Kurs dla ogarów i gończych polskich Jaśkowo 29.04–3.05.2013

Awatar użytkownika
ania N
Gadu-Gadu: 0

Re: Kurs dla ogarów i gończych polskich Jaśkowo 29.04–3.05.2013

Post autor: ania N »

Właśnie miałam coś napisać o Dunajku a tu patrze że ktoś się pod mojego nika podszywa. :jezyk:

No to żeby nie powtarzać tylko potwierdzam - warsztaty na dużym poziomie , poprzeczka wysoko podniesiona i ciężko będzie komuś przeskoczyć. :D Świetnie pod każdym względem - szkoleniowym, organizacyjnym i towarzyskim!!! :silacz: Szkoleniowcy jakich ze świecą w ręku szukać. :szacun_1: :brawo_1:
Dla nas wielką nowością były zajęcia z Alto - dzięki dziewczyny ćwiczymy dalej w domu, jakbyście uprzejmie chciały się gdzieś przeprowadzić bliżej to kursantów macie na bank. :D

Zdjęć mam najwięcej z wycieczki ale to może na końcu... ;)
„Jak ktoś chce coś robić to szuka sposobu, jak ktoś nie chce nic robić to szuka powodu."

https://www.facebook.com/HodowlaOgaraWislanaOsada/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Interlokutor

Post autor: Interlokutor »

Witam
Gończarze się tu nie pokazują ale są wyjątki. Szczerze powiedziawszy lepiej mi sie mówi niż pisze ale spróbuje przed fotorelacją coś sklecić. Ponieważ mój pies się nie szkolił nic nie mogę napisać o kursie. Moja rola to pomaganie przy zakładaniu ścieżek tropowych, pomoc w zagrodzie z psem i wrażeniami z tego chciałbym się z Wami podzielić.
1. Zdarzyło mi się kłaść ścieżki nie jeden raz ale tak przygotowanej farby nigdy nie widziałem, odpowiedniej wielkości butelki z odpowiednią dziurką do lania, żadnych farfocli, nic sie nie zapychało i zawsze świeża. To zasługa oczywiście Marka i Anety. Przygotować taką ilość farby w domu gdzie jeszcze są 3 gończe, mistrzostwo i szacun.
2. Dziki w zagrodzie, na szkolenie w zagrodzie z poprzednim dzikiem chyba nie byłoby odważnych, niby leniwy odyniec ale z orężem i jak się wkurzył to nie jeden pies zapamiętał (i właściciel też). Ile się musiał Marek natrudzić aby to zmienić wie tylko on (i Aneta). Sprowadzony dzik Jędrek i nieznana mi z imienia loszka były bardzo dobre dla młodych psów a w przyszły będą jeszcze lepsze.
Generalnie to był bardzo dobrze i solidnie przygotowany kurs i konkurs. Nie będę porównywał go z innymi kursami (o konkursie za chwilę) bo każdy ma swój urok i styl ale tak sobie myślę że w przyszłym roku to trzeba będzie się szybko decydować aby się załapać (w tym roku lista też się zapełniła szybciutko i było sporo psów którym z przykrością trzeba było odmówić). Towarzystwo ogarze i gończe również przygotowane do kursu solidnie. Niestety, nie z wszystkimi się zdążyłem "zintegrować". Co do konkursu - przeprowadzony wzorcowo, nagrody (niespotykane puchary) jakich nie powstydziłyby się konkursy wyższej rangi. Niektórzy narzekali na pogodę, że trochę zimno ale "najważniejsi kursanci" - pieski, myślę że się bardzo dobrze czuły. I na koniec przypadek jaki mi się zdarzył tuż po przyjeździe. Po domku (ala myśliwski) oprowadzał mnie właściciel, gdy weszliśmy do saloniku HULTAJ zobaczył na ścianie skóry, jedna z dzika druga z jelenia, mój pasibrzuch zaczął ujadać na skórę dzika (oszczekiwacz) co bardzo się właścicielowi podobało (myśliwy). Nie zmienił też zdania gdy w trakcie obchodu domku pies przyniósł skórę w zębach, jelenią tylko obwąchał. O tym, że jak właściciel wyszedł to porwał poduchę nie wspomnę. Miałem też "ścięcie" z jedną kursantką. Jej ogar zakręcił nią, szarpnął i wywrócił. Kursanta, również wściekła wrzasnęła do mnie "może k.... byś wstał i mi pomógł", ja jej nie pomogłem bo po pierwsze cały czas się powstrzymywałem żeby nie ryknąć ze śmiechu a po drugie zastanawiałem jak mam wstać kiedy stoję, szkoda że nie miałem przy sobie aparatu, jajcarska scenka.
Pozdrawiam wszystkich, kursantkę od zjebki też.
Fotki są bez komentarzy z wyjątkiem jednej
Pozdrawiam
Janusz & HULTAJ

