Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj oraz nasza Fatra Sfora Nemroda i ich wspólna Jagna.

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Re: Pasja/Rewia Nadbużańskie Granie i Tomkowy Zagaj

Post autor: kasiawro »

Tak na dobry początek dnia, ostatni dzień roku szkolnego i minioną najkrótszą noc w roku, ależ szkoda że teraz będzie coraz krócej :(
Załączniki
3 czapraki i 1 podpalany
3 czapraki i 1 podpalany
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Ja bym jednak sprostowała, że dwa czapraki i dwa podpalane i tym samym rozpoczęła kolejną dyskusję czym się różni czaprak od podpalania ;)
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Ania W pisze:Ja bym jednak sprostowała, że dwa czapraki i dwa podpalane i tym samym rozpoczęła kolejną dyskusję czym się różni czaprak od podpalania ;)
A jak dla mnie żaden podpalany ;)
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo

hania pisze:
Ania W pisze:Ja bym jednak sprostowała, że dwa czapraki i dwa podpalane i tym samym rozpoczęła kolejną dyskusję czym się różni czaprak od podpalania ;)
Dla mnie Zagaj wyszedł podpalany i tak już zostało, choć jaśnieje z roku na rok.
W niedzielę pojawiły się na naszych wzgórzach dwie ogarze damy. Takie damki z migrenami z miasta ;)
Przyjechały powęszyły kilka moich ulubionych miejsc, poszłam z nimi na spacer pokazać ładne tereny i te damki spacer zmorzył , więc w podróżnej budzie kimały wraz z Zagajkiem.
Załączniki
Jedna z nich
Jedna z nich
wejść w spółkę z nami chciała
wejść w spółkę z nami chciała
W kupić się umiała
W kupić się umiała
więc kumpelką Zagaja
więc kumpelką Zagaja
i moją została
i moją została
Drugiej było wciąż duszno i miała migrenę
Drugiej było wciąż duszno i miała migrenę
Cała ekipa.
Cała ekipa.
Tej z migreną,
Tej z migreną,
na konwersację się zebrało:<br />&quot;Pasia w czym jest problem?&quot;
na konwersację się zebrało:
"Pasia w czym jest problem?"
&quot;Gapa niby w niczym, ale...&quot;
"Gapa niby w niczym, ale..."
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo

cd.
Załączniki
Choć damko za mną, to poczujesz
Choć damko za mną, to poczujesz
to co ja.
to co ja.
Awatar użytkownika
hania

kasiawro pisze:
hania pisze:
Dla mnie Zagaj wyszedł podpalany i tak już zostało, choć jaśnieje z roku na rok.
Dla mnie Zagaj jest czaprakowy, tylko że z rozległym czaprakiem. Nie ma czerni na kufie - która jak dla mnie jest niezbędna do ustalenia, że pies jest czarny podpalany, i nie ma czerni na łapach. Jest nawet jaśniejszy od Frajdy - która dla nikogo nie jest czarna podpalana. Postaram się dowiedziec jak to jest definiowane przez specjalistów i jak to określają genetycy.
Ostatnio zmieniony czwartek 23 cze 2011, 10:11 przez hania, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hania

Po rozległych konsultacjach juz jestem mądrzejsza.
Ostatnie badania wykazały, że kolor czarny podpalany i czaprakowy jest definiowany przez ten sam gen - czyli każdy czaprakowy pies jest tak naprawdę czarny podpalany (rodowody owczarków niemieckich nie kłamią - czaprakowe ON-y w rodowodach są podpalane).
Kolor czaprakowy bierze się z genu modyfikatora, który jest dominujący, za to działa różnie (możliwe, że działają tam dodatkowe modyfikatory, jeszcze nie określone).
Czyli genetycznie wszystkie kangury są czaprakowe a ich kolor zależy od tych dodatkowych modyfikatorów.
Jezeli chodzi konkretnie o Zagaja - osoby, które lepiej się znają ode mnie twierdza, że jeżeli pies ma jana kufę i rozjaśnione uda to jest to dowód na działanie genu rozjaśniającego czaprakowatości - nawet gdybyśmy mieli wątpliwości od strony genetycznej. Chyba, że przyjmiemy, że wszystkie ogary i tak są czarne podpalane ;).
Ostatnio zmieniony czwartek 23 cze 2011, 10:40 przez hania, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Ale w/g wzorca czerń zachodząca na kufę dyskwalifikuje ogara.

Jakby kto mogący utworzył wątek i przeniósł to, to mogłby być ciekawy temat. :prosze_1:
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
Paula
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 3818816

Post autor: Paula »

haniu, a podżara?
Pozdrawiamy,
Paula & Świtun
Awatar użytkownika
hania

Z tego co się dowiadywałam to nikt nic nie wie - tzn większość osób ma swoje teorie, ale są one tak rozbieżne, że trudno stwierdzić, że któraś jest prawdziwa. A we współczesnej nomenklaturze genetyki kolorów takiej maści nie ma. Czyli najprawdopodobniej jakaś odmiana czapraka. Tylko jaka :niewka: . Nie wiem czy jeszcze żyją hodowcy, którzy swoim psom wpisywali taką maść do rodowodów.
ODPOWIEDZ