Jestem zaogończyk pisze: A ja myślałem, że zamknięto po pewnym jawnym przekręcie na Mazurach dotyczącym PKR-ów?!Kabaret!
@ Kasiawro musimy się kiedyś wymienić "ploteczkami" (czyli "podyskutować o Rasie").

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
Jestem zaogończyk pisze: A ja myślałem, że zamknięto po pewnym jawnym przekręcie na Mazurach dotyczącym PKR-ów?!Kabaret!
@ Kasiawro musimy się kiedyś wymienić "ploteczkami" (czyli "podyskutować o Rasie").
ania N pisze:Wystarczy przyjrzeć się matce naturze. Każda zamknięta genetycznie populacja zagrożona jest wystąpieniem poważnych wad a nawet stopniowym wymieraniem. Nikt tu nic nowego nie wymyślił.
Czy ktoś mi wytłumaczyIza i Sławek pisze:Daleki jestem od oceny obu psów. Decyzje o otwarciu KW dla nich wydała GKH przy ZG ZKwP z pewnymi obostrzeniami, min. jeżeli mają być użyte w hodowli jako reproduktory, to tylko w połaczeniu z suką o pełnej PKR.
Niestety, ale tego typu poglądy sprawiają, że u psów rasowych pula genów się znacznie zmniejsza. Do tego psy hoduje się praktycznie tylko dla wyglądu, krzyżuje się je bez badań dążąc do uzyskania tzw. ideału pasującego do wzorca, który czasem nie ma nic wspólnego ze zdrowiem czy użytecznością. Dodawanie świeżej krwi, psów o pożądanych cechach może pomóc rasie przetrwać, inaczej zostaną psy wyglądające na ogary, ale słabe i chorowite.Iza i Sławek pisze:Jest opracowywany rozległy komentarz do wzorca Ogara Polskiego (coś podobnego jak posiadają PON-y) Będą tam zamieszczone grafiki poglądowe Ogara nieistniejącego -wzorcowego. Ułatwi to pracę sędziom a przede wszystkim, hodowcom bo będzie "czarno na białym" czego się od nas wymaga. A co do KW -Ja jestem "zainfekowany" poglądami Dr. Ściesińskiego który był, delikatnie to ujmując, bardzo sceptyczny do idei wprowadzania "świeżej krwi" Twierdził, że "szukanie kundli" to "sztuka dla sztuki, a raczej kiczu". Jako przykład podawał GP z domieszką Wyżła Węgierskiego -kto widział ten wie, mimo że oficjalnie WW to one nawet na wystawach nie widziały![]()
Twierdził, że populacja OP jest na tyle liczna, że każdą akurat wymaganą cechę, można uzyskać korzystając z istniejących w PKR osobników.
Niestety, Pana Kazimierza nie ma już wśród nas. Ale postaram sie zadać pytania, które znając Go, też by zadał
- Po co ta "świeża krew"
-Jak chcecie poprawić cechę np. kształt czaszki, kufy, noszenie ogona używając do tego reproduktora o którym tak naprawdę nic nie wiecie ? Bo czy wiadomo jak wygląda rodzeństwo tego psa ? Jakie cechy charakteru mieli rodzice, jakie wady mieli dziadkowie ?
Jaką macie pewność, że ta "świeża krew" jest zdrowa, bez wad? Jaką macie pewność, że to po prostu nie jest potomstwo psów które nie uzyskały uprawnień hodowlanych i tylko została do tego dorobiona ideologia?
Jak dla mnie, jedynym widocznym rezultatem wpuszczania "świeżej krwi" jest to, że Ogary są coraz mniej wyrównane -Ale co tam, zawsze można wymyślić sobie usprawiedliwienie w rodzaju: typ użytkowy, lepiej pracuje w lesie...