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ścieżkach świetny, w zagrodzie ciężko go odwołać
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
\
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Interlokutor

Fotki cd.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Interlokutor

Foto cd.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola i Dunaj
Gadu-Gadu: 9495783

Post autor: Ola i Dunaj »

Od siebie chciałabym dodać jedną ważną rzecz, a mianowicie wielkie podziękowania dla tych, którzy może nie byli tak widoczni ale bez ich pomocy i ciężkiej pracy nie poszło by tak sprawnie - Robert :szacun_1: oraz AniaW po trzykroć :szacun_1: :szacun_1: :szacun_1:
Ania, mam nadzieję, że na przyszły rok zmontujesz ekipę Utropków na warsztaty i konkurs ;)
Janusz - super zdjęcia :D Śmiejan na drzewku - wielka moc :gleba:
Kasia - jak popatrzyłam na zdjęcie Ruczaja leżącego przy drzewie, od razu przyszedł mi na myśl Turcio w Przechlewku :D
p.s. puchnę z dumy czytając tyle pochlebnych opinii o Dunaju :) a ponieważ Kasia "zarzucała" że jesteśmy zbyt skromni żeby chwalić się psem, to spróbuję to nadrobić ;) Po konkursie poszliśmy z psem na ścieżkę konkursową dla posokowców. Na szczęście były dwie zapasowe, nie przechodzone. Tym razem dostąpiłam zaszczytu i sama poprowadziłam psa ;) Jaś mierzył czas. 17 min. Przez 2 leśne oddziały. Trochę to przypominało scenę z Poszukiwany, poszukiwana, w której "Marysia" wyprowadzał doga na spacer :mrgreen:
I takie moje spostrzeżenie po tym tropieniu. Pies był o wiele bardziej zainteresowany takim tropem (odcisk rapety + farba) niż ścieżką z sama farbą. Nawet jeśli tej farby jest o wiele mniej. Może to będzie wskazówką dla tych, których doświadczone psy zwyczajnie nudzą się na zwykłej ścieżce :)
Utopista widzi raj,
realista widzi raj plus węża.
Helmut Walters
Awatar użytkownika
Ola i Dunaj

To już prawie końcówka naszych zdjęć. Tym razem zagroda i Jaś z dzidą :D
Załączniki
P4290057.JPG
P4290057.JPG (182.05 KiB) Przejrzano 3094 razy
P4290062.JPG
P4290062.JPG (280.31 KiB) Przejrzano 3091 razy
P4290068.JPG
P4290068.JPG (277.9 KiB) Przejrzano 3092 razy
P4290069.JPG
P4290069.JPG (259.65 KiB) Przejrzano 3082 razy
P4290071.JPG
P4290071.JPG (265.85 KiB) Przejrzano 3087 razy
Utopista widzi raj,
Helmut Walters
Awatar użytkownika
Ewka
Gadu-Gadu: 0

Post autor: Ewka »

Z wielką przyjemnością i małym, malutkim, ukłuciem zazdrości oglądam zdjęcia i czytam relacje.
Wspaniale spędziliście czas :marzyc_2: :marzyc_2: :marzyc_2:
Byleby w sercu ciągle maj!
Awatar użytkownika
Ola i Dunaj

