Cieszę się, że ten temat powrócił. (Za mojej pamięci już kilka razy czytałem rozmowy o tej kwestii.)
Sam nie poluję, ale moim zdaniem Ogary muszą polować, czy też być selekcjonowane do hodowli pod względem użytkowości z bardzo prostego powodu. Inaczej Ogary, jakie znamy znikną.
Dlaczego tak uważam?
Otóż wszystko co kochamy w Ogarach powstało w wyniku wielowiekowej, celowo i konkretnie ukierunkowanej pracy hodowlanej. Tu się chyba wszyscy zgodzą?
Proste, że dla kogoś kto w Ogarze widzi wyłącznie przytulaśnego, inteligentnego psa Pluto, cechy takie jak to, że pies potrafi pokazać zęby, czy zniknąć na długi czas w lesie są wręcz niepożądane, a wytrzymałość i orientacja w terenie do niczego nie przydatne. Jest to dla mnie zrozumiałe.
Zakładam, że taki ktoś, dobierając parę hodowlaną (oprócz wielu innych, racjonalnych i sensownych powodów) zwróci również uwagę na "przytulaśność" partnera. Nie widzę w tym nic złego.
Ale stąd krok już tylko do hodowania psów wyłącznie pod kątem "przytulaśności", co, jak pokazuje dowodnie życie w innych rasach prowadzi prosta drogą do wykoślawienia całego sensu Rasowości psa. Od psychiki po wygląd.
Myślę, że u nas jeszcze takiego problemu nie ma. W tak małym środowisku, małej populacji, nawet mocne przekonanie o potrzebie sprawdzania Ogarów zaledwie kilku (-nastu) osób już robi robotę. Niemniej, moim zdaniem takie niebezpieczeństwo istnieje. Na razie tylko teoretycznie, ale jednak.
Pzdr.
Darek pisze:Swoją drogą to ciekawe o ile (razy) podrożałaby żywność, gdybyśmy przestali przez np. 5 lat polować i płacić rolnikom odszkodowania.
A co Ty, Darku, na teorię, że gdyby myśliwi na 5 lat zniknęli (i np. nie wypuszczali na wolność hodowlanych dzików) to po 3 latach od zaprzestania wypłacania odszkodowań rolnikom, populacja dzika spadłaby do rozsądnych rozmiarów? Już słyszałem o znajdowaniu całych wytrutych watah.
Edytuję bo chciałbym napisać dwa zdania jeszcze KasiR. Moim zdaniem, każda inicjatywa, która pozwala Ogarom na przebywanie i działanie w warunkach naturalnych ma ogromną wartość i dobrze służy Rasie.