Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj oraz nasza Fatra Sfora Nemroda i ich wspólna Jagna.

Awatar użytkownika
BasiaM

Re: Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj

Post autor: BasiaM »

Jak dla mnie też okrutny ten film :niewka:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Ja myślę, że oni od najmłodszych lat szkolą te psy, żeby nie jadły bez sygnału. U mnie tak robią laby. Zanim nie usiądą spokojnie 30 s i nie poczekają aż postawię miski, to nie dostaną. :obraza_1: Ale one są tylko 2. :brawo_1:
Muszą eliminować psy z przeniesioną agresją. Bo inaczej byłby niezły kocioł.
Psy nie wyglądają na jakieś bardzo zastraszone.
Pozdrawiam Kasia
A jakby dać o jedną kość mniej niż psów? :mrgreen:
Awatar użytkownika
ania N
Gadu-Gadu: 0

Post autor: ania N »

To ja też coś wrzucę w ramach zasmiecania ;)

http://www.youtube.com/watch?v=A-VtGJPM ... ideo_title" onclick="window.open(this.href);return false;

Ogólnie to jestem pod wrażeniem karności tych psów i wcale mi nie wyglądają na nieszczęśliwe.
Dobrze, że we Francji kultywuje się prawdziwą gończarską tradycję.
pozdrawiam Jacek
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Pooglądajcie sobie pozostałe filmiki. Nie chciałabym być w skórze kogoś kto upadnie wśród tych psów. :strach_2: A jak atakują dzika. Nie dziwię się, że polowanie z gończymi jest zakazane.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Kasia przepraszam za offa.
Jacek, kto ma w Polsce kultywować tradycje gończarstwa. Myśliwy taki jak sołtys Kasi albo ktoś taki?
http://m.wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosc ... iecko.html" onclick="window.open(this.href);return false;
I nie wiem czy ewentualny personel jak w dawnych PGR-ach by psom żarcia na handel nie podkradał :jezyk_3:
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
ania N

ZbyszekC pisze: Jacek, kto ma w Polsce kultywować tradycje gończarstwa.
Np. miłośnicy jazdy konnej w towarzystwie psów :jezyk_3:

sorki! kończę offowanie na Kasi blogu :piwko:

Jacek
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Asiun pisze: Tylko, że przy tej ilości to mi się wydaje, że trudno w inny sposób opanować psy. Nie tylko do pokazów. Ale mogę się mylić - może ktoś bardziej się znający mógłby się wypowiedzieć w tej kwestii?
Ja nie jestem osobą znającą się na wychowywaniu takiej sfory psów, ale po swoich doświadczeniach z Zagajem, które bardzo dużo mnie nauczyły wiem, że szkoleniem pozytywnym nie dojdziemy do wszystkiego przy takim temperamencie psa. Oczywiście chwalę jak najbardziej pozytywne szkolenie, ale czasami nie wystarczają i Zagaj jest tego żywym przykładem.
W pewnym momencie zdaliśmy sobie sprawę, że spacery nie sprawiają nam przyjemności jak dawniej.
Finał był następujący, wracałam zmordowana psychicznie i fizycznie czasami ze łzami w oczach i obolała od ponadrywanych mięśni. Zagaj nie wybiegany, albo wybiegany i narażony na odstrzał, auto itp.
Zdecydowaliśmy się na szkolenie, choć wciąż do końca nie byliśmy w 100% pewni czy teletakt musi być.... Teraz mam wybieganego normalnie psa, spokój psychiczny, brak boleści i jeszcze fotki zrobione :jezyk:
BasiaM pisze:Jak dla mnie też okrutny ten film :niewka:
Dla mnie jest taki jakie są realia przy takiej ilości psów.
U nas w domu ma swoje miejsce palcacik ruszany jest nie często, ale jak 3 razy powtarzam i bez efektu to biorę go do ręki albo opieram przy legowisku Zagaja(dostał nim max. 3 razy i to nie tak strzelająco ;) )i wtedy chłopak wie co ma robić. Podobnie jest z moim kapciem raz jedyny dostał nim osobiście ode mnie wcale nie mocno, teraz tylko odpowiednim tonem mówię "bo kapcia zdejmę" i już wie co ma robić.
Przy szkoleniu takich psów też jest bardzo ważny ton głosu. Sprawdza się to rewelacyjnie u Tomka, mniej u mnie bo ja mam inną tonację ;). To samo zaobserwowałam w Paryżu. Właściciel wchodził do kojca brał odpowiedniego psa i reszcie odpowiednim tonem nakazywał zostać, raz żona weszła po psa i już jej się nie udało, musiała sprytnie przepychać się w drzwiach aby reszta nie wyszła.
qzia pisze:Ja myślę, że oni od najmłodszych lat szkolą te psy, żeby nie jadły bez sygnału. U mnie tak robią laby.
:
U nas też tak je Zagaj, a szczególnie ja to stosuję jak jemu daję, bo czasami mu się zapomina, kim ja dla niego jestem. Wiem że też to praktykuje Biba przy Kalince nie wiem jak z Makiem ;).
qzia pisze: A jakby dać o jedną kość mniej niż psów? :mrgreen:
Kasiu żądna jesteś czegoś :jezyk:
qzia pisze: Psy nie wyglądają na jakieś bardzo zastraszone.
ania N pisze:T
Ogólnie to jestem pod wrażeniem karności tych psów i wcale mi nie wyglądają na nieszczęśliwe.
Ja też tak uważam. Kiedyś ja mając "ale" do teletaktu Zagaja, przy wymianie informacji z młodszą osobą (młodą, rozsądną osobą, psiarą i nie tylko) usłyszałam CZY ON WYGLĄDA NA NIESZCZĘŚLIWEGO PSA BIEGAJĄC W TEJ OBROŻY i to mnie już do końca uświadomiło, że teraz to on jest bardziej szczęśliwy i bezpieczniejszy.
ZbyszekC pisze: Jacek, kto ma w Polsce kultywować tradycje gończarstwa. Myśliwy taki jak sołtys Kasi albo ktoś taki?
Zbyszku dokładnie tak jak Jacek napisał miłośnicy koni, psów i myślistwa. Tylko w większości nasze ogary trafiają w inne ręcę (nie oznacza że w złe), a poza tym robią co chcą ;)
Ogary bardziej potrzebne były w polowaniu w trudnych terenach, w wysokim śniegu, u nas myśliwy na koniu z psem :mysl_1: Ja nie chciałabym zmieniać natury ogara, ale chętnie pochodziłabym jako podkładacz z 10 ogarami :marzyc_2:
ania N pisze: sorki! kończę offowanie na Kasi blogu :piwko:
Jacek
Jacku to blog Pasi i Zagaja ja tu tylko bywam jak one spacerują po okolicach ;)
Jeszcze tylko dodam, że połowa tych gończych w kojcach (poza poitevin) miała teletakty nawet na "salonach" a stoisko z nowościami w tej branży było w stoisku tej federacji. Zagaj dostał katalog z nowościami :jezyk: tylko zarabiać mu się nie chce na te nowości ;).
Ja coś starałam się wydobyć od nich jak je szkolą i dla nich teletakt to nic strasznego i norma....
Offujcie sobie dalej, ja mam dla siebie kompa, Zagaj wyje do księżyca bo zakochany, a Pasja jak królewna w wierzy sypialnianej zamknięta, więc pozmniejszam jeszcze kolejne foty.
W ramach podziękowania za filmiki, odwiedzanie nas na blogu i fajne rozmowy ostatnia dawka fotek:
Załączniki
paryż2011 558.jpg
paryż2011 559.jpg
paryż2011 566.jpg
paryż2011 579.jpg
Para hodowlana
Para hodowlana
jak makiem zasiał
jak makiem zasiał
to już jest koniec....
to już jest koniec....
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Po kiego grzyba to euro tak poszło w górę. :placzek: Zamiast szukać czegoś w kraju, człek by się rozejrzał za jakimś pałacem we Francyji. :D
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
ania N

Piękne psy :marzyc_2:

dorzucam pokaz psów gończych w Dijon

http://www.youtube.com/watch?v=FpfBpTZj ... ideo_title" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
ZbyszekC

Kasia, Fiordy wy się doigracie :nunu:
Nic tylko trzeba szkolną francuzczyznę odświeżyć. Po 30 latach. :D
ODPOWIEDZ