I na koniec ;)
Załączniki
odwrotne akuku :))))
odwrotne akuku :))))
P5020074.JPG (236.37 KiB) Przejrzano 3056 razy
Runda honorowa z balonem :D
Runda honorowa z balonem :D
P5020083.JPG (176.72 KiB) Przejrzano 3057 razy
dziękujemy za uwagę ;)
dziękujemy za uwagę ;)
P4290039.JPG (313 KiB) Przejrzano 3050 razy
Utopista widzi raj,
Helmut Walters
Awatar użytkownika
Ola i Dunaj

Osobne, wielkie podziękowania dla Bogny za nakłonienie firmy Vector Food do ufundowania gryzaków dla wszystkich piesków, które uczestniczyły w warsztatach i konkursie (niektórzy to mają talent do takich spraw ;) ) !!! :) :piwko: :piwko: :piwko:
Utopista widzi raj,
Helmut Walters
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Ania W pisze:Kasiawro dzięki! :szacun_1:
Może jeszcze nie wyczerpująca, ale na pewno obszerna relacja :silacz:
Może ktoś jeszcze wyjdzie z depresji? ;)
Ania nikt nie mówił, że to już mój koniec relacji :jezyk_3:
Chciałam jeszcze zwrócić uwagę na wieczorne pogadanki/wykłady. Choć po całym dniu jedni marzyli o kąpieli, spanku inni o jajkach lub innych takich, to frekwencja wieczorową porą była miła i budująca :brawo_1: . Bardzo mnie to wzrusza jak patrzę, że ludziom się chce i są chłonni wiedzy, a inni chętnie się nią dzielą.
Za rok chciałabym dołączyć jeszcze jedną konkurencję dla nas, aby umilić i tak bardzo miłe wieczory.
Wybór najlepszego jajka w butelce lub słoiku (szkło dowolne). W tym roku był bardzo wysoki poziom, Bogna pobiła konkurentów, Qzia po tamtym roku wyszła z propozycją słoikową - pomysł bomba - uplasowała się na drugim miejscu, niestety Babcia Traszki już dostała reprymendę za tak niski poziom i ma rok aby to naprawić. Miętowa Pańcia obiecała też wystartować w tej konkurencji więc chyba jadą :sekret:.
Chciałam jeszcze napisać o wyjeździe wspólnym do Popielna, Bogna rzuciła hasło, a my jak jeden mąż poszli za nią - to się nazywa autorytet!!!
Wycieczka bardzo edukująca, bóbr o zapomnianym imieniu zrobił show. Reszta zwierzaków równie interesująca. Jacek z Tomkiem nawet wymyślili nowe stworzenie krzyżówka bobra z żubroniem - ścisk na 1,5 tony i tyle samo wagi - mają chłopaki wyobraźnię. Miętowa Pańcia nie wiem czy usnęła po tej wycieczce bo wrażeń miała ogrom. Potem wyczuliła tak oko, że żadnej żywej zwierzynie nie przepuściła :brawo_1: .
Załączniki
Miętówka
Miętówka
Miętówka
Miętówka
Miętówka
Miętówka
Wykłady
Wykłady
Wykłady
Wykłady
Praktyka
Praktyka
Pełne skupienie.
Pełne skupienie.
Nauka poprawnego wchodzenia na drzewo jakby była potrzeba.
Nauka poprawnego wchodzenia na drzewo jakby była potrzeba.
Sarka z Ruczajem
Sarka z Ruczajem
Ruczaj, a panienki gdzieś są obok.
Ruczaj, a panienki gdzieś są obok.
Ten ładny, mocno bojący się psów człowiek mądrą rzecz mi powiedział - o tym w kolejnym odcinku.
Ten ładny, mocno bojący się psów człowiek mądrą rzecz mi powiedział - o tym w kolejnym odcinku.
ODPOWIEDZ