, 16:49
autor: miszakai
kasiawro pisze:Nie ma co zdradzać, nawet nie będą próbowała przyswajać :)
Lubię to :) Ja nawet książki się zrzekam:) Może Marta A się skusi? ;) :jezyk:

Re: Wypieki

: środa 01 kwie 2015, 16:54
autor: SARABANDA
No szacun dla dziewczyn :szacun_1:
ja mam mały wybór, będzie keks bezglutenowy :placzek:

Re: Wypieki

: środa 01 kwie 2015, 20:12
autor: Ewka
Nulcia, mam prostokątną formę z wyjmowanym dnem, tak, że wyjmowanie spodu mazurka jest bezproblemowe. Zwykle wierzch mazurka przyozdabiam lukrem cytrynowym, jest w przepisie, albo polewą z czekolady deserowej. Na polewach układam jeszcze połówki uprażonych migdałów.

Re: Wypieki

: środa 01 kwie 2015, 21:35
autor: Ania W
nulka pisze: Wilga idziesz na łatwiznę z tym andrutem :D
Ja wprawdzie nie jestem fanem mazurków i nie robię, ale mam inne ciasta ala mazurkowe, które robię na spodach z pokruszonych ciastek i masła. Jestem zachwycona prostotą i wszechstronnością takich spodów :)
Jak można iść na łatwiznę o trzeba :)

Re: Wypieki

: środa 01 kwie 2015, 21:40
autor: hania
nulka pisze: Wilga idziesz na łatwiznę z tym andrutem :D
Ale np ten śliwkowy, który ja robię jest lepszy na andrucie niż na cieście :niewka:

Re: Wypieki

: środa 01 kwie 2015, 21:42
autor: Wilga
A jak się robi spody na pokruszonych ciastkach - można to jeszcze zapiec?, bo szukam fajnego spodu do sernika.
A kto już degustował cygański?, figowy widzę, ze też naruszony

Re: Wypieki

: środa 01 kwie 2015, 21:43
autor: Wilga
Hania, a gdzieś znajdę Twój przepis? albo choć jakieś grubsze proporcje.