Międzynarodowa Łódź 1-2.05.2010

Archiwum - Wystawy w 2010 roku

Moderator: BACHMATsforanemroda

Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Międzynarodowa Łódź 1-2.05.2010

Post autor: hania »

Iza i Sławek pisze:
Pragnę uniknąć sytuacji, że X (wet, hodowca, handler itp, itd) ocenia publicznie czyjegoś psa, a jego ocena diametralnie różni się od oceny sędziego na ringu -jest to wg. mnie negowanie jego kwalifikacji, podważanie autorytetu (sędzia, nawet obecny na forum, nie może się bronić, bo zabrania mu tego regulamin). Kto jest władny ocenić rację?
W którym momencie ktokolwiek ocenił Luśnię negatywnie i napisał np, że nie powinna dostać doskonałej? A z innej beczki - w którym miejscu regulamin zabrania sędziemu bronić swojej oceny?
Inna sprawa, skoro X neguje ocenę psa,(w danym dniu, na danej wystawie) neguje automatycznie WSZYSTKIE oceny tego sędziego.
Kto i w którym momencie zanegował ocenę sędziego? Wydaje mi się, że wszyscy zgodnie pisali, że Luśnia jest ładna suką.
Ale poza tym, abstrahując od sytuacji,, że nikt nie negował oceny sędziego to przynależność do ZKwP nie narzuca członkom obowiązku myślenia w ten sam sposób co sędzia. Każdy może mieć swoje zdanie na temat psa, którego ogląda - i to, że pies wygra wystawę nie oznacza, że automatycznie wszyscy mają obowiązek się nim zachwycać.
Przypomnę początek dyskusji - osoba nie będąca na wystawie, na podstawie zdjęć, popierana przez kolejną osobę nie obecną w Łodzi oraz przez wystawcę chwalącego się 16 letnim zajmowaniem się Ogarami, wydały wyrok, że moja suka NIE BYŁA w kondycji wystawowej.
Ta kolejna osoba zna Luśnię. A poza tymi trzema osobami wypowiedzieli się też inni - także obecni na wystawie. Wypowiedzi początkowo były spokojne - potraktowałeś je jak atak i wtedy zaczęła się ostrzejsza dyskusja. A może naprawdę - jeżeli ileś osób twierdzi, ze Luśnia jest za gruba należałoby się nad tym zastanowić a nie udowadniać wszystkim, ze tak nie jest.
Mam dużo mniejsze doświadczenie z Ogarami, bo tylko 15 letnie, poparte 9 letnią pracą w sekcji Ogara i GP O/W- wski ZKwP u Profesora Ściesińskiego, około 120 wystawami w charakterze wystawcy, gospodarza ringu i asystenta kynologicznego VI gr., ale mimo to pozwoliłem sobie zanegować ten poza ringowy wyrok.
Jeżeli chodzi o licytację to właśnie Ty ją zaczynasz. Jeśli chcesz to proszę bardzo - myślę, że będąc od lat lekarzem weterynarii jestem w stanie ocenić kondycję psa i jej wpływ na zdrowie psa. Poza tym jestem właścicielem, hodowcą i asystentem prób pracy. I jeżeli ktokolwiek podważa czyjeś kompetencje to Ty moje jako lekarza weterynarii a nie dyskutanci sędziego. Ale ja się o to nie rzucam.
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Iza i Sławek pisze: Rozmawiajmy o psach.
Rozmawiamy o psach. I uważam, że bardzo dobrze, że rozmowy na forum nie ograniczają się tylko do gratulacji po kolejnych wystawach i zachwytów nad zdjęciami. Dyskusja i wymiana zdań zawsze czegoś uczy i zachęca do myślenia.
Moje wypowiedzi w tym wątku nie zmieniają tego, że lubię Ciebie i podoba mi się Luśnia. Ale widzę, że się zaperzyłeś i uparłeś, że podważamy decyzję sędziego - co ani przez chwilę nie miało miejsca.
Ale w związku z tym dalsza dyskusja dla mnie nie ma sensu.
Awatar użytkownika
Aszemi
Gadu-Gadu: 4921992
Kontakt:

Post autor: Aszemi »

