Dzień Dobry,
Dane dotyczące dojrzałości fizycznej i hodowlanej są przybliżone. Wiek w którym samiec osiąga dojrzałość płciową uzależniony jest rasowo i osobniczo.
Pies w wieku 6-9 miesięcy produkuje plemniki. Natomiast wykorzystywany do reprodukcji powinien być w wieku, w którym produkuje pełnowartościowe nasienie i wykazuje prawidłowo ukształtowane odruchy płciowe. Wiek 18 mcy gwarantuje zwykle spełnienie przytoczonych dwóch kryteriów przydatności do rozrodu, tzn pies jest płodny i potrafi kryć. Często oczywiście spełnia te kryteria wcześniej. Wiele psów produkuje dobrej jakości nasienie w wieku ok roku i potrafią kryc. Jeśli zalecenia kynologiczne dopuszczają zatem wykorzystanie do reprodukcji samce już po 12 mcu życia, to mam jedynie sugestie aby spoglądać z początku bacznie na prawidlowość odruchów płciowych i może jednak skontrolować jakość nasienia psa przed kryciem.
Serdeczne pozdrowienia!
Nizanski
dr hab. Wojciech Niżański, prof. UP; Head of Department of Reproduction and Clinic of Farm Animals; Faculty of Veterinary Medicine; Wroclaw University of Environmental and Life Sciences; pl. Grunwaldzki 49, 50-366 Wroclaw; phone +48 71 32 05 315
>>> Ogarze Pogórze<
kontakt@ogarzepogorze.pl> 18.11.13 21:05 >>>
Szanowny Panie Profesorze.
Proszę wybaczyć, że ośmielam się zawracać Panu głowę, ale chciałbym poprosić o pomoc. Otóż, miałem niedawno zaszczyt i przyjemność wysłuchać Pańskiego wykładu w Rzeszowie. W materiałach, które był Pan łaskaw udostępnić słuchaczom znajduje się informacja, że choć samiec psa osiąga dojrzałość płciową w wieku ok. 9 miesięcy, to dojrzałość hodowlaną osiąga w wieku ok. 17-19 miesięcy. W związku z tym mam do Pana Profesora dwa pytania:
1 Jakie jest naukowe uzasadnienie cezury wiekowej, którą podaje Pan Profesor?
2. Co Pan sądzi o zmianie w Regulaminie Hodowli Psów Rasowych dopuszczającej do krycia samce 12 miesięczne?
Powodem mojej rośbuy jest, oprócz zwykłej ciekawości hodowcy, pewna dyskusja na psim forum, w której przywołałem Autorytet Pana Profesora, a nie potrafiłem merytorycznie uzasadnić i obronić Pańskiego poglądu. Jeżeli jest to wynikiem nienależytej uwagi w trakcie wykładu, jeszcze raz najmocniej przepraszam.
Z poważaniem
Radosław Barłowski
Post Scriptum
Będę jeszcze bardziej zobowiązany, jeżeli wyraziłby Pan zgodę na zacytowanie Pańskiej wypowiedzi w przestrzeni internetowej. (Forum tematyczne)