Strona 18 z 24
Re: Wypieki
: niedziela 29 mar 2015, 23:26
autor: SARABANDA
Chleb wyszedł super

, z chrupiącą skórką, bez zakalca, właśnie zjadłam piętkę, jeszcze trochę ciepłą. Chleb jest z mąki gryczanej, ryżowej, z amarantusa, skrobi ziemniaczanej, zmielonego siemienia. Przepis z blogu
http://www.olgasmile.pl" onclick="window.open(this.href);return false; . Dałam trochę za mało soli.
Już piekłam płaskie chlebki, coś w stylu chrupkiego z kaszy jaglanej, mąki gryczanej i skrobi kukurydzianej z olejem i ziołami, bez drożdży , też fajnie wyszedł, przepis ze smakomanii.
Przepis na placek poproszę, tylko te banany musiałabym czym zastąpić

Re: Wypieki
: poniedziałek 30 mar 2015, 08:57
autor: Ewka
Przepis na babę drożdżową, dość pracochłonną, ze starego numeru KUCHNI.
Kilka razy piekłam wg tego przepisu, ale temperaturę pieczenia nastawiam sporo wyższą...
Re: Wypieki
: poniedziałek 30 mar 2015, 10:05
autor: nulka
Przepis na placek poproszę, tylko te banany musiałabym czym zastąpić

Szukałam wczoraj w moich zakładkach i nie mogę znaleźć

W zeszłym roku piekłam go dosyć często i się przejadł .Szła mąka ryżowa dwie szklanki ,szklanka płatków owsianych ,dwa banany może można by było jabłkami zastąpić

i dwa jaja ,cukier ja daję ksylitol tak 3/4 szklanki i nie wiem czy jakiś olej był jeszcze i sodę oczyszczoną łyżeczkę dawałam .Banany z jajami miksowałam w blenderze i łączyłam z suchymi .Wychodziła masa taka jak do biszkoptu ,wylewałam na blachę i fajny ,biszkoptowaty placek wychodził .Jak znajdę to wkleję tutaj
Re: Wypieki
: poniedziałek 30 mar 2015, 10:06
autor: nulka
Przepis na placek poproszę, tylko te banany musiałabym czym zastąpić

Szukałam wczoraj w moich zakładkach i nie mogę znaleźć

W zeszłym roku piekłam go dosyć często i się przejadł .Szła mąka ryżowa dwie szklanki ,szklanka płatków owsianych ,dwa banany może można by było jabłkami zastąpić

i dwa jaja ,cukier ja daję ksylitol tak 3/4 szklanki i nie wiem czy jakiś olej był jeszcze i sodę oczyszczoną łyżeczkę dawałam .Banany z jajami miksowałam w blenderze i łączyłam z suchymi .Wychodziła masa taka jak do biszkoptu ,wylewałam na blachę i fajny ,biszkoptowaty placek wychodził .Jak znajdę to wkleję tutaj
Sorki ,ale nie mogę go usunąć ,dwa razy sie pyknęło

Re: Wypieki
: poniedziałek 30 mar 2015, 10:19
autor: SARABANDA
Dzięki nulka. To jeszcze jajka musiałabym zastąpić siemieniem.
Re: Wypieki
: poniedziałek 30 mar 2015, 10:40
autor: Ewka
O matko, to ile będzie ciasta w tym cieście?
Da się czymś jajka zastąpić?
Re: Wypieki
: poniedziałek 30 mar 2015, 13:16
autor: SARABANDA
Pewnie, właśnie siemieniem lnianym zaparzonym
Re: Wypieki
: środa 01 kwie 2015, 16:17
autor: nulka
Zrobiłam mazurek figowy od Ewy i robię cygański od Wilgi
Bardzo trudno przekłada się kruchy placek z formy na deczkę i do pojemnika

Najlepiej jakby foremka miała zdejmowane boki .Ja mam zwykłą i przy przekładaniu się oczywiście pokruszył ,ale masą figową zebrałam go "do kupy"

Ten od Wilgi jeszcze suszę w piekarniku a potem zobaczymy czy się da przełożyć
Jedno jest pewne po takich małych podskubaniach

pyyyycha !

Re: Wypieki
: środa 01 kwie 2015, 16:22
autor: kasiawro
nulka pisze:
Bardzo trudno przekłada się kruchy placek z formy na deczkę i do pojemnika

Najlepiej jakby foremka miała zdejmowane boki .Ja mam zwykłą i przy przekładaniu się oczywiście pokruszył ,ale masą figową zebrałam go "do kupy"

Ten od Wilgi jeszcze suszę w piekarniku a potem zobaczymy czy się da przełożyć
Ja już przy czytaniu przerażona jestem skomplikowaniem tego.
Re: Wypieki
: środa 01 kwie 2015, 16:36
autor: Wilga
Cygańskiego nie da się bezpiecznie przełożyć, beza się pokruszy a masa wypłynie!
A ja w tym roku będę eksperymentować z figowo- śliwkowym na andrucie. Zobaczymy co się uda?