Iza i Sławek pisze:Na w/w zdjęciu ten zapasiony pies, przypięty do ogrodzenia to Zenek ;)
Iza i Sławek pisze:Chodzi mi o publiczne ocenianie psa
Iza i Sławek pisze:Więc wybaczcie, zamierzam w dalszym ciągu wprowadzać cenzurę.
coś mi się tutaj kłóci ze sobą :psiako:
z drugiej strony na fotce nie wygląda na zapasionego i gdybym go nie znała to bym Ci nie uwierzyła ;)
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
miszakai
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Aszemi pisze:coś mi się tutaj kłóci ze sobą
To chyba była aluzja do oceny Luśni ;)
Też nie bardzo rozumiem postawy "nie życzę sobie żebyście oceniali mojego psa" :mysl_1:
Nikt nie podważał oceny na wystawie. Zdjęcia z wystawy stały się natomaist pretekstem do dyskusji o wyglądzie i kondycji niektórych psów...I tu mają prawo do wypowiedzi wszyscy użytkownicy forum, nie ma to żadnego związku z oceną sędziego kynologicznego :zly2:
I tu padają pochwały dla psów a czasami krytyka :niewka:
I możesz tylko albo przyznać jak bea - :szacun_1: - że fakt - jest coś do zrzucenia, możesz też nie zgodzić się z naszym zdaniem i nie skomentować (to samo w sobie świadczy o zdaniu odmiennym i chyba każdy to wyczuwa między postami ;) ; możesz się nie zgodzić i po prostu to stwierdzić ale taka postawa :wow_3:
Nawiązywanie do kompetencji osób oceniających? :nunu: A co ma piernik do wiatraka???
Faktycznie może potrzebna jest ankieta...Wtedy może przestaniesz odnosić się do tego kto jest sędzią a kto nie, kto był w Łodzi a kto nie czy ktoś ma ogary od kołyski a kto od roku itd.
Prawda jest taka, że chwalić i krytykować może przechodzień na spacerze, każdy...
A to jak to traktujesz jest tylko dowodem jak głębokie jest przekonanie niektórych osób, że ich pies jest super :zdziw_5:
Nie mogę znaleźć teraz wątku o tym czy ogar potrzebuje ruchu ale mam wrażenie, że tam też wypowiedzi niektórych potwierdzają stan zapasienia populacji ogara ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
nulka

Post autor: nulka »

Aszemi pisze: coś mi się tutaj kłóci ze sobą :psiako:
z drugiej strony na fotce nie wygląda na zapasionego i gdybym go nie znała to bym Ci nie uwierzyła ;)
Aszemi Sławkowi chodziło o Zenka ,napisałaś ,że
"
Pewnie dlatego że Zenek jest obecnie za gruby i przydała by mu się dieta ;) - mi nie chodziło akurat o grubość tylko o budowę- możemy kiedyś o tym przy okazji jakiejś wystawy porozmawiać :piwko: "
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

Od początku: kłóci mi się ze sobą protest Sławka aby nie oceniać psów na forum z napisaniem że Zenek jest zapasiony.
Na tej fotce nie wygląda grubo ale że go znam w końcu jest ojcem moich dzieci :D to wiem że jest dobrze pod tłuczony-ciężko go od żarcia odpędzić. Ja osobiście wolałam go szczupłego jednak to indywidualna sprawa właścicieli jak karmią swoje psy i czy to chodzi o Monię Bei czy Zenka Magdy czy Luśnię Sławka mi nic do tego i na ten temat się nie wypowiadam. Moje suki są szczupłe i do póki ja będę je karmić takie będą.

Nulka troszke pociełaś moje posty i ten
" Pewnie dlatego że Zenek jest obecnie za gruby i przydała by mu się dieta ;) - mi nie chodziło akurat o grubość tylko o budowę- możemy kiedyś o tym przy okazji jakiejś wystawy porozmawiać :piwko: "
był skierowany do właścicieli Balta a dotyczył budowy ogara która mi akurat sie podoba i która nie jest związana z jego wagą czy nadwagą bo każdego psa można odchudzić ale budowy ciała mu nie zmienimy ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

[quote="Aszemi"]Od początku: kłóci mi się ze sobą protest Sławka aby nie oceniać psów na forum z napisaniem że Zenek jest zapasiony.

To był sarkazm, ale zapomniałem że na piśmie nie zawsze wyjdzie jak trzeba..
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
Aszemi
Kontakt:

zdecydowanie brak tonu głosu i mimiki ;)